4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου το ημερολόγιο μας θυμίζει ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Αυτή τη μέρα αναγνωρίζουμε την πρόοδο της ιατρικής κοινότητας και της ογκολογίας, και όλα εκείνα τα εργαλεία που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να αντιμετωπίσει μια νόσο όπως ο καρκίνος. Για αυτό η σημερινή ημέρα ας λειτουργήσει ως υπενθύμιση ότι η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα fake news και η παραπληροφόρηση έχουν επίπτωση και στον τομέα της πρόληψης και της σωστής πληροφόρησης για τα θέματα της υγείας, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο.Δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζονται κινδυνολογίες. Χρειάζεται σωστή πληροφόρηση και σωστά μηνύματα. Το πιο ηχηρό μήνυμα είναι αυτό της αλήθειας! Ισχύει ότι το 50% των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί με κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου ας θυμηθούμε όλοι τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής, χωρίς ακρότητες. Σωστή διατροφή, σωματική δραστηριότητα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, και φυσικά διακοπή καπνίσματος και περιορισμός του αλκοόλ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, η ΕΟΠΕ και φέτος εστιάζει στη σωστή ενημέρωση και μέσα από την πανελλαδική ραδιοφωνική καμπάνια τονίζει τη σημασία της πρόληψης. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας που, όμως, διασφαλίζουν μια καλύτερη υγεία. Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας οδηγούν συχνά σε συνήθειες που κοστίζουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας. Ας είναι σήμερα μια ημέρα στο ημερολόγιο που θα είναι το ξεκίνημα για μια καλύτερη υγεία. Προληπτικές εξετάσεις και τρόπος ζωής ας είναι ο στόχος μας για το 2023.

Η εκστρατεία αποτελεί συνέχεια της περσινής καμπάνιας που με αφίσες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο προσπάθησε να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Με ιδιαίτερη, μάλιστα, συγκίνηση, πριν λίγες ημέρες η καμπάνια του 2022 βραβεύτηκε στα ERMIS Awards και για αυτό ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές μας, τη  Sunny Side που είχε το σχεδιασμό αλλά και τη στήριξη του Politis Group  και της Περιφέρειας Κρήτης / Region of Crete .

Φέτος, το ραδιοφωνικό μήνυμα δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερους συνοδοιπόρους! Ευχαριστούμε θερμά τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη που μας έδωσε τη φωνή του για να ακουστεί ΔΥΝΑΤΑ ένα τόσο σημαντικό μήνυμα, καθώς και την Αγγελική Δημητρακοπούλου, Ελένη Καρακάση, Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, Λευτέρη Ελευθερίου.

#παγκοσμιαημερακατατουκαρκινου #worldcancerday #hesmo #eope