Media/Press/News

 • Η Τέχνη στη μάχη κατά του καρκίνου. Μια σημαντική συνεργασία της ΕΟΠΕ
  June 6, 2023

  Τέχνη στη μάχη κατά του καρκίνου. Μαρτυρίες ογκολογικών ασθενών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας CAre Art.
  “Η εικαστική ψυχοθεραπεία στα μουσεία εμφανίστηκε στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, αλλά για ογκολογικούς ασθενείς εφαρμόζεται μόνο στο MOMus – Metropolitan Organisation of Museums of Visual Arts of Thessaloniki εδώ και τρία χρόνια. Η πρώτη απόπειρα για τον σχεδιασμό ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019. Η μουσειοπαιδαγωγική ομάδα δούλεψε μεθοδικά για την προετοιμασία τους και, σε συνεργασία με ογκολόγους ιατρούς και ειδικούς ψυχικής υγείας, αντιμετώπισε στοχευμένα δράσεις που αποσκοπούν στη «βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων, στην ψυχολογική ενδυνάμωση, στη συνειδητότητα και την ψυχοεκπαίδευση» μέσα από τις εκθέσεις και τα έργα των συλλογών του MOMus.
  Η ΕΟΠΕ – HeSMO, τo MOMus – Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών και η Hellenic Cancer Federation | ELLOK συνεργάζονται για μια σειρά προγραμμάτων θεραπείας μέσω τεχνών που αποσκοπούν στην ευημερία των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους.”

  Read more →

 • Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος και μια πρόταση για ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα
  May 30, 2023

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου 2023), και μετά από την ευγενική πρόσκληση των κ.κ. Λουκίδη και Ζέρβα, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), είχα τη χαρά να απευθύνω χαιρετισμό εκπροσωπώντας την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν, όπου και παρουσιάστηκε η Προτεινόμενη Διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΠΕΚΠ).

  Ένα εμβληματικό έργο που προωθεί την εφαρμογή ενός οργανωμένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα και είναι φυσικά αποτέλεσμα της διεπιστημονικής συνεργασίας φορέων (Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου- ΕΛΛΟΚ). Η πρόταση που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας έχει εκπονηθεί από 55 ειδικούς επιστήμονες υγείας, οι οποίοι εργάστηκαν επί 19 μήνες για την κατάρτιση των προτεινόμενων Κατευθυντήριων Οδηγιών και της ΠΕΚΠ εξετάζοντας τις ανάγκες της χώρας μας. Είναι όμως και καρπός της κοινωνικής συμμαχίας Χάρτα Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» που έχουμε συνυπογράψει ως ΕΟΠΕ με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

  Read more →

 • Νέο ΔΣ της ΕΟΠΕ & τα πεπραγμένα της προηγούμενης διετίας
  May 13, 2023

  Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της ΕΟΠΕ για την εμπιστοσύνη και την ανανέωση της θητείας μου ως Προέδρου της Εταιρείας. Η διετία 2021-2023 υπήρξε για εμένα πρόκληση, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκε μια γυναίκα στο τιμόνι της ΕΟΠΕ. Είχα, όμως, ως φάρο το παράδειγμα των ανθρώπων που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση στο παρελθόν, αλλά και την τύχη να έχω συνοδοιπόρο ένα δυναμικό ΔΣ, με το οποίο συμπράξαμε συλλογικά και αποτελεσματικά για την εξέλιξη της κλινικής ογκολογίας, τη συνδρομή στον ογκολόγο, την ουσιαστική βοήθεια στον ασθενή.

  Read more →

 • Down Town: Το μέλλον είναι εδώ!
  May 12, 2023

  Ευχαριστούμε το Down Town για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να μιλήσουμε στο ευρύ κοινό για το μέλλον της χημειοθεραπείας. Μαζί με την Ιωάννα Γαζούλη, Παθολόγο Ογκολόγο μιλάμε για  νέες χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες και στοχευτικές θεραπείες

   

  Read more →

 • Καρκίνος των ωοθηκών. Γιατί η έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση έχει σημασία και απαιτεί εξωστρέφεια από τη σύγχρονη ογκολογία
  May 8, 2023

  8 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου των ωοθηκών που είναι ο έβδομος συχνότερος καρκίνος και η όγδοη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Ενώ δεν είναι ο συχνότερος, ωστόσο, είναι ένας επιθετικός καρκίνος που δεν έχει εξειδικευμένο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

  Για αυτό η συζήτηση με τον γυναικολόγο μας στον ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο είναι ζωτική για την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση, καθώς ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο.

  Η ΕΟΠΕ επενδύοντας στην εξωστρέφεια και στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση του γενικού πληθυσμού από έγκριτους ειδικούς, πρωτοτυπεί με την πρωτοβουλία των ONCOTALKS, μια σειρά από video στο κανάλι της Εταιρείας μας στο youTube όπου οι ειδικοί της ΕΟΠΕ ενημερώνουν για τον καρκίνο, όπως για τον καρκίνο των ωοθηκών.

  Read more →

 • Πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς στο πλαίσιο του CAre Art
  April 29, 2023

  Νέο εργαστήριο με το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας σε μουσεία για ογκολογικούς ασθενείς με τίτλο CAre Art, υπό την επιμέλεια του MOMus – Metropolitan Organisation of Museums of Visual Arts of Thessaloniki, της Hellenic Cancer Federation | ELLOKκαι της ΕΟΠΕ – HeSMO

  Με αφορμή τα έργα της αναδρομικής έκθεσης του Χρήστου Δικαιάκου «Η πόλη ως ανοιχτό στούντιο» που φιλοξενείται στον χώρο του στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει ένα εργαστήριο εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς. Στόχος του εργαστήριου είναι οι συμμετέχοντες/ουσες με την υποστήριξη της εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας Ιωάννας Βογιατζή να εκφράσουν και να επεξεργαστούν μέσω εικαστικών δημιουργιών και φωτογραφίας προσωπικές σκέψεις, βιώματα και συναισθήματα.

  Read more →

 • Ημερίδα “Πρωταθλητές της Ζωής – Υγεία Μπροστά”
  April 29, 2023

  Με χαρά βρεθήκαμε στην Ημερίδα “Πρωταθλητές της Ζωής” που διοργάνωσαν οι αγαπητές φίλες, Αντιγόνη Ανδρεάκη και Ελενη Κτιστακη.

  Η ενημέρωση, η γνώση, οι νέες θεραπείες και μέθοδοι, τα βιώματα των Ασθενών, η πρόληψη και διάγνωση της Νόσου του Καρκίνου ήταν ενότητες που πραγματεύτηκαν οι Συμμετέχοντες.

  Read more →

 • Μία ημέρα άδειας, μία ημέρα πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων και για τις γυναίκες του ιδιωτικού τομέα
  April 25, 2023

  Το Υπουργείο Εργασίας ικανοποίησε ένα σημαντικό αίτημα της ΕΟΠΕ, του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. και της εκστρατείας forHER, αίτημα που συμβάλλει σημαντικά στον προσυμπτωματικό έλεγχο των γυναικών. Προστέθηκε μία (1) ημέρα άδεια ετησίως με αποδοχές για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα για διενέργεια του προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως ισχύει και για τις γυναίκες του δημοσίου τομέα.

  Read more →

 • 29ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας: Επιστήμη, Τεχνολογία, Άνθρωπος
  April 21, 2023

  Πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 29ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας [29ο ΕΣΚΟ] που διοργάνωσε η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στο Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental), με την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO-European Society of Medical Oncology) και με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, της Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας, του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος–Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

  Read more →

 • Τάκης Θεοδωρόπουλος, Καθημερινή: “Η σκέψη των κλασικών στα χρόνια της χημειοθεραπείας”
  April 2, 2023

  Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος συμμετείχε ως συντονιστής και ομιλητής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας με τίτλο: ΕΟΠΕ Web Academy και θεματική: Κλασική Παιδεία, Σύγχρονη Ιατρική και Ογκολογία. Μεταφέρει στην “Η Καθημερινή” την εμπειρία του και τον ευχαριστώ προσωπικά για τη συμβολή του.

  “Ομως ο γιατρός δεν βρίσκεται αντιμέτωπος με την ασθένεια. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ασθενή. Κοινώς ο γιατρός θεραπεύει τον άνθρωπο, όχι την ασθένεια. Ο Ιπποκράτης έλεγε πως αν δεν γνωρίσεις τον άνθρωπο, δεν μπορείς να τον θεραπεύσεις. Ηταν εντυπωσιακό ότι όσοι πήραν τον λόγο και μίλησαν για την άσκηση της «τέχνης» τους –«τέχνη» αποκαλούσε ο Ιπποκράτης την Ιατρική– συμφώνησαν σ’ αυτήν την αρχή.”

  Read more →

 • Περί υγείας: “Το 50% των περιπτώσεων καρκίνου δεν θα υπήρχε αν ακολουθούσαμε καθημερινά ορισμένες απλές καλές συνήθειες”
  March 30, 2023

  Συνέντευξη στην Αφροδίτη Ντάικου , Περί Υγείας 

  Ζένια Σαριδάκη: “Το 50% των περιπτώσεων καρκίνου δεν θα υπήρχε αν ακολουθούσαμε καθημερινά ορισμένες απλές καλές συνήθειες”

  Η πρόεδρος της ΕΟΠΕ εξηγεί στο “Περί Υγείας” πώς μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, το αν η νόσος είναι κληρονομική, τις ενέργειες του ασθενή μετά τη θεραπεία, καθώς και τις δράσεις της εταιρείας.

  Read more →

 • Κλασική Παιδεία, Σύγχρονη Ιατρική και Ογκολογία. Ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την ΕΟΠΕ
  March 29, 2023

  Στις 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 8η Θεματική Ενότητα του 2ου Κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας με τίτλο: ΕΟΠΕ Web Academy και θεματική: Κλασική Παιδεία, Σύγχρονη Ιατρική και Ογκολογία.

  Το Web Academy αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε το 2018 από τον Δρ. Ι. Μπουκοβίνα και θέτει ως στόχο να συνδέσει τη σύγχρονη ογκολογία με όλα εκείνα τα ζητήματα που είναι εκτός των σπουδών ειδικότητας, αλλά απαραίτητα για τη σύγχρονη ιατρική. Όπως τόνισα στην έναρξη, υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι αμιγώς ογκολογικά, αλλά είναι ζωτικά για τον ογκολόγο ως γιατρό, αλλά και άνθρωπο για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον ασθενή με την ολότητα που απαιτείται.

  Όλες οι ειδικότητες, πολλώ δε μάλλον αυτή της ογκολογίας, έρχονται συνεχώς αντιμέτωπες με ερωτήματα ηθικής, μέτρου, αλλά και με την αντιμετώπιση του πόνου, του θανάτου. Η ιατρική κοινότητα είναι απαραίτητο να συναντάται και να συζητά και για αυτά τα θέματα. Η ΕΟΠΕ με εξωστρέφεια και αφουγκραζόμενη την ανάγκες των μελών της, αλλά και με τον άνθρωπο πάντα στο επίκεντρο, επιχειρεί να ανοίγει τέτοιους διαλόγους και να δίνει βήμα σε όλες τις όψεις της σύγχρονης ιατρικής.

  Τα φιλοσοφικά ερωτήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ογκολόγος βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας Θεματικής Ενότητας του 2ου Κύκλου και είμαι ιδιαίτερα περήφανη και συγκινημένη για τη σύμπραξη επιστημόνων, φιλοσόφων, καλλιτεχνών που από τη μία ανέδειξε την αναγκαιότητα της στην κοινότητά μας, αλλά συνάμα μαρτυρά τη ζωτικότητά της για μια επιστήμη με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο κλείσιμο του Web Academy, καθώς διατυπώθηκε η ανάγκη η ΕΟΠΕ να συνεχίσει το διάλογο που άνοιξε, και να εντάξει τέτοια ζητήματα στα προγράμματα της.

  Read more →

 • Κλείσε ένα ραντεβού μαστογραφίας με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά: “Ένα ραντεβού που κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της”
  March 28, 2023

  Δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε μια μεγάλη αλήθεια που αφορά τον καρκίνο: ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές.

  Στη χώρα μας το Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά» είναι μια εξαιρετική πρώτη πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του καρκίνου του στήθους, καθώς μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο μαστού κατά 40% σε γυναίκες 50 με 69 ετών, ενώ σημαντικές αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και στις ηλικιακές ομάδες 40 με 49 και πάνω από 70. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εξετάσεις έχουν μεγάλη αξία και για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

  Ο φόβος δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη για την υγεία μας, καθώς η πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση είναι σύμμαχοι μας στη ζωή μας. “Ένα ραντεβού που κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της.”

  Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους καταγράφουμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος και την οπτική της ογκολόγου.

  Read more →

 • Κλειστή συνάντηση εργασίας για τους βιοδείκτες
  March 24, 2023

  Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μαζί με τον Νίκο Τσουκαλά εκπροσωπήσαμε την ΕΟΠΕ στην κλειστή συνάντηση εργασίας με θέμα την αποζημίωση των βιοδεικτών στην Ελλάδα, μια σημαντική συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και συγκεκριμένα ο κ. Κ. Αθανασάκης. Στο πάνελ εργασίας συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, θεσμικοί εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, εκπρόσωποι ασθενών, μέλη της ιατρικής κοινότητας και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

  Με τις συνεχείς προσπάθειες όλων μας εμείς στην ΕΟΠΕ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, με στόχο οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ελλάδα να μπορούν να λαμβάνουν τις καλύτερες και ορθότερες στοχευμένες, εξατομικευμένες, καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες.

  Read more →

 • In.gr: Βήματα μπροστά στην ογκολογία με συμβολή της ΕΟΠΕ
  March 14, 2023

   

  Στη συζήτηση με το in.gr παρουσιάζουμε τη συνεισφορά της ΕΟΠΕ  στην ογκολογία στην Ελλάδα.

  Επικαιροποίηση και εκμοντερνισμός της κλινικής ογκολογίας, ερευνητικά προγράμματα και κλινικές μελέτες, συνεργασία με θεσμούς για αναγκαιότητες, όπως η επικαιροποίηση της λίστας με τους βιοδείκτες, η εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης της υγείας, είναι μερικές όψεις του έργου και του οράματος που μοιραζόμαστε στην ΕΟΠΕ.

  Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά της  ΕΟΠΕ στην προώθηση του γνωστικού αντικειμένου της Κλινικής Ογκολογίας στην Ελλάδα μέσα από το θεσμό της «Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας» (ΕΑΚΟ/ΕΟΠΕ), που για πρώτη φορά αναβαθμίζεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς ο τρέχων Κύκλος Σπουδών εντάσσεται σε Πρόγραμμα Βραχείας Μετεκπαίδευσης του ΕΑΠ, το οποίο ονομάζεται «Εκπαίδευση στην Ογκολογία- Ε.ΑΚ.Ο./Ε.Ο.Π.Ε.» και οδηγεί σε Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, 17-19 Μαρτίου ξεκινά το 6ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του 8ου Κύκλου Σπουδών της Ε.ΑΚ.Ο με θέμα “Γυναικολογικός Καρκίνος”, με την φροντίδα των Συντονιστών Διευθυντών Φλώρας Ζαγουρή, Γιάννη Σουγκλάκου, Άγγελου Κούτρα, αλλά και του ΓΓ της ΕΟΠΕ Τάσου Μπούτη, και του Αντιπροέδρου της ΕΟΠΕ Νίκου Τσουκαλά.

  Read more →

 • 8 Μαρτίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας…. Αν δεν ήταν γυναίκα;
  March 8, 2023

  Η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μάς καλεί να αναστοχαστούμε για τη θέση της γυναίκας στον 21ο αιώνα, αναρωτώμενοι πόσα βήματα έχουν γίνει για την ισοτιμία και τη συμπερίληψη, την εποχή που μιλάμε για τον άνθρωπο στην ψηφιακή εποχή.

  Στην  Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), έχοντας πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο, προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των καιρών και να στεκόμαστε αρωγοί, όχι μόνο μέσα από την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας, αλλά και ως κοινωνοί των σύγχρονων αναγκών και προβληματισμών.

  Η εξωστρέφεια της Εταιρείας μας αναζητά πολύμορφες δράσεις που να αγγίζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο για την επίτευξη των στόχων μας και του οράματός μας. Όραμα μας είναι πάντα η εξέλιξη της επιστήμης και των ανθρώπων της με τελικό αποδέκτη την κοινωνία. Το μέλλον της επιστήμης αφορά όλους μας ισότιμα.

  Για αυτό και φέτος είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι που το ζήτημα της θέσης της γυναίκας στην επιστήμη και στην έρευνα μεταφέρεται μέσα από την εξαιρετική παράσταση Photograph 51,  με την υποστήριξη της ΕΟΠΕ και των Γυναικών στην Ογκολογία. Για εμένα προσωπικά η υλοποίηση της παράστασης ήταν πραγματοποίηση ενός ονείρου που μοιραστήκαμε -με ώρες συζητήσεων- με τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΠΕ κ. Γιάννη Μπουκοβίνα.

  Read more →

 • Καρκίνος του μαστού: Η παθολόγος ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα στο Marie Claire: «Η έγκαιρη διάγνωσή του οδηγεί σε ίαση»
  March 8, 2023

  Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας περιγράφει τα εργαλεία έγκαιρης διάγνωσης, τους παράγοντες κινδύνου, τα ύποπτα συμπτώματα και, φυσικά, τις νεότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του Marie Claire για τις μικρές και μεγαλύτερες νίκες μας κατά του καρκίνου του μαστού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 08/03.

  από την Εβίτα Τσιλοχρήστου

  Το θεμέλιο για όλες τις διεκδικήσεις είναι η καλή υγεία. Φέτος λοιπόν αποφασίσαμε να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (08/03) με ένα αφιέρωμα σε πέντε προσωπικότητες που έχουν καταφέρει, από διαφορετικό μέτωπο η καθεμία, μικρές και μεγαλύτερες νίκες ενάντια σε μια από τις πιο κοινές απειλές της, τον καρκίνο του μαστού.

  Η Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα*, παθολόγος ογκολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, περιγράφει τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας για την έγκαιρη, κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας διάγνωση της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, τα ύποπτα συμπτώματα και, φυσικά, τις νεότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

  Φωτογράφος: Αλέξανδρος Μακρής
  Read more →

 • DailyPharmaNews: Τρεις βασικές συμβουλές σε κάθε γυναίκα για τη διατήρηση της καλής της υγείας
  March 8, 2023

  Η ζωή της γυναίκας ήταν και είναι πολυδιάστατη και γίνεται συνεχώς και πιο απαιτητική. Καθημερινά ανταποκρίνεται σε πολλούς ρόλους, καθώς είναι Γυναίκα, Μητέρα, Επαγγελματίας, Νοικοκυρά. Φροντίζει για όλους και τελευταίο αφήνει πάντα τον εαυτό της. Ωστόσο, η φροντίδα της οικογένειας και οι απαιτήσεις της εργασίας και της καθημερινότητας δε θα πρέπει να γίνονται εμπόδιο στη δική της φροντίδα.

  Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

  Ας θεωρήσουμε τη σημερινή ημέρα (8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας) ως μία ακόμα καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας και σε όλες τις γυναίκες ότι πρώτα από όλα για να φροντίσουμε αποτελεσματικά τους άλλους πρέπει οι ίδιες να είμαστε υγιείς και δυνατές. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε ποια είναι τα βασικά βήματα φροντίδας και διατήρησης της υγείας μας.

  Τις απαντήσεις μας τις δίνει, μιλώντας στο DailyPharmaNews, η Παθολόγος – Ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)*, τονίζοντας την ανάγκη να τηρούμε ένα ισορροπημένο lifestyle και να μην παραμελούμε το βασικό προσυμπτωματικό έλεγχο για την υγεία μας. Ενθαρρυντικό είναι, τέλος, το μήνυμα της κας Σαριδάκη πως αυτά που ανακαλύπτουμε με τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι συνήθως αντιμετωπίσιμα, επειδή ακριβώς έχουν βρεθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο και πως οι ογκολόγοι μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά πλέον στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας μας, με τη βοήθεια των εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνολογία.

  Read more →

 • 3ο Διεθνές Συνέδριο Economist – Συνδιοργάνωση με ΕΟΠΕ: «Η Ατζέντα της Ελλάδας για τη μάχη κατά του καρκίνου»
  March 7, 2023
  Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή για τη χώρα μας, βρεθήκαμε στις 7 Μαρτίου 2023 σε μια σημαντική, αλλά και ελπιδοφόρα στιγμή για την ελληνική ογκολογία, στο διεθνές 3ο Συνέδριο που συνδιοργάνωσε η ΕΟΠΕ με τον Economist, με θέμα «Η Ατζέντα της Ελλάδας για τη μάχη κατά του καρκίνου» και μιλήσαμε για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας, προσωπικά, στην καθημερινή δουλειά του, αλλά και για το τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί, όταν συμπορευτούμε σε ένα κοινό στόχο.

  Μιλήσαμε για την ελπίδα που δίνουν σε όλους μας οι εξελίξεις στην ογκολογία, αλλά και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέσω της ΕΟΠΕ σε ένα μόλις χρόνο που συμπληρώθηκε από την προηγούμενη συνάντησή μας.

  Read more →

 • Υπερήφανη για την υποδοχή της ραδιοφωνικής καμπάνιας ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου της ΕΟΠΕ
  March 6, 2023

  Με ιδιαίτερη περηφάνια από τη θέση της προέδρου του Δ.Σ. της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) παρακολουθώ την υποδοχή της νέας, ραδιοφωνικής αυτή τη φορά, καμπάνιας για την ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου.

  Η φετινή εκστρατεία που ακούμε όλοι στα ραδιόφωνα με τις φωνές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, της Αγγελικής Δημητρακοπούλου, της Ελένης Καρακάση, του Πυγμαλίων Δαδακαρίδη και του Λευτέρη Ελευθερίου, έχει ένα δυνατό μήνυμα «Όταν αρχίζουν οι υπερβολές σταματάς να ακούς».

  Όπως γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινή για τα σποτ: “Μακριά από μας, που λένε. Όμως, για να μείνει μακριά από μας δεν χρειάζεται να γίνουμε μάρτυρες της υγείας μας. Και γι’ αυτό έχει αξία το σύνθημα: «Όταν αρχίσουν οι υπερβολές σταματάς να ακούς». Αρκεί, δεν ξέρω τι αρκεί. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η καμπάνια της ΕΟΠΕ τείνει χείρα φιλίας του γιατρού προς τον ασθενή.”

  Read more →

 • Ο δικός μας Δημήτρης Μυταράς… Η ιστορία πίσω από το λογότυπο των Γυναικών στην Ογκολογία
  March 2, 2023

  Στις 16 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά (18/6/1934-16/2/2017). Οι Γυναίκες στην Ογκολογία τιμούμε τη μνήμη του με ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς το 2014, στις απαρχές του οράματός μας, υπήρξε συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος μας.

  Περισσότερα για την ιστορία πίσω από το λογότυπό μας εδώ

   

 • Οι βιοδείκτες κλειδί για τις στοχευμένες θεραπείες. Η συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)
  March 2, 2023

  Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή ως πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΠΕ να χαιρετήσω την έναρξη μιας πολύ σημαντικής εκδήλωση για τους βιοδείκτες και τη σημασία τους στις στοχευμένες θεραπείες.

  Με τις συνεχείς προσπάθειες όλων μας εμείς στην ΕΟΠΕ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι για τους ασθενείς μας και να προσφέρουμε τις πολύτιμες αυτές αναλύσεις, έτσι ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ελλάδα να μπορούν να λαμβάνουν τις καλύτερες και ορθότερες στοχευμένες, εξατομικευμένες, καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες.

  Στον όμορφο χώρο του Αίθριου του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ.Σοφίας, Αθήνα), η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) ως ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας για την ενημέρωση στον τομέα της κλινικής ογκολογίας και την προώθηση της πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και έρευνας των ογκολογικών παθήσεων, διοργάνωσε την ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: “Ο ρόλος των βιοδεικτών και η συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στις καινοτόμες εξατομικευμένες θεραπείες των ασθενών με καρκίνο στη Ελλάδα”. Η εκδήλωση είχε ως βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού για αυτό το καίριο ζήτημα και την ευαισθητοποίηση της πολιτείας, ώστε να προβεί άμεσα σε ενέργειες επικαιροποίησης του δημοσίου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

  Στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκα όπως αναφέρει το ΔΤ της ΕΟΠΕ “για το ρόλο των βιοδεικτών και ανέλυσα τον τρόπο με τον οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ορθότερη εξατομικευμένη ογκολογική θεραπεία. Τόνισα, επίσης, ότι στο πλαίσιο της ίσης και ισότιμης πρόσβασης όλων σε όλα δεν μπορεί να μην είναι ενταγμένοι σε ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καταλήγοντας ότι χρειάζεται άμεσα επικαιροποίηση της λίστας των βιοδεικτών που θα αποζημιώνεται από το ελληνικό κράτος. Αυτό ήταν και είναι ένα πάγιο αίτημα της ΕΟΠΕ, για το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτεία και τις αντίστοιχες αρχές. Παρουσίασα τέλος τη συνεισφορά της ΕΟΠΕ, η οποία από το 2011 υλοποιεί μια σειρά από Προγράμματα Ανίχνευσης Βιοδεικτών (δηλαδή Μεταλλάξεων και άλλων Μοριακών Χαρακτηριστικών), σε διάφορους τύπους καρκίνου (ενδεικτικά σε καρκίνο μαστού, ωοθηκών, πνεύμονα, παχέος εντέρου, ουροποιητικού συστήματος, στομάχου), για τους οποίους υπάρχουν καινοτόμες εξατομικευμένες θεραπείες που μπορούν να χορηγηθούν μόνο εφόσον ανευρεθούν οι συγκεκριμένοι βιοδείκτες στους όγκους των ασθενών και οι οποίοι δεν καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι ασθενείς εντασσόμενοι σε κάποιο από αυτά τα προγράμματα, μέσω αιτήσεων από τους Ογκολόγους-Μέλη της ΕΟΠΕ που τους παρακολουθούν, επωφελούνταν από τις πολύτιμες αυτές εξετάσεις, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν για τη διενέργειά τους. Συνολικά, μέχρι σήμερα η ΕΟΠΕ έχει υλοποιήσει 21 τέτοια προγράμματα, τα οποία απολαμβάνουν ιδιαίτερης αναγνώρισης από ολόκληρη την ογκολογική κοινότητα. Μέσα από αυτά, έχουν ελεγχθεί δωρεάν, χωρίς δική τους επιβάρυνση, περισσότεροι από 4500 ογκολογικοί ασθενείς, μια και η ΕΟΠΕ έχει καλύψει από ίδιους πόρους, αλλά και από σημαντικές χορηγίες από την φαρμακοβιομηχανία, το κόστος των αναλύσεων αυτών, το οποίο ξεπερνά τα 5,6 εκ. ευρώ.”

  Read more →

 • Οι τέσσερις σύμμαχοι κάθε γυναίκας εναντίον του καρκίνου του μαστού – Metropolitan Hospital
  March 2, 2023

  Ενημέρωση για τέσσερις συμμάχους κάθε γυναίκας

  Στις μέρες μας τρέχει το πρώτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο μάλιστα έχει το όνομα της Ελληνίδας πολιτικού που πάλεψε με θάρρος με τη νόσο, χωρίς ποτέ να κρυφτεί ή να αποφύγει, ως δημόσιο πρόσωπο, να μιλήσει γι’ αυτήν.

  Η πολιτικός «έφυγε» αλλά το παράδειγμα της ανοιχτής της στάσης έμεινε για να βοηθήσει, καθώς το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου είναι ακριβώς μια τέτοια στάση, που σίγουρα δεν είναι εύκολη. Περιλαμβάνει πράγματα όπως το να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να εξεταστούμε έχοντας κατά νου ότι η πιθανότητα νόσησης μας αφορά προσωπικά, ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να συμβεί και σε μας. Για καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί μια τέτοια πιθανότητα, πόσο μάλλον να ενεργεί έχοντας την ως κίνητρο. Γι’ αυτό, καλό θα είναι κάθε γυναίκα να έχει, κατά νου τους τέσσερις μεγάλους συμμάχους της, που είναι:

  Περισσότερα στο άρθρο

 • Το Βήμα -Science: Οι βιοδείκτες και ο καρκίνος
  February 26, 2023

  Μια σημαντική συζήτηση για τους βιοδείκτες, καθώς οι αλματώδεις εξελίξεις στις στοχευμένες εξατομικευμένες καινοτόμες θεραπείες είναι διαθέσιμες άμεσα και στην Ελλάδα, και επιβάλλουν την αναγκαιότητα επικαιροποίησης της λίστας των βιοδεικτών που αποζημιώνεται από το κράτος.

  Read more →

 • ATHENS VOICE: Καρκίνος του μαστού: Οι τέσσερις σύμμαχοι κάθε γυναίκας εναντίον του
  February 22, 2023

  Καρκίνος του μαστού: Οι τέσσερις σύμμαχοι κάθε γυναίκας εναντίον του – Οι καλές συνήθειες και οι νέες θεραπείες Γράφει η Σοφία Νέτα σε συνομιλία με την κ. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, MD, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital. 

  Οι τέσσερις παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να μη συναντηθούμε ποτέ με τον καρκίνο του μαστού

  Το πρώτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο μάλιστα έχει το όνομα της Ελληνίδας πολιτικού που πάλεψε με θάρρος με τη νόσο, χωρίς ποτέ να κρυφτεί ή να αποφύγει, ως δημόσιο πρόσωπο, να μιλήσει γι’ αυτήν, έχει ξεκινήσει και τρέχει στις μέρες μας. Μπορεί η πολιτικός να «έφυγε», αλλά το παράδειγμα της ανοιχτής της στάσης έμεινε για να βοηθήσει, καθώς το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου είναι ακριβώς μια τέτοια στάση, που σίγουρα δεν είναι εύκολη. Περιλαμβάνει πράγματα όπως το να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να εξεταστούμε έχοντας κατά νου ότι η πιθανότητα νόσησης μας αφορά προσωπικά, ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να συμβεί και σε μας. Για καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί μια τέτοια πιθανότητα, πόσο μάλλον να ενεργεί έχοντάς την ως κίνητρο. Γι’ αυτό, καλό θα είναι κάθε γυναίκα να έχει, κατά νου τους τέσσερεις μεγάλους συμμάχους της, που είναι:

  Read more →

 • Τι σκέφτεται ένας άντρας όταν πάει στον ογκολόγο του; Η Δρ. Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) απαντά στο μικρόφωνο του Κώστα Γιαννακίδη και του pod.gr
  February 22, 2023

  Έχω τη χαρά να συμμετέχω σε μια σειρά podcast με θέμα τον προστάτη σε μια απολαυστική  συζήτηση με τον δημοσιογράφο Κώστα Γιαννακίδη. Τα podcast είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας janssen υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.).

  Στόχος να παροτρύνουμε τους άνδρες να ξεπεράσουν πιθανούς φόβους και ανησυχίες και να προβούν στους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους για τον προστάτη.

  Η δική μου συνεισφορά είναι να αναδείξω τη στάση των γυναικών, αλλά και να απαντήσω στα ερωτήματα που θέτουν ή θέλουν να θέσουν οι άντρες σε μια γυναίκα ογκολόγο.

  Ακούστε τη συζήτηση:

   

  Αναλυτικά:

  Read more →

 • 7ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ | “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο” Μήνυμα της ΕΟΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
  February 22, 2023

  Για έβδομη χρονιά πραγματοποιήθηκε φέτος το Ετήσιο Συνέδριό της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), έχοντας ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου). Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συμμετέχω και να μεταφέρω ως πρόεδρος το μήνυμα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) για αυτήν την ημέρα, μια ημέρα αφορμή για να υπενθυμίσουμε τα τεράστια βήματα και τον καθημερινό αγώνα των ασθενών και των φροντιστών τους, αλλά και των οργανώσεων όπως της ΕΛΛΟΚ και της ΕΟΠΕ.

  Η φετινή θεματική του Συνεδρίου είχε ως τίτλο «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» και ήταν ευκαιρία να θυμίσουμε τις δράσεις της ΕΟΠΕ με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ασθενή και επαγγελματία.

  Ολόκληρη η ομιλία:

  Read more →

 • Δράση «Μαθαίνω για τον Καρκίνο»
  February 22, 2023

  Η πρόοδος της ογκολογίας είναι πραγματικά θαυμαστή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της σωστής ενημέρωσης παραμένει πρόκληση. Σε αυτόν τον αγώνα, κάθε πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη.

  Με μεγάλη μου χαρά και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, συμμετείχα στην παρουσίαση μιας εξαιρετικής κίνησης του τμήματος Ογκολογίας της Pfizer Hellas, της δράσης «Μαθαίνω για τον καρκίνο». 17 βίντεο που είναι προσβάσιμα σε όλους στο YouTube δίνουν απλές, κατανοητές αλλά έγκυρες και χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι είναι η βιοψία, αλλά και υποστήριξη σε ερωτήματα όπως πώς να μιλήσω για τον καρκίνο στο παιδί μου;

  Όπως ανέφερα στην παρουσίαση της δράσης, «αυτά τα videos έρχονται να καλύψουν ένα κενό. Με απλή αλλά όχι απλοϊκή γλώσσα, με ορθό, κατανοητό λόγο, έρχονται να βοηθήσουν τους ογκολογικούς ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους σε μια δύσκολη στιγμή. Videos πρωτότυπα, υψηλής αισθητικής, όμορφα, φτιαγμένα με ευαισθησία και ανθρωπιά, μας βάζουν στα παπούτσια του κάθε χαρακτήρα. Τονίζουν τη σημασία της σωστής ενημέρωσης, τον κεντρικό ρόλο του γιατρού ογκολόγου, εξηγούν μια σειρά από θέματα που κανένας στο κατώφλι αυτής της ασθένειας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει. Θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια και για εμάς τους γιατρούς ογκολόγους, και ένα εργαλείο για ορθή επικοινωνία με τους ασθενείς μας».

  Η ανταπόκριση της Athens Voice από την εκδήλωση: https://rb.gy/kn955l

  Read more →

 • 4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
  February 20, 2023

  Κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου το ημερολόγιο μας θυμίζει ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Αυτή τη μέρα αναγνωρίζουμε την πρόοδο της ιατρικής κοινότητας και της ογκολογίας, και όλα εκείνα τα εργαλεία που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να αντιμετωπίσει μια νόσο όπως ο καρκίνος. Για αυτό η σημερινή ημέρα ας λειτουργήσει ως υπενθύμιση ότι η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές.

  Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα fake news και η παραπληροφόρηση έχουν επίπτωση και στον τομέα της πρόληψης και της σωστής πληροφόρησης για τα θέματα της υγείας, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο.Δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζονται κινδυνολογίες. Χρειάζεται σωστή πληροφόρηση και σωστά μηνύματα. Το πιο ηχηρό μήνυμα είναι αυτό της αλήθειας! Ισχύει ότι το 50% των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί με κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας!

  Read more →

 • Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής μια σπουδαία πρωτοβουλία
  January 30, 2023

  Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος δράσεων της All.Can Greece για το 2022, η ελληνική πλατφόρμα διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του White Paper με τίτλο “Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής” (30 Ιανουαρίου 2023,  12:00-13:00).

  Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece…..

  Read more →

 • Βράβευση με ERMIS AWARD για την πολυσυζητημένη καμπάνια της ΕΟΠΕ
  January 30, 2023

  Βραβεύτηκε με ERMIS AWARD η πολυσυζητημένη καμπάνια της ΕΟΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου 2022.

  Η καμπάνια σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Sunny Side και έτρεξε τον Φεβρουάριο του 2022 με bus stops σε όλη την Αττική με την υποστήριξη του Politis Group , τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρεια Κρήτης / Region of Crete .

  «Μην εύχεσαι να μη σου τύχει. Φρόντισε να μη σου συμβεί»

  «Θυμήσου, 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί»

  Read more →

 • Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Συνταγογράφηση γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο
  January 9, 2023

  Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κυρία Ζένια Σαριδάκη σχολιάζει στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» την ένταξη γονιδιακών εξετάσεων για κληρονομικό καρκίνο μαστού ή και ωοθηκών στη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ. Αναφέρει ποιες κατηγορίες γυναικών χρειάζεται ακόμη να μπουν στο σύστημα, καθώς επίσης και σε ποιές άλλες περιπτώσεις πρέπει να συνταγογραφούνται τέτοιου είδους εξετάσεις.

   

 • Η Καθημερινή: Μια μεγάλη γυναίκα της επιστήμης: Το έργο «Photograph 51» της Aννας Ζίγκλερ ανεβάζει ο Τάκης Τζαμαργιάς στο «Υπόγειο» του Θεάτρου Τέχνης με την υποστήριξη της ΕΟΠΕ
  December 19, 2022

  .. Τα ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό υποτίμησης της έρευνας της Φράνκλιν από τους άνδρες συνεργάτες της αιωρούνται και οι απόψεις συχνά διίστανται. Το «Photograph 51» ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα και η παράσταση υποστηρίζεται από την Ενωση Oγκολόγων Παθολόγων (ΕΟΠΕ) και την Ενωση Γυναίκες στην Oγκολογία (W4OHellas)…

  Read more →

 • Open Health Ιατρικά Νέα: Νέες καινοτόμες θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα
  November 29, 2022

  Συνέντευξή στην εκπομπή «Open Health Ιατρικά Νέα» του Open, όπου συζητάμε με τη δημοσιογράφο Αμέλια Αναστασάκη για την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης καθώς και για τις νέες καινοτόμες θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα.

  Read more →

 • TV CRETA – “LIVE με την Αντιγόνη”
  November 1, 2022

  – Τα νέα θεραπευτικά όπλα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού
  – Η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του καρκίνου
  – Αυξητικός ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο

 • ΑΝΤ1 – “Καλημέρα Ελλάδα”
  October 27, 2022

  Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση & σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

  Η κυρία Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, μιλάει για το πόσο σημαντικός είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος στον καρκίνο του μαστού, σε ποια ηλικία και σε τι συχνότητα συστήνεται οι γυναίκες να πραγματοποιούν τις προληπτικές εξετάσεις τους. Εξηγεί αν μπορεί κάποια γυναίκα να ακολουθήσει συμβουλές υγιεινής ζωής που μπορούν να την προστατεύσουν και αν υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις για τις ασθενείς.

 • Ναυτεμπορική: Είναι ανάγκη η κοινωνία μας να μην αντιμετωπίζει τον καρκίνο ως ταμπού
  October 25, 2022

  Πηγή: Η Ναυτεμπορική

  Ειδήσεις τόσο τραγικές, όπως ο πρόσφατος χαμός του γνωστού Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη από καρκίνο, μας γεμίζουν θλίψη για το νέο άνθρωπο που έφυγε, για τον αγώνα που δόθηκε αλλά δεν κερδήθηκε, για την οικογένεια και τους αγαπημένους του που έμειναν πίσω και πρέπει να μάθουν να ζουν με την απώλεια.

  Ένας σπάνιος όγκος, ένα δύσκολο στην αντιμετώπιση νεόπλασμα, παρά το γεγονός ότι είχε απέναντί του το μεγαλείο της ψυχής του αθλητή και τις συντονισμένες προσπάθειες μιας εξαιρετικής ογκολογικής ομάδας που προσπάθησε να κάνει τα πάντα, επικράτησε δυστυχώς, σταματώντας οριστικά μια πορεία που ήταν λαμπρή και άφησε το αποτύπωμά της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

  «Ως άνθρωπος που έχει χάσει δικούς του από τη νόσο, ως πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και ως ιατρός ογκολόγος, που δίνει την μάχη καθημερινά μαζί με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, δεν μπορώ παρά να προβληματίζομαι, ιδιαίτερα κάτι τέτοιες στιγμές, που ο πόνος και ο θάνατος παίρνουν τόσο μεγάλη δημοσιότητα.

  Read more →

 • Πρώτο Θέμα: Καρκίνος μαστού: Πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση
  October 21, 2022

  Πηγή: Πρώτο Θέμα

  Ένας σπάνιος όγκος, ένα δύσκολο στην αντιμετώπιση νεόπλασμα, παρά το γεγονός ότι είχε απέναντί του το μεγαλείο της ψυχής του αθλητή και τις συντονισμένες προσπάθειες μιας εξαιρετικής ογκολογικής ομάδας που προσπάθησε να κάνει τα πάντα, επικράτησε δυστυχώς, σταματώντας οριστικά μια πορεία που ήταν λαμπρή και άφησε το αποτύπωμά της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

  “Ως άνθρωπος που έχει χάσει δικούς του από τη νόσο, ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και ως ιατρός ογκολόγος, που δίνει την μάχη καθημερινά μαζί με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, δεν μπορώ παρά να προβληματίζομαι, ιδιαίτερα κάτι τέτοιες στιγμές, που ο πόνος και ο θάνατος παίρνουν τόσο μεγάλη δημοσιότητα. Εύχομαι και ελπίζω από αυτή τη δημοσιότητα να πήραμε όλοι το σωστό μήνυμα, αυτό το οποίο αφήνει να εννοηθεί στα τελευταία λόγια του και ο ίδιος ο αθλητής…”

  Read more →

 • Καλύτερα δεν γίνεται: η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού
  October 17, 2022

  Στην εκπομπή “Καλύτερα δεν γίνεται”, με αφορμή τον Οκτώβριο που έχει καθιερωθεί ως μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού, συζητάμε για την ανάγκη ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού, την πρόληψη, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “Φώφη Γεννηματά” καθώς και τις νέες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας.

  Και δεν ξεχνάμε: κάθε μέρα είναι ημέρα πρόληψης!

 • Το Βήμα: «Στην ΕΟΠΕ έχουμε το όραμα να κάνουμε την διαφορά στις ζωές των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους»
  June 29, 2022

  H Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, κ. Ζένια Σαριδάκη μίλησε στο tovima.gr στο πλαίσιο του πρόσφατου 6ου Ελληνικού Συνεδρίου Ογκολογίας (6ο ΕΣΟ)

  Στο πλαίσιο του πρόσφατου 6ου Ελληνικού Συνεδρίου Ογκολογίας (6ο ΕΣΟ), που πραγματοποίησε η Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) με τίτλο, «Ογκολογία 2022: Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο δυνατά» στην Θεσσαλονίκη, συναντήσαμε την Πρόεδρο της ΕΟΠΕ, κ. Ζένια Σαριδάκη. Η κ. Σαριδάκη αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας με τη δημιουργία του μητρώου καρκίνου και του ηλεκτρονικού φακέλου του ογκολογικού ασθενούς και ανέδειξε την ανάγκη εδραίωσης μιας κουλτούρας πρόληψης. Παράλληλα επεσήμανε τις προσπάθειες για την ίση και ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις καλύτερες καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες υγείας και τόνισε τη σημασία της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. Τέλος μίλησε για την αξία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και την ανάγκη Εθνικής Στρατηγικής, αναδεικνύοντας την πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στον καρκίνο του πνεύμονα.

  Read more →

 • Συζήτηση στην Επιστημονική Εκδήλωση “Ιατρική & Δικαιοσύνη – Συνοδοιπόροι στο δρόμο μέσω σύγκλισης και αμφισβήτησης”
  May 20, 2022

  Με ομιλητές σπουδαίους συναδέλφους συζητάμε για ένα πρωτότυπο θέμα τη σχέση Ιατρικής και Δικαιοσύνης.

 • iatronet: Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα
  November 19, 2021

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στην διαδικτυακή ημερίδα του iatronet.gr για τον πνευμονολογικό καρκίνο από την Παθολόγο – Ογκολόγο, Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Επιστημονική Υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος “Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ” – Κλινική “Ασκληπιείο Κρήτης”, κ. Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ακροατών και παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την διάγνωση και θεραπεία του πνευμονολογικού καρκίνου αλλά πάνω απ΄όλα την σχέση του με το κάπνισμα.

  Read more →

 • Η επιλογή κατάλληλης θεραπείας με τη βοήθεια των νέων βιοδεικτών
  July 15, 2021

  Στη Διαδικτυακή Ημερίδα της ΕΛΛΟΚ για τους καρκινικούς βιοδείκτες μιλάμε για την επιλογή της κατάλληλης για κάθε ασθενή θεραπείας με τη βοήθεια των νέων βιοδεικτών και για την από κοινού λήψη αποφάσεων με τον ασθενή.

 • Κρήτη TV: Η ολιστική προσέγγιση του καρκίνου
  January 20, 2019

  Στο φιλόξενο κανάλι ΚΡΗΤΗ YV και την Ανδριανή Αγγελιδάκη συζητάμε από κοινού με τη Σοφία Αγγελάκη για τη δράση του δικτύου μας “Γυναίκες στην Ογκολογία” (www.w4ohellas.gr), ένα δίκτυο  που βοηθά οικονομικά αδύναμες, γυναίκες ασθενείς με καρκίνο.

   

   

 • 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛ.Ο.Κ
  February 8, 2017

  3η Ενότητα: Η ογκολογική κοινότητα συμμετέχει στη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου