Media/Press/News

 • 7o Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας (24 – 27 Απριλίου): «Ανθρώπινο Άγγιγμα στην Ψηφιακή Εποχή»
  April 27, 2024

  Φέτος πραγματοποιήθηκε το 7o Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας (24 – 27 Απριλίου) στη φιλόξενη Θεσσαλονίκη.

  Ο τίτλος του φετινού Συνεδρίου είναι «Το ανθρώπινο άγγιγμα στην ψηφιακή εποχή», ένας τίτλος που τονίζει την σύνδεση της ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας με την τεχνολογία, εκφράζοντας το σήμερα και το αύριο της ογκολογίας.

  Όλοι στην ΕΟΠΕ αισθανόμαστε περήφανοι για τη διεπιστημονική συνεργασία με τους συναδέλφους μας από όλες τις ειδικότητες, η οποία εκφράζεται με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των επιστημονικών εταιρειών τεσσάρων ιατρικών ειδικοτήτων και των νοσηλευτών μας.

  Read more →

 • Μια μοναδική Τελετή Έναρξης στο 7ο ΕΣΟ: «Ανθρώπινο Άγγιγμα στην Ψηφιακή Εποχή»
  April 26, 2024

  Την 3η ημέρα του 7ου Ελληνικού Συνεδρίου Ογκολογίας ήταν ακόμα μία ημέρα με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα, με καταξιωμένους συναδέλφους.

  Ήταν, όμως και ιδιαίτερη ημέρα με μια ξεχωριστή Τελετή Έναρξης. Μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις σημαντικές αλλαγές που οι δράσεις και το έργο της ΕΟΠΕ φέρνουν στο πεδίο της ογκολογίας και της εκπαίδευσης, αλλά και να τιμήσουμε τους συναδέλφους μας και να μιλήσουμε για τη δυαδική σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας στην ψηφιακή εποχή.

  Read more →

 • Συμμετοχή στην Επιτροπή Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  April 22, 2024

  Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων – Ποιοι θα τους κάνουν

  Πηγή: Money Review

  Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε: «Συγκρότηση και ορισμό μελών στη μη αμειβόμενη Επιτροπή Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)».

  Read more →

 • 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 10- 13 Απριλίου
  April 13, 2024

  Φέτος είχα την τιμή να προεδρεύσω σε ένα εξαιρετικό πάνελ στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

  Η θεματική αφορούσε τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία και οι προεκτάσεις τους στον καρκίνο, με έγκριτους επιστήμονες και σπουδαίους θεσμικούς φορείς που έχουν αφιερωθεί στην έρευνα, αλλά και στην ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, να εξετάζουν πολύπλευρα το καίριο αυτό ζήτημα. Ζητήματα φύλου, μορφωτικού επιπέδου, το δημογραφικό, πολιτισμικές ανισότητες, ήταν μερικοί από τους προβληματισμούς που τέθηκαν σε μια αναγκαία και επίκαιρη συζήτηση.
  Για αυτό και είναι σημαντικό ότι ένας θεσμός όπως είναι πλέον το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες σημαντικών εταιρειών όπως η MSD και συμπεριλαμβάνει θεματικές για την υγεία, ιδίως μετά την πανδημία, ενώ είναι η πρώτη φορά που στην ατζέντα συμπεριλαμβάνεται ένα πάνελ που αφορά τη σύνδεση των επιπτώσεων των κοινωνικών ανισοτήτων στον καρκίνο.

  Το δικαίωμα στην υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα και η μείωση των ανισοτήτων παραμένει στόχος, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας, ιδίως τα τελευταία χρόνια.

  Read more →

 • Radio Me: ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις
  April 9, 2024

  Η ανακοίνωση της πριγκίπισσας της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον ότι διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία αφενός “πάγωσε” το ευρύ κοινό αφετέρου επανέφερε στη δημόσια συζήτηση αυτό που οι απλοί άνθρωποι διαπιστώνουν και οι γιατροί επιβεβαιώνουν. Ότι δηλαδή, όπως είπε στο Radio Me και την εκπομπή “Δεύτερος Καφές”, η πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας Ζένια Σαριδάκη «φαίνεται ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου αυξάνονται σε νέους ενήλικες, κάτω των 50 ετών. Και αυτό δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μόνο της μεγαλύτερης χρήσης προληπτικών εξετάσεων ούτε αποτέλεσμα μόνο κληρονομικότητας». Όπως εξηγεί υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, το αλκοόλ, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η κατανάλωση τροφίμων, το στρες ενώ φαίνεται να είναι αυξημένοι και σε νέους ενήλικες που δεν κάνουν τίποτα από όλα αυτά.

  Read more →

 • TV CRETA Γιατί ο καρκίνος «χτυπά» νέους ανθρώπους; Η περίπτωση της Κέιτ Μίντλεντον ∙
  March 27, 2024
   
  🔹 Γιατί ο καρκίνος «χτυπά» νέους ανθρώπους; Η περίπτωση της Κέιτ Μίντλεντον ∙ Οι πιο συχνοί καρκίνοι σε νέους ανθρώπους
  🔹 Προληπτική χημειοθεραπεία ∙ Πότε εφαρμόζεται
  🔹 Η Ζένια Σαριδάκη, #LiveμετηνΑντιγόνη
  #LiveμετηνΑντιγόνη καθημερινά στις 15:00, στην #tvCRETA

 • Καρκίνος κάτω των 50 ετών – Η περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον
  March 24, 2024

  Μόλις δυο 24ωρα έχουν περάσει από το βίντεο, στο οποίο η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο και πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο καρκίνος προσβάλλει όλο και πιο συχνά νέους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 50 ετών, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το φαινόμενο.

  Η Κέιτ Μίντλετον είναι μόλις 42 χρόνων. Μια νέα γυναίκα, αδύνατη, σούπερ αθλητική, που τρέφεται σωστά, δεν καπνίζει και δεν πίνει. Βέβαια δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει κληρονομικότητα στην ευρύτερη οικογένειά της για καρκίνο, αλλά σε κάθε περίπτωση η λαοφιλής πριγκίπισσα δεν φαίνεται να «ταιριάζει» με το προφίλ κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

  Γιατί αυτό που ξέρουμε, πια, με βεβαιότητα, είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, που συνδέονται με όλες τις μορφές καρκίνου και εν πολλοίς σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

  Read more →

 • Γιατί ο καρκίνος “χτυπά” νέους ανθρώπους; Η περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον
  March 24, 2024

  Η αποκάλυψη της Κέιτ Μίντλετον για την υγεία της, φαίνεται να έχει ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τον καρκίνο και την πρόληψη και εμείς οι ειδικοί οφείλουμε να είμαστε παρόντες να απαντούμε στις ερωτήσεις καταπολεμώντας τον φόβο και την προκατάληψη. Συνεχίζουμε το διάλογο με τρόπο επιστημονικό αλλά και απλό, για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε.

  Η Βίκυ Καρατζαφέρη θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα για ένα κομβικό ερώτημα που μάς απασχολεί και ως επιστημονική κοινότητα: γιατί ο καρκίνος “χτυπά” νέους ανθρώπους.

  Read more →

 • ANT1 Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: μια συζήτηση με αφορμή τη διάγνωση της πριγκίπισσας Κέιτ
  March 23, 2024
  Η δημοσιοποίηση της διάγνωσης της πριγκίπισσας Κέιτ με καρκίνο, όπως και κάθε φορά που ένα δημόσιο πρόσωπο ανακοινώνει ότι πάσχει από τη νόσο, είναι μια δυσάρεστη είδηση, που εμείς ζούμε καθημερινά, δυστυχώς με όλους τους ασθενείς μας.
  Είναι όμως και μια ευκαιρία για εμάς τους ειδικούς να προσεγγίσουμε την κοινωνία και να συζητήσουμε ζητήματα πρόληψης, θεραπείας, αλλά και ολιστικής αντιμετώπισης του ασθενή με καρκίνο, συζητώντας για θέματα ψυχολογίας και υποστήριξης.
  Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 (23/3) ειδικοί, ογκολόγοι παθολόγοι συζητήσαμε για την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τις θεραπείες, αλλά και τη σημασία της ηρεμίας και της ψυχολογικής υποστήριξης που έχουν ανάγκη οι ασθενείς με καρκίνο, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

 • Διοργάνωση workshop για λειτουργία Κλινικών Επιζώντων Καρκίνου στο Ε.Σ.Υ. από τη BMS, την Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., την EY και την ΕΛΛ.Ο.Κ.
  March 21, 2024

  Η Κλινική Επιζώντων Καρκίνου που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και η προοπτική επέκτασης του πιλοτικού εγχειρήματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικού workshop που υλοποιήθηκε στον εξειδικευμένο χώρο συν-δημιουργίας, καινοτομίας και παραγωγής ιδεών της EY Ελλάδος, EY wavespace Trademark Athens, στις 7 Μαρτίου 2024, με τη συνεργασία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb Ελλάδας, της EY Ελλάδoς, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

  Πηγή photo: virus.com.gr

  Read more →

 • Σαριδάκη: Η συμβολή του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
  March 16, 2024

  Το παρόν και το μέλλον της μάχης κατά του καρκίνου στη χώρα μας μέσω της εμπειρίας της από την ΕΟΠΕ ανέλυσε στο powergame.gr η κα Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, MD PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α’ Ογκολογική Κλινική Metropolitan, Hospital, Αθήνα, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ», Ηράκλειο Κρήτης, στο περιθώριο του Fourth Annual Cancer Summit που διοργάνωσε ο ECONOMIST με την ΕΟΠΕ.

  Read more →

 • Μια συνέντευξη στην Αντιγόνη Ανδρεάκη στο TV CRETA για τα θέματα της επικαιρότητας (13/3/2024)
  March 14, 2024

  Μια συζήτηση με την εξαιρετική Αντιγόνη Ανδρεάκη στο TV CRETA – Παγκρήτια Ραδιοτηλεόραση Α.Ε. για όλα τα θέματα της επικαιρότητας
  #LiveμετηνΑντιγόνη

   

 • Economist-Greece’s determination to fight cancer-Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα Πρόεδρος (ΕΟΠΕ)
  March 12, 2024

  Tην Τρίτη 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το 4ο ετήσιο συνέδριο του Economist Impact με θέμα: «Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα επιτεύγματα – Τα εμπόδια – Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα» που είχε την επιστημονική αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και την υποστήριξη της MSD.

  Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, αναλύθηκε η πρόοδος της Ελλάδας στη διαχείριση του καρκίνου αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα προκειμένου να αποκτήσει ένα ολιστικό μοντέλο φροντίδας των ογκολογικών ασθενών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EU Beating Cancer Plan). Ιδιαίτερης μνείας έτυχε η αξία των προληπτικών παρεμβάσεων, της έγκαιρης διάγνωσης και της πρώιμης θεραπευτικής παρέμβασης στον καρκίνο, οι ευρωπαϊκές και εθνικές επενδυτικές προοπτικές στον τομέα του Φαρμάκου και η ενσωμάτωση των καινοτόμων θεραπειών σε ένα ολιστικό μοντέλο φροντίδας των ογκολογικών ασθενών μεταξύ άλλων.

  Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ

 • 8 Μαρτίου 2024: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και μια διαφορετική συζήτηση για τα έμφυλα στερεότυπα
  March 8, 2024

  Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα: Οι στερεοτυπικές συμπεριφορές δεν με αφορούν

  Η Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, MD PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, είναι πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική «Metropolitan Hospital» και επιστημονικός υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ».

  Το φύλο σας, ήταν ποτέ λόγος για να αντιμετωπίσετε στερεοτυπικές συμπεριφορές ή κάποια προκατάληψη; Είναι εύκολο να αποδεχθούν τη γυναικεία ηγεσία, άνδρες υφιστάμενοι;

  Το 2013, στα 27 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), υπήρξα η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στο ΔΣ της. Και το 2021, στα 35 χρόνια από την ίδρυσή της, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος ΔΣ (και η νεότερη). Το 2024 έχω την χαρά να διανύω τη δεύτερη θητεία μου. Και μιλάμε για μια εταιρεία και μια ιατρική ειδικότητα, στην οποία πάνω από τα μισά μέλη είναι γυναίκες.

  Read more →

 • ATHENS VOICE: Τριπλά Αρνητικός Καρκίνος Μαστού: Η ιατρική καινοτομία κάνει τη διαφορά
  March 4, 2024

  Τριπλά Αρνητικός Καρκίνος Μαστού: Η ιατρική καινοτομία κάνει τη διαφορά

  Μας εξηγεί η Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, MD PhD παθολόγος ογκολόγος, πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

  Η θεραπευτική προσέγγιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού

  Ο καρκίνος του μαστού είναι μια συχνή νόσος την οποία στις 7 ή 8 γυναίκες, περίπου, στον δυτικό κόσμο θα την εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ οι πρόσφατες καταγραφές βεβαιώνουν μια αύξηση στην επίπτωση της νόσου σε νεαρές ηλικίες, ακόμα και σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση. Τα νέα, όμως, είναι ευχάριστα, μια και εμείς οι ογκολόγοι έχουμε πλέον στα χέρια μας καινοτόμες αποτελεσματικές θεραπείες με τις οποίες κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των ασθενών μας, τονίζει η κ. Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, MD PhD Παθολόγος Ογκολόγος Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α’ Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital, Αθήνα, Επιστημονική Υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος “Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ”, Ηράκλειο Κρήτης.

  Read more →

 • Συνάντηση εργασίας από ΣΦΕΕ με αισιοδοξία για το μέλλον
  February 15, 2024

  Στις 15 Φεβρουαρίου είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια συνάντηση εργασίας, σημαντική αλλά και αισιόδοξη για το μέλλον της ογκολογίας στην Ελλάδα, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο Κτήριο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών, της φαρμακοβιομηχανίας.

  Στο επίκεντρο βρέθηκε μια ιστορική εξέλιξη για τη χώρα και την Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο, η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. Τόσο ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κ. Γιώργος Καπετανάκης, εξήραν την τεράστια συμβολή της ΕΟΠΕ στο επίτευγμα αυτό. Ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας που εργάστηκε άοκνα για τη συγκρότηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ήταν και για μένα, μεγάλη συγκίνηση να είμαι πλέον σε θέση να πω ότι ξεκινά η επόμενη σελίδα για την ογκολογία στη χώρας μας, για ασθενείς, επαγγελματίες υγείας αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Η ΕΟΠΕ, επιφανείς επιστήμονες, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, συμπράξαμε συλλογικά και με διεπιστημονική συνεργασία, ώστε να γίνει πραγματικότητα ένα πραγματικό εργαλείο που αλλάζει τα δεδομένα στην ογκολογία στην Ελλάδα και γεφυρώνει το χάσμα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο.

  Read more →

 • Νέα Ραδιοφωνική Καμπάνια της ΕΟΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Καρκίνου 2024
  February 13, 2024

  Στον αέρα από την Κυριακή 4/02 και για ένα μήνα η πανελλαδική ραδιοφωνική καμπάνια της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) για την πρόληψη του καρκίνου και συγκεκριμένα για τη μεγάλη σημασία των προληπτικών εξετάσεων. Μέσα από 3 ραδιοφωνικά spots και πληθώρα digital memes, η ΕΟΠΕ περνάει και φέτος το ηχηρό μήνυμα της πρόληψης και απευθύνεται σε όλους μας.

  Read more →

 • Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την πρόληψη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3
  February 13, 2024

  Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 είχα τη χαρά να έχω το χρόνο να αναλύσω ζητήματα με έμφαση στην πρόληψη με τον δημοσιογράφο κ. Κουφόπουλο στην εκπομπή “Στιγμιότυπα” στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3, αλλά και την τεράστια ευκαιρία να συνομιλήσω με τους ακροατές για ζητήματα που αφορούν τη νόσο, αλλά και ζητήματα καθημερινότητας, πρόσβαση για ανασφάλιστους στις δομές υγείας.

  Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης η εστίαση δόθηκε στην πρόληψη, με αφορμή και την πανελλαδική φετινή ραδιοφωνική καμπάνια της ΕΟΠΕ που φέτος εστιάζει στον πυλώνα των προληπτικών εξετάσεων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η εστίαση ήταν στις υγιεινές συνήθειες.

  Read more →

 • Health Daily: ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ mRNA ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
  February 9, 2024

  Το Health Daily στις 9 Φεβρουαρίου 2024 έκανε ένα special report στην Ογκολογία καλύπτοντας πληθώρα ζητημάτων που αφορούν στη σύγχρονη ογκολογία. Η δική μου συνεισφορά αφορά στη νέα τεχνολογία mRNA και τη σημασία τους στη θεραπεία του καρκίνου.

   

  Read more →

 • ΕΛΛΟΚ- Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – Χαιρετισμός
  February 3, 2024

  8ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΟΚ
  «Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο: Συν-δημιουργώντας το πλαίσιο»
  2-4 Φεβρουαρίου 2024, Αθήνα

  Σάββατο 3 Φεβρουαρίου
  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
  Χαιρετισμός: Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Παθολόγος Ογκολόγος, Δ/ντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital & Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ»

 • ACTION Τώρα: Παρέμβαση για το θέμα των βιοδεικτών
  December 11, 2023

  Ευχαριστώ θερμά την εκπομπή «ACTION Τώρα» στο Action24 και τους δημοσιογράφους κ.κ. Ντόρα Κουτροκόη και Νίκο Υποφάντη για τη σημερινή μας συζήτηση για το θέμα των βιοδεικτών.

  Οι βιοδείκτες είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των ογκολόγων, καθώς μάς δίνει τη μοριακή υπογραφή του κάθε όγκου και βοηθά στην επιλογή της βέλτιστης αντιμετώπισης.

  Εμείς ως ΕΟΠΕ χρηματοδοτούμε δωρεάν εξετάσεις βιοδεικτών, επενδύοντας εδώ και δέκα χρόνια πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ, βοηθώντας πάνω από 7000 ασθενείς στην Ελλάδα.

  Ωστόσο, στόχος των προσπαθειών μας και πάγιο αίτημα της ιατρικής μας κοινότητας, και φυσικά της ΕΟΠΕ, είναι η ένταξη των βιοδεικτών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η αναγκαία έγκαιρη επικαιροποίησή τους.

 • Η Καθημερινή & Τάκης Θεοδωρόπουλος για μια διαφορετική ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  December 4, 2023

  O κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος αρθρογραφεί στην Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για μια διαφορετική Κυριακή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τους ειδικευόμενους ογκολόγους να απολαμβάνουν μια ξενάγηση από την κ. Μαρία Κρανιώτη, με την σημαντική συνεισφορά του. Μια διαφορετική πρωτοβουλία, με τον Μιχάλης Νικολάου για την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας στα πλαίσια της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας (ΕΑΚΟ).
  Όπως τονίζει εύστοχα ο κ. Θεοδωρόπουλος “Παράλληλη δράση επιμόρφωσης σε καιρούς που η γενική καλλιέργεια παραμερίζεται εξαιτίας των όλο και πιο πιεστικών αναγκών της ειδίκευσης.”

  Read more →

 • “Open Health Ιατρικά Νέα”: Νέες θεραπείες για τον καρκίνο
  November 29, 2023
  Ευχαριστώ την κα Αμέλια Αναστασάκη και το κανάλι OPEN και την εκπομπή “«Open Health Ιατρικά Νέα” που μου έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσω για την τύχη να είναι κανείς ογκολόγος σήμερα. Μιλήσαμε για τις νέες καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο και την ελπίδα που δίνουν στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
  Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να μιλάμε για επανάσταση στην ογκολογία.
  Το Metropolitan Hospital, και συγκεκριμένα η Α’ Ογκολογική Κλινική, πρωτοστατεί φέρνοντας την επαναστατική τεχνολογία του mRNA στην καθημερινή κλινική Ογκολογική πρακτική, καθώς έχει ξεκινήσει η πρώτη κλινική μελέτη του mRNA εμβολίου για ασθενείς με μελάνωμα.

   

  Read more →

 • Επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος: “Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο”
  November 16, 2023

  Στις 15 Νοεμβρίου 2023 είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω σε μια σημαντική Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνει κάθε χρόνο Συλλόγου Καρκινοπαθών  Εθελοντών Φίλων Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών

  Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Ζωή Γραμματόγλου για την τόλμη να πραγματεύεται κάθε χρόνο αυτό το δύσκολο θέμα με μαι κοινή προσπάθεια να καταφέρουν να ενημερώσουν όχι μόνο το κοινό αλλά και εμάς τους γιατρούς. Μια ευκαιρία συνάντησης επιστημόνων και κοινωνίας σε ένα κοινό αγώνα για να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε για έναν δύσκολο καρκίνο.

  Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους βασικούς τύπους καρκίνου

  Για αυτό και απαιτείται ευαισθητοποίηση και κυρίως σωστή ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και φυσικά τα βήματα για την έγκαιρη διάγνωση. Ιδίως σε έναν καρκίνο που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια σε νεαρούς ενήλικες.

  Στην παρουσίαση μου επιχείρησα να αναδείξω στοιχεία από το παρόν και στοιχεία από το μέλλον. Μιλήσαμε για τη μελέτη των γενετικών συνδρόμων που προωθεί την έρευνα μπροστά, για τη σημασία της μοριακής χαρτογράφησης (NGS), για το μέλλον της θεραπείας, φάρμακα στοχευμένης θεραπείας.

  Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά! Και όσο διοργανώνονται τέτοιες Επιστημονικές Ημερίδες όπου συναντόμαστε όλοι, το μήνυμα είναι αισιόδοξο για το μέλλον της ογκολογίας και την κοινή αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου.


  Read more →

 • Στούντιο με Θέα ΑΝΤ1: θεραπευτική επανάσταση κατά του καρκίνου με την MRNA τεχνολογία
  November 5, 2023

  Σήμερα είχα τη χαρά να είμαι καλεσμένη στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη  στην εκπομπή Στούντιο με Θέα ANT1 για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη θεραπευτική επανάσταση κατά του καρκίνου με την MRNA τεχνολογία.

  Η τεχνολογία αυτή έγινε ευρέως γνωστή λόγω της πανδημίας που έδειξε το δρόμο για μια μέθοδο που βρίσκει εφαρμογή και για τη θεραπεία του καρκίνου.

  Αναφερόμαστε στο επόμενο μεγάλο βήμα στην ογκολογία, μιλώντας πλέον για εμβόλια κατά του καρκίνου!

  Read more →

 • Μεγάλη τιμή ο συντονισμός της 30μελούς ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες,
  November 3, 2023

  Ένα πάγιο αίτημα είναι η ανάπτυξη και επικαιροποίηση ενός Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, ένα εργαλείο των ογκολόγων και των ασθενών.

  Τα τελευταία χρόνια η αγαστή συνεργασία με τους θεσμούς και την ΕΟΠΕ αλλά και άλλους φορείς όπως συλλόγους ασθενών κ.λπ. έχουν φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και βήματα προόδου, όπως η συγκρότηση επιστημονικής ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη Εθνικού Μητρώου Ασθενών.

  Για μένα προσωπικά, αλλά φυσικά και για την ΕΟΠΕ, είναι εξαιρετική τιμή η πρόσφατη ανάθεση του συντονισμού της 30μελούς ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες.

  Read more →

 • Στρογγυλή Τράπεζα: «Ευρωπαϊκή και Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο: Το ψηφιακό άλμα προς τη βελτίωση της ογκολογικής φροντίδας»
  November 1, 2023

  Ο μήνας ξεκίνησε με μια επίκαιρη και αναγκαία συζήτηση στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ευρωπαϊκή και Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο: Το ψηφιακό άλμα προς τη βελτίωση της ογκολογικής φροντίδας» αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ) στα πλαίσια της πρωτοβουλίας All.Can.

  Η συζήτηση ανάδειξε τις προκλήσεις και τις προοπτικές της σύμπραξης της ιατρικής ακριβείας στην ογκολογία με τα νέα ψηφιακά εργαλεία. Είναι ιδιαίτερη χαρά όταν σε συζητήσεις τέτοιου θεσμικού επιπέδου υπάρχει σύμπνοια για τις αναγκαιότητες που πρέπει να γίνουν πραγματικότητα, όπως το Εθνικό Μητρώο αλλά και η απρόσκοπτη πρόσβαση στις εξετάσεις βιοδεικτών.

  Read more →

 • Καμπάνια MSD Greece: «Με έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο»
  October 31, 2023

  «Με έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο», είναι ο τίτλος της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου, παρουσιάζοντας έξι αληθινές ιστορίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν εγκαίρως τη νόσο.

  Έξι σύλλογοι ασθενών – Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ΑγκαλιάΖω, Άλμα Ζωής, Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, FairLife και VHL Family Alliance Greece – ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια δυνατή καμπάνια για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης στη διαχείριση του καρκίνου.

  Read more →

 • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καρκίνος του μαστού: Επεκτείνονται τα ηλικιακά όρια για δωρεάν έλεγχο
  October 26, 2023

  Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. 

  Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πρόληψη, τη θεραπεία, την καινοτομία είχαμε με τη δημοσιογράφο της “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” κα Πέννυ Μπουλούτζα σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί έγκυρα το κοινό για τη νόσο.

  Read more →

 • Τριπλή βράβευση της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας στα Healthcare Business Awards 2023
  October 25, 2023

  Τρία συνολικά βραβεία, ένα χρυσό (Gold), ένα ασημένιο (Silver) και ένα χάλκινο (Bronze), στην κατηγορία Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες, απέσπασε η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), στο φετινό πανελλήνιο διαγωνισμό Healthcare Business Awards που διοργανώθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά από την Boussias Events και το Health Daily. Ο θεσμός αυτός επιβραβεύει τις βέλτιστες πρακτικές επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και κοινωνικής προσφοράς στον κλάδο της Υγείας.

  Τα συγκεκριμένα βραβεία αναγνωρίζουν το πρωτοποριακό και καινοτόμο ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο λειτουργίας των Ιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα μέλη τους, συμβάλλοντας έτσι στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων των ιατρών πάντα προς όφελος των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου.

  Στο πρόσωπο της ΕΟΠΕ βραβεύεται ο Έλληνας Ογκολόγος που απόλυτο μέλημά του είναι η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η παροχή της βέλτιστης φροντίδας για τους ογκολογικούς ασθενείς.

  Read more →

 • ΣΚΑΙ 100,3 FM, Ιστορίες με Δράκου: Συνέντευξη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
  October 25, 2023

  25 Οκτωβρίου είναι η ημέρα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, όπως άλλωστε όλος ο μήνας Οκτώβριος έχει ως στόχο να αφυπνίζει για την ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τη νόσο.

  Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλους μας, γυναίκες και άντρες.

  Στην εκπομπή “Ιστορίες με Δράκου” στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ 100,3 συζητήσαμε αναλυτικά με τη δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Δράκου για τα σημερινά δεδομένα για τη νόσο.  Συζητήσαμε για τις εξετάσεις και τον προσυμπτωματικό έλεγχο που πρέπει να κάνουμε όλοι χωρίς και παρά τον φόβο, για το σύστημα υγείας της Ελλάδας που οι δημόσιοι ασφαλιστικοί φορείς καλύπτουν εξετάσεις και θεραπείες, για τη σημασία της συνεργασίας με τον γιατρό και την ψυχολογική υποστήριξη για τον ασθενή και την οικογένεια του.

  Read more →

 • Insidestory: Πώς καταφέραμε να μην έχουμε ακόμα Εθνικό Μητρώο Καρκίνου;
  October 20, 2023

  Τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει μια ομάδα εργασίας που έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο της, καταθέτοντας πρόταση για τις παραμέτρους και τα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να περιέχονται σε αυτό το Μητρώο, όπως μας ενημερώνει η επικεφαλής της ομάδας και πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Ζένια Σαριδάκη.

  Read more →

 • ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!
  October 2, 2023

  Tην Κυριακή 1/10/2023 44.000 γυναίκες και άντρες βρεθήκαμε στο Ζάππειο για το ετήσιο 15ο Greece Race for the Cure® με ένα δυνατό μήνυμα: «Μαζί, πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού»

  Για 15η χρονιά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργάνωσε το μεγαλύτερο αθλητικό event με κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα. Σήμερα οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν με ροζ, ένα χρώμα σύμβολο αλληλεγγύης, ελπίδας αλλά και ενός ηχηρού μηνύματος για τη σημασία της πρόληψης.

  Ήταν χαρά μου να συμμετέχω σε αυτή τη γιορτή αλληλεγγύης και όπως τόνισα στον χαιρετισμό μου, είμαστε συνοδοιπόροι στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

  Read more →

 • Η Ογκολογική οικογένεια της Ελλάδας είναι φτωχότερη. ΔΤ της ΕΟΠΕ για το τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη
  September 19, 2023

  Τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνείς έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ των πέντε αυτών ατόμων, η Πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου, Νοσηλεύτρια Ογκολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Άνθρωπος της προσφοράς και της δράσης, η Γλυκερία μετέβη εθελοντικά στη Λιβύη ως μέλος της Ελληνικής Αποστόλης για να παράσχει βοήθεια σε συνανθρώπους μας πληγέντες του κύματος κακοκαιρίας «Daniel». Ως ενεργό μέλος του ΔΣ της Επιτροπής του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δε σταμάτησε να αγωνίζεται καθημερινά και άοκνα προς όφελος του ογκολογικού ασθενούς.

  Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) επιθυμεί να εκφράσει τη βαθιά θλίψη για την απώλεια της Γλυκερίας Μεμεκίδου και απευθύνει τα πιο θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της, ευχόμενη δύναμη και κουράγιο. Θα την θυμόμαστε πάντοτε με εκτίμηση και σεβασμό. Περαιτέρω, επιστεγάζοντας τη μακρά και αγαστή συνεργασία της επιστημονικής μας εταιρείας με τον ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΣΝΕ) και ειδικότερα τον Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας, δια του παρόντος δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο ΔΣ της Επιτροπής του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας και βεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί με όποιο πρόσφορο μέσο.

  Η Ογκολογική οικογένεια της Ελλάδας είναι φτωχότερη.

  Αναδημοσίευση από: Τα Νέα της Ογκολογίας

 • Η σύμπραξη και η αλληλεγγύη για τους ασθενείς στους νομούς που επλήγησαν από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Daniel»
  September 18, 2023

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις στήριξης των ογκολογικών ασθενών στους νομούς που επλήγησαν από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Daniel» και που συνεχίζουν να βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις αποφάσισε τα εξής:

  • Παροχή βοήθειας με αποστολή καθαριστικών ειδών στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα (σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του φορέα) για την άμεση εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης.
  • Παροχή κάθε εφικτής υποστήριξης σε ογκολογικούς ασθενείς και καταγραφή τυχόν αναγκών τους σχετικά με: αδυναμία μετακίνησης για τη θεραπεία τους, δυσκολία πρόσβασης στο κέντρο και το θεράποντα ιατρό τους, διαμονή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΕΟΠΕ στο τηλέφωνο: 210 6457971 (ώρες 09:00-15:00, Δευτέρα έως Παρασκευή) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: hesmo@otenet.gr (βλ. και σχετικό Δελτίο Τύπου). Το προσωπικό και το ΔΣ της ΕΟΠΕ θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτησή τους σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία.
  • Πρόσκληση στα μέλη παθολόγους ογκολόγους γειτονικών νομών για ετοιμότητασε περίπτωση ανάγκης πρόσκαιρης εξυπηρέτησης ογκολογικών ασθενών (με βεβαιωμένη δυσχέρεια μετακίνησης προς το κέντρο όπου παρακολουθούνται και σε συνεννόηση με τους θεράποντες ογκολόγους).
  • Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) για διευκόλυνση ασθενών που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία στο ΠΓΝ Λάρισας και έχουν ανάγκη βοήθειας στη μετακίνηση ή διαμονή.
  Read more →

 • The Doctor Tεύχος 50: Θεραπευτικές εξελίξεις στο πρώιμο και μεταστατικό μελάνωμα
  July 3, 2023

  Αφιέρωμα στο μελάνωμα στο Τεύχος 50 του τριμηνιαίου περιοδικού The Doctor.

  Μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης για τις θεραπευτικές εξελίξεις με τους εξαιρετικούς συναδέλφους  τον κ. Δημήτρη Μπαφαλούλο, Παθολόγο -Ογκολόγο & Ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και την κ. Ιωάννα Γαζούλη, Παθολόγο – Ογκολόγο.

  “Η σύγχρονη αντιμετώπιση του μελανώματος, περιλαμβάνει κυρίως την ανοσοθεραπεία και την στοχεύουσα θεραπεία, ενώ η ανάπτυξη των mRNA εμβολίων υπόσχεται να συνεισφέρει στη βελτίωση και την εξατομίκευση της θεραπείας. ”

  Read more →

 • Γυναίκες στην Ογκολογία, Sephora, “Άλμα Ζωής” : Μια ημέρα συνάντησης της επιστήμης με την ανάγκη για αυτοφροντίδα.
  June 28, 2023

  Την Τρίτη 27 Ιουνίου ήταν μια ημέρα ιδιαίτερης συνάντησης της επιστήμης με την τέχνη του μακιγιάζ. Οι experts των Sephora βρέθηκαν στο Metropolitan Hospital στη Βραχεία Νοσηλεία (μονάδα χημειοθεραπείας) για να μοιραστούν τα μυστικά ενός καλοκαιρινού μακιγιάζ, με τις γυναίκες που νοσούν με καρκίνο και βρίσκονται υπό θεραπεία.

  Οι Γυναίκες στην Ογκολογία σε συνεργασία με το “Άλμα Ζωής” ΄διοργάνωσαν μια ημέρα αφιερωμένη στη φροντίδα των γυναικών που νοσούν με καρκίνο. Η θεραπεία ενδεχομένως δημιουργεί προκλήσεις στην αγαπημένη συνήθεια του μακιγιάζ, αλλά οι εξειδικευμένες γνώσεις της ομάδας των Sephora βοήθησαν με απαντήσεις και χρήσιμα tips.

  Read more →

 • Ας μιλήσουν και οι αρμόδιοι … για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους ογκολογικούς ασθενείς
  June 12, 2023

  Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει στο δημόσιο λόγο η συζήτηση για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών. Δημόσια πρόσωπα, πολιτικοί, ιατροί και επαγγελματίες υγείας κάθε ειδικότητας και κάθε πεδίου ενδιαφέροντος, απλοί πολίτες εξέφρασαν απόψεις για θέματα κόστους, πρόσβασης στη θεραπεία, φαρμακοοικονομίας, πολιτικής υγείας. Ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των ασθενών μας (ΕΛΛ.Ο.Κ.) ευχαρίστησε τους λειτουργούς υγείας της χώρας μας και υπερθεμάτισε στην ανάγκη παροχής φροντίδας με βάση τις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας και της ηθικής.  Το σύνολο των ογκολόγων παθολόγων της χώρας μας, εκπροσωπούμενοι από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), εγγυάται τη βέλτιστη ιατρική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, όπως αυτή προβλέπεται από τις βασικές αρχές κλινικής άσκησης της ιατρικής και τους διεθνείς κανόνες ορθής κλινικής πρακτικής (good clinical practice, GCP).

  Read more →

 • ΣΚΑΙ FM “Όποιον πάρει η μπάλα”: Συζήτηση για τη δημόσια υγεία και τον ογκολογικό ασθενή
  June 10, 2023

  Με αφορμή την επικαιρότητα, συζητήσαμε με τον δημοσιογράφο κ. Πέτρο Κιρκιλή στην εκπομπή «Όποιον πάρει η μπάλα» στη ραδιοφωνική συχνότητα του ΣΚΑΙ για την υγεία που θέλουμε.

  Η εμπειρία μου των τελευταίων ετών ως Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ενός ισχυρού θεσμικού συνομιλητή με τους πολιτειακούς και πολιτικούς θεσμούς, μου επιτρέπει να εστιάσω στα σχεδόν «κοσμογονικά» βήματα που έχουν επιτευχθεί και που καθιστούν τους ογκολογικούς ασθενείς ασφαλείς σε μια χώρα που μεν είναι μικρή, αλλά σημαντική στην κεντρική ογκολογική σκηνή διεθνώς.

  Read more →

 • Τάκης Θεωδορόπουλος, Η Καθημερινή: Να ζει κανείς ή να μη ζει
  June 10, 2023
  Μικρά και μεγάλα βήματα για τους ογκολογικούς ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους φροντιστές τους έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα μας.  Και στο αμέσως επόμενο διάστημα υλοποιούνται ακόμα περισσότερα. Ας είμαστε στο δημόσιο διάλογο για την κοινοποίησή τους.
  Μοναδικό μας μέλημα οι ασθενείς μας να αισθάνονται ασφαλείς.  Το ευχαριστώ λίγο.
  Το άρθρο του κ. Τάκη Θεωδορόπουλου στην Καθημερινή αναφέρεται στη συζήτηση που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και αναφέρεται και στις ηθικές διαστάσεις της ιατρικής, μια θεματική που η ΕΟΠΕ είχε πραγματευτεί στην Ημερίδα: “Κλασική Παιδεία, Σύγχρονη Ιατρική και Ογκολογία”
  Η υπόθεση του κ. Πνευματικού μάς υπενθύμισε για μια ακόμη φορά πόσο μακριά βρίσκεται το μήκος κύματος της πολιτικής από το πραγματικό αίσθημα της κοινωνίας. Δεν μπορεί να μιλάς για τον καρκίνο με την ίδια άνεση της αυθεντίας που αραδιάζεις τους αφηρημένους αριθμούς για την ανάπτυξη. Ο καρκίνος είναι βίωμα, ένα από τα σκληρότερα που σου επιφυλάσσει η ζωή. Πολλοί τον ξεπερνούν. Αλλοι πάλι υποκύπτουν στην αμείλικτη δύναμή του. Ο κ. Πνευματικός έκανε ένα λάθος. Ωραία, διόλου ωραία δηλαδή, αλλά ήταν λάθος. Του στοίχισε μια βουλευτική έδρα στην Εύβοια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ διέκρινε την προσπάθεια υπονόμευσης του ΕΣΥ από τη Ν.Δ. με στόχο την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Για μια ακόμη φορά δεν κατάλαβε τίποτε. Κι αυτό που δεν κατάλαβαν, και οι μεν και οι δε, είναι ο πόνος και ο τρόμος των ασθενών με καρκίνο. Ας έκαναν τον κόπο να διαβάσουν τουλάχιστον την οργισμένη ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Μη φοβάστε. Δεν είναι συνδικαλιστές. Ξεχωρίζω τη φράση: «ανάπτυξη δομών ανακουφιστικής φροντίδας με στόχο την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης μέχρι το τέλος». Μιλάμε για ασθενείς σε τελευταίο στάδιο. Και η απόφαση που πρέπει να πάρουν ο ιατρός και οι οικείοι, ακόμη και οι ίδιοι, είναι ως ποιο σημείο λειτουργεί η ανακουφιστική φροντίδα και τι σημαίνει αξιοπρεπής διαβίωση. Το οικονομικό κόστος είναι η τελευταία παράμετρος. Ολοι έχουμε κάποιον γνωστό που ξεπουλήθηκε για κάποιον δικό του. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ακόμη και η λέξη «καρκίνος» ήταν ταμπού. Τον έλεγαν «επάρατο», για να τον εξορκίσουν.
  Read more →

 • Η Τέχνη στη μάχη κατά του καρκίνου. Μια σημαντική συνεργασία της ΕΟΠΕ
  June 6, 2023

  Τέχνη στη μάχη κατά του καρκίνου. Μαρτυρίες ογκολογικών ασθενών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας CAre Art.
  “Η εικαστική ψυχοθεραπεία στα μουσεία εμφανίστηκε στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, αλλά για ογκολογικούς ασθενείς εφαρμόζεται μόνο στο MOMus – Metropolitan Organisation of Museums of Visual Arts of Thessaloniki εδώ και τρία χρόνια. Η πρώτη απόπειρα για τον σχεδιασμό ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019. Η μουσειοπαιδαγωγική ομάδα δούλεψε μεθοδικά για την προετοιμασία τους και, σε συνεργασία με ογκολόγους ιατρούς και ειδικούς ψυχικής υγείας, αντιμετώπισε στοχευμένα δράσεις που αποσκοπούν στη «βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων, στην ψυχολογική ενδυνάμωση, στη συνειδητότητα και την ψυχοεκπαίδευση» μέσα από τις εκθέσεις και τα έργα των συλλογών του MOMus.
  Η ΕΟΠΕ – HeSMO, τo MOMus – Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών και η Hellenic Cancer Federation | ELLOK συνεργάζονται για μια σειρά προγραμμάτων θεραπείας μέσω τεχνών που αποσκοπούν στην ευημερία των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους.”

  Read more →

 • Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος και μια πρόταση για ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα
  May 30, 2023

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου 2023), και μετά από την ευγενική πρόσκληση των κ.κ. Λουκίδη και Ζέρβα, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), είχα τη χαρά να απευθύνω χαιρετισμό εκπροσωπώντας την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν, όπου και παρουσιάστηκε η Προτεινόμενη Διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΠΕΚΠ).

  Ένα εμβληματικό έργο που προωθεί την εφαρμογή ενός οργανωμένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα και είναι φυσικά αποτέλεσμα της διεπιστημονικής συνεργασίας φορέων (Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου- ΕΛΛΟΚ). Η πρόταση που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας έχει εκπονηθεί από 55 ειδικούς επιστήμονες υγείας, οι οποίοι εργάστηκαν επί 19 μήνες για την κατάρτιση των προτεινόμενων Κατευθυντήριων Οδηγιών και της ΠΕΚΠ εξετάζοντας τις ανάγκες της χώρας μας. Είναι όμως και καρπός της κοινωνικής συμμαχίας Χάρτα Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» που έχουμε συνυπογράψει ως ΕΟΠΕ με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

  Read more →

 • Νέο ΔΣ της ΕΟΠΕ & τα πεπραγμένα της προηγούμενης διετίας
  May 13, 2023

  Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της ΕΟΠΕ για την εμπιστοσύνη και την ανανέωση της θητείας μου ως Προέδρου της Εταιρείας. Η διετία 2021-2023 υπήρξε για εμένα πρόκληση, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκε μια γυναίκα στο τιμόνι της ΕΟΠΕ. Είχα, όμως, ως φάρο το παράδειγμα των ανθρώπων που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση στο παρελθόν, αλλά και την τύχη να έχω συνοδοιπόρο ένα δυναμικό ΔΣ, με το οποίο συμπράξαμε συλλογικά και αποτελεσματικά για την εξέλιξη της κλινικής ογκολογίας, τη συνδρομή στον ογκολόγο, την ουσιαστική βοήθεια στον ασθενή.

  Read more →

 • Down Town: Το μέλλον είναι εδώ!
  May 12, 2023

  Ευχαριστούμε το Down Town για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να μιλήσουμε στο ευρύ κοινό για το μέλλον της χημειοθεραπείας. Μαζί με την Ιωάννα Γαζούλη, Παθολόγο Ογκολόγο μιλάμε για  νέες χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες και στοχευτικές θεραπείες

   

  Read more →

 • Καρκίνος των ωοθηκών. Γιατί η έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση έχει σημασία και απαιτεί εξωστρέφεια από τη σύγχρονη ογκολογία
  May 8, 2023

  8 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου των ωοθηκών που είναι ο έβδομος συχνότερος καρκίνος και η όγδοη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Ενώ δεν είναι ο συχνότερος, ωστόσο, είναι ένας επιθετικός καρκίνος που δεν έχει εξειδικευμένο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

  Για αυτό η συζήτηση με τον γυναικολόγο μας στον ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο είναι ζωτική για την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση, καθώς ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο.

  Η ΕΟΠΕ επενδύοντας στην εξωστρέφεια και στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση του γενικού πληθυσμού από έγκριτους ειδικούς, πρωτοτυπεί με την πρωτοβουλία των ONCOTALKS, μια σειρά από video στο κανάλι της Εταιρείας μας στο youTube όπου οι ειδικοί της ΕΟΠΕ ενημερώνουν για τον καρκίνο, όπως για τον καρκίνο των ωοθηκών.

  Read more →

 • Πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς στο πλαίσιο του CAre Art
  April 29, 2023

  Νέο εργαστήριο με το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας σε μουσεία για ογκολογικούς ασθενείς με τίτλο CAre Art, υπό την επιμέλεια του MOMus – Metropolitan Organisation of Museums of Visual Arts of Thessaloniki, της Hellenic Cancer Federation | ELLOKκαι της ΕΟΠΕ – HeSMO

  Με αφορμή τα έργα της αναδρομικής έκθεσης του Χρήστου Δικαιάκου «Η πόλη ως ανοιχτό στούντιο» που φιλοξενείται στον χώρο του στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει ένα εργαστήριο εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς. Στόχος του εργαστήριου είναι οι συμμετέχοντες/ουσες με την υποστήριξη της εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας Ιωάννας Βογιατζή να εκφράσουν και να επεξεργαστούν μέσω εικαστικών δημιουργιών και φωτογραφίας προσωπικές σκέψεις, βιώματα και συναισθήματα.

  Read more →

 • Ημερίδα “Πρωταθλητές της Ζωής – Υγεία Μπροστά”
  April 29, 2023

  Με χαρά βρεθήκαμε στην Ημερίδα “Πρωταθλητές της Ζωής” που διοργάνωσαν οι αγαπητές φίλες, Αντιγόνη Ανδρεάκη και Ελενη Κτιστακη.

  Η ενημέρωση, η γνώση, οι νέες θεραπείες και μέθοδοι, τα βιώματα των Ασθενών, η πρόληψη και διάγνωση της Νόσου του Καρκίνου ήταν ενότητες που πραγματεύτηκαν οι Συμμετέχοντες.

  Read more →

 • Μία ημέρα άδειας, μία ημέρα πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων και για τις γυναίκες του ιδιωτικού τομέα
  April 25, 2023

  Το Υπουργείο Εργασίας ικανοποίησε ένα σημαντικό αίτημα της ΕΟΠΕ, του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. και της εκστρατείας forHER, αίτημα που συμβάλλει σημαντικά στον προσυμπτωματικό έλεγχο των γυναικών. Προστέθηκε μία (1) ημέρα άδεια ετησίως με αποδοχές για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα για διενέργεια του προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως ισχύει και για τις γυναίκες του δημοσίου τομέα.

  Read more →

 • 29ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας: Επιστήμη, Τεχνολογία, Άνθρωπος
  April 21, 2023

  Πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 29ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας [29ο ΕΣΚΟ] που διοργάνωσε η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στο Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental), με την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO-European Society of Medical Oncology) και με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, της Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας, του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος–Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

  Read more →

 • Τάκης Θεοδωρόπουλος, Καθημερινή: “Η σκέψη των κλασικών στα χρόνια της χημειοθεραπείας”
  April 2, 2023

  Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος συμμετείχε ως συντονιστής και ομιλητής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας με τίτλο: ΕΟΠΕ Web Academy και θεματική: Κλασική Παιδεία, Σύγχρονη Ιατρική και Ογκολογία. Μεταφέρει στην “Η Καθημερινή” την εμπειρία του και τον ευχαριστώ προσωπικά για τη συμβολή του.

  “Ομως ο γιατρός δεν βρίσκεται αντιμέτωπος με την ασθένεια. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ασθενή. Κοινώς ο γιατρός θεραπεύει τον άνθρωπο, όχι την ασθένεια. Ο Ιπποκράτης έλεγε πως αν δεν γνωρίσεις τον άνθρωπο, δεν μπορείς να τον θεραπεύσεις. Ηταν εντυπωσιακό ότι όσοι πήραν τον λόγο και μίλησαν για την άσκηση της «τέχνης» τους –«τέχνη» αποκαλούσε ο Ιπποκράτης την Ιατρική– συμφώνησαν σ’ αυτήν την αρχή.”

  Read more →

 • Περί υγείας: “Το 50% των περιπτώσεων καρκίνου δεν θα υπήρχε αν ακολουθούσαμε καθημερινά ορισμένες απλές καλές συνήθειες”
  March 30, 2023

  Συνέντευξη στην Αφροδίτη Ντάικου , Περί Υγείας 

  Ζένια Σαριδάκη: “Το 50% των περιπτώσεων καρκίνου δεν θα υπήρχε αν ακολουθούσαμε καθημερινά ορισμένες απλές καλές συνήθειες”

  Η πρόεδρος της ΕΟΠΕ εξηγεί στο “Περί Υγείας” πώς μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, το αν η νόσος είναι κληρονομική, τις ενέργειες του ασθενή μετά τη θεραπεία, καθώς και τις δράσεις της εταιρείας.

  Read more →

 • Κλασική Παιδεία, Σύγχρονη Ιατρική και Ογκολογία. Ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την ΕΟΠΕ
  March 29, 2023

  Στις 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 8η Θεματική Ενότητα του 2ου Κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας με τίτλο: ΕΟΠΕ Web Academy και θεματική: Κλασική Παιδεία, Σύγχρονη Ιατρική και Ογκολογία.

  Το Web Academy αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε το 2018 από τον Δρ. Ι. Μπουκοβίνα και θέτει ως στόχο να συνδέσει τη σύγχρονη ογκολογία με όλα εκείνα τα ζητήματα που είναι εκτός των σπουδών ειδικότητας, αλλά απαραίτητα για τη σύγχρονη ιατρική. Όπως τόνισα στην έναρξη, υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι αμιγώς ογκολογικά, αλλά είναι ζωτικά για τον ογκολόγο ως γιατρό, αλλά και άνθρωπο για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον ασθενή με την ολότητα που απαιτείται.

  Όλες οι ειδικότητες, πολλώ δε μάλλον αυτή της ογκολογίας, έρχονται συνεχώς αντιμέτωπες με ερωτήματα ηθικής, μέτρου, αλλά και με την αντιμετώπιση του πόνου, του θανάτου. Η ιατρική κοινότητα είναι απαραίτητο να συναντάται και να συζητά και για αυτά τα θέματα. Η ΕΟΠΕ με εξωστρέφεια και αφουγκραζόμενη την ανάγκες των μελών της, αλλά και με τον άνθρωπο πάντα στο επίκεντρο, επιχειρεί να ανοίγει τέτοιους διαλόγους και να δίνει βήμα σε όλες τις όψεις της σύγχρονης ιατρικής.

  Τα φιλοσοφικά ερωτήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ογκολόγος βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας Θεματικής Ενότητας του 2ου Κύκλου και είμαι ιδιαίτερα περήφανη και συγκινημένη για τη σύμπραξη επιστημόνων, φιλοσόφων, καλλιτεχνών που από τη μία ανέδειξε την αναγκαιότητα της στην κοινότητά μας, αλλά συνάμα μαρτυρά τη ζωτικότητά της για μια επιστήμη με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο κλείσιμο του Web Academy, καθώς διατυπώθηκε η ανάγκη η ΕΟΠΕ να συνεχίσει το διάλογο που άνοιξε, και να εντάξει τέτοια ζητήματα στα προγράμματα της.

  Read more →

 • Κλείσε ένα ραντεβού μαστογραφίας με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά: “Ένα ραντεβού που κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της”
  March 28, 2023

  Δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε μια μεγάλη αλήθεια που αφορά τον καρκίνο: ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές.

  Στη χώρα μας το Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά» είναι μια εξαιρετική πρώτη πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του καρκίνου του στήθους, καθώς μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο μαστού κατά 40% σε γυναίκες 50 με 69 ετών, ενώ σημαντικές αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και στις ηλικιακές ομάδες 40 με 49 και πάνω από 70. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εξετάσεις έχουν μεγάλη αξία και για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

  Ο φόβος δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη για την υγεία μας, καθώς η πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση είναι σύμμαχοι μας στη ζωή μας. “Ένα ραντεβού που κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της.”

  Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους καταγράφουμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος και την οπτική της ογκολόγου.

  Read more →

 • Κλειστή συνάντηση εργασίας για τους βιοδείκτες
  March 24, 2023

  Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μαζί με τον Νίκο Τσουκαλά εκπροσωπήσαμε την ΕΟΠΕ στην κλειστή συνάντηση εργασίας με θέμα την αποζημίωση των βιοδεικτών στην Ελλάδα, μια σημαντική συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και συγκεκριμένα ο κ. Κ. Αθανασάκης. Στο πάνελ εργασίας συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, θεσμικοί εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, εκπρόσωποι ασθενών, μέλη της ιατρικής κοινότητας και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

  Με τις συνεχείς προσπάθειες όλων μας εμείς στην ΕΟΠΕ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, με στόχο οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ελλάδα να μπορούν να λαμβάνουν τις καλύτερες και ορθότερες στοχευμένες, εξατομικευμένες, καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες.

  Read more →

 • In.gr: Βήματα μπροστά στην ογκολογία με συμβολή της ΕΟΠΕ
  March 14, 2023

   

  Στη συζήτηση με το in.gr παρουσιάζουμε τη συνεισφορά της ΕΟΠΕ  στην ογκολογία στην Ελλάδα.

  Επικαιροποίηση και εκμοντερνισμός της κλινικής ογκολογίας, ερευνητικά προγράμματα και κλινικές μελέτες, συνεργασία με θεσμούς για αναγκαιότητες, όπως η επικαιροποίηση της λίστας με τους βιοδείκτες, η εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης της υγείας, είναι μερικές όψεις του έργου και του οράματος που μοιραζόμαστε στην ΕΟΠΕ.

  Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά της  ΕΟΠΕ στην προώθηση του γνωστικού αντικειμένου της Κλινικής Ογκολογίας στην Ελλάδα μέσα από το θεσμό της «Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας» (ΕΑΚΟ/ΕΟΠΕ), που για πρώτη φορά αναβαθμίζεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς ο τρέχων Κύκλος Σπουδών εντάσσεται σε Πρόγραμμα Βραχείας Μετεκπαίδευσης του ΕΑΠ, το οποίο ονομάζεται «Εκπαίδευση στην Ογκολογία- Ε.ΑΚ.Ο./Ε.Ο.Π.Ε.» και οδηγεί σε Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, 17-19 Μαρτίου ξεκινά το 6ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του 8ου Κύκλου Σπουδών της Ε.ΑΚ.Ο με θέμα “Γυναικολογικός Καρκίνος”, με την φροντίδα των Συντονιστών Διευθυντών Φλώρας Ζαγουρή, Γιάννη Σουγκλάκου, Άγγελου Κούτρα, αλλά και του ΓΓ της ΕΟΠΕ Τάσου Μπούτη, και του Αντιπροέδρου της ΕΟΠΕ Νίκου Τσουκαλά.

  Read more →

 • 8 Μαρτίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας…. Αν δεν ήταν γυναίκα;
  March 8, 2023

  Η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μάς καλεί να αναστοχαστούμε για τη θέση της γυναίκας στον 21ο αιώνα, αναρωτώμενοι πόσα βήματα έχουν γίνει για την ισοτιμία και τη συμπερίληψη, την εποχή που μιλάμε για τον άνθρωπο στην ψηφιακή εποχή.

  Στην  Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), έχοντας πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο, προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των καιρών και να στεκόμαστε αρωγοί, όχι μόνο μέσα από την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας, αλλά και ως κοινωνοί των σύγχρονων αναγκών και προβληματισμών.

  Η εξωστρέφεια της Εταιρείας μας αναζητά πολύμορφες δράσεις που να αγγίζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο για την επίτευξη των στόχων μας και του οράματός μας. Όραμα μας είναι πάντα η εξέλιξη της επιστήμης και των ανθρώπων της με τελικό αποδέκτη την κοινωνία. Το μέλλον της επιστήμης αφορά όλους μας ισότιμα.

  Για αυτό και φέτος είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι που το ζήτημα της θέσης της γυναίκας στην επιστήμη και στην έρευνα μεταφέρεται μέσα από την εξαιρετική παράσταση Photograph 51,  με την υποστήριξη της ΕΟΠΕ και των Γυναικών στην Ογκολογία. Για εμένα προσωπικά η υλοποίηση της παράστασης ήταν πραγματοποίηση ενός ονείρου που μοιραστήκαμε -με ώρες συζητήσεων- με τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΠΕ κ. Γιάννη Μπουκοβίνα.

  Read more →

 • Καρκίνος του μαστού: Η παθολόγος ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα στο Marie Claire: «Η έγκαιρη διάγνωσή του οδηγεί σε ίαση»
  March 8, 2023

  Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας περιγράφει τα εργαλεία έγκαιρης διάγνωσης, τους παράγοντες κινδύνου, τα ύποπτα συμπτώματα και, φυσικά, τις νεότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του Marie Claire για τις μικρές και μεγαλύτερες νίκες μας κατά του καρκίνου του μαστού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 08/03.

  από την Εβίτα Τσιλοχρήστου

  Το θεμέλιο για όλες τις διεκδικήσεις είναι η καλή υγεία. Φέτος λοιπόν αποφασίσαμε να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (08/03) με ένα αφιέρωμα σε πέντε προσωπικότητες που έχουν καταφέρει, από διαφορετικό μέτωπο η καθεμία, μικρές και μεγαλύτερες νίκες ενάντια σε μια από τις πιο κοινές απειλές της, τον καρκίνο του μαστού.

  Η Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα*, παθολόγος ογκολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, περιγράφει τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας για την έγκαιρη, κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας διάγνωση της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, τα ύποπτα συμπτώματα και, φυσικά, τις νεότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

  Φωτογράφος: Αλέξανδρος Μακρής
  Read more →

 • DailyPharmaNews: Τρεις βασικές συμβουλές σε κάθε γυναίκα για τη διατήρηση της καλής της υγείας
  March 8, 2023

  Η ζωή της γυναίκας ήταν και είναι πολυδιάστατη και γίνεται συνεχώς και πιο απαιτητική. Καθημερινά ανταποκρίνεται σε πολλούς ρόλους, καθώς είναι Γυναίκα, Μητέρα, Επαγγελματίας, Νοικοκυρά. Φροντίζει για όλους και τελευταίο αφήνει πάντα τον εαυτό της. Ωστόσο, η φροντίδα της οικογένειας και οι απαιτήσεις της εργασίας και της καθημερινότητας δε θα πρέπει να γίνονται εμπόδιο στη δική της φροντίδα.

  Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

  Ας θεωρήσουμε τη σημερινή ημέρα (8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας) ως μία ακόμα καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας και σε όλες τις γυναίκες ότι πρώτα από όλα για να φροντίσουμε αποτελεσματικά τους άλλους πρέπει οι ίδιες να είμαστε υγιείς και δυνατές. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε ποια είναι τα βασικά βήματα φροντίδας και διατήρησης της υγείας μας.

  Τις απαντήσεις μας τις δίνει, μιλώντας στο DailyPharmaNews, η Παθολόγος – Ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)*, τονίζοντας την ανάγκη να τηρούμε ένα ισορροπημένο lifestyle και να μην παραμελούμε το βασικό προσυμπτωματικό έλεγχο για την υγεία μας. Ενθαρρυντικό είναι, τέλος, το μήνυμα της κας Σαριδάκη πως αυτά που ανακαλύπτουμε με τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι συνήθως αντιμετωπίσιμα, επειδή ακριβώς έχουν βρεθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο και πως οι ογκολόγοι μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά πλέον στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας μας, με τη βοήθεια των εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνολογία.

  Read more →

 • 3ο Διεθνές Συνέδριο Economist – Συνδιοργάνωση με ΕΟΠΕ: «Η Ατζέντα της Ελλάδας για τη μάχη κατά του καρκίνου»
  March 7, 2023
  Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή για τη χώρα μας, βρεθήκαμε στις 7 Μαρτίου 2023 σε μια σημαντική, αλλά και ελπιδοφόρα στιγμή για την ελληνική ογκολογία, στο διεθνές 3ο Συνέδριο που συνδιοργάνωσε η ΕΟΠΕ με τον Economist, με θέμα «Η Ατζέντα της Ελλάδας για τη μάχη κατά του καρκίνου» και μιλήσαμε για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας, προσωπικά, στην καθημερινή δουλειά του, αλλά και για το τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί, όταν συμπορευτούμε σε ένα κοινό στόχο.

  Μιλήσαμε για την ελπίδα που δίνουν σε όλους μας οι εξελίξεις στην ογκολογία, αλλά και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέσω της ΕΟΠΕ σε ένα μόλις χρόνο που συμπληρώθηκε από την προηγούμενη συνάντησή μας.

  Read more →

 • ιατρονετ: Οι εξελίξεις με το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου και οι αλλαγές στο ψηφιακό περιβάλλον
  March 7, 2023

  Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες της επιστημονικής ομάδας για το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, καθώς και η πιστοποίηση των καταχωρητών που θα υποστηρίξουν τα ψηφιακά συστήματα. Την ίδια ώρα, διευρύνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Υγείας, μέσω του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών.

  Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Πολιτείας σε ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο “Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της Ογκολογίας“, που διοργανώθηκε από τη Roche Hellas, με την πολύτιμη συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και τη συνδρομή συμμετεχόντων εγνωσμένης αξίας.

  Read more →

 • Υπερήφανη για την υποδοχή της ραδιοφωνικής καμπάνιας ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου της ΕΟΠΕ
  March 6, 2023

  Με ιδιαίτερη περηφάνια από τη θέση της προέδρου του Δ.Σ. της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) παρακολουθώ την υποδοχή της νέας, ραδιοφωνικής αυτή τη φορά, καμπάνιας για την ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου.

  Η φετινή εκστρατεία που ακούμε όλοι στα ραδιόφωνα με τις φωνές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, της Αγγελικής Δημητρακοπούλου, της Ελένης Καρακάση, του Πυγμαλίων Δαδακαρίδη και του Λευτέρη Ελευθερίου, έχει ένα δυνατό μήνυμα «Όταν αρχίζουν οι υπερβολές σταματάς να ακούς».

  Όπως γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινή για τα σποτ: “Μακριά από μας, που λένε. Όμως, για να μείνει μακριά από μας δεν χρειάζεται να γίνουμε μάρτυρες της υγείας μας. Και γι’ αυτό έχει αξία το σύνθημα: «Όταν αρχίσουν οι υπερβολές σταματάς να ακούς». Αρκεί, δεν ξέρω τι αρκεί. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η καμπάνια της ΕΟΠΕ τείνει χείρα φιλίας του γιατρού προς τον ασθενή.”

  Read more →

 • Ο δικός μας Δημήτρης Μυταράς… Η ιστορία πίσω από το λογότυπο των Γυναικών στην Ογκολογία
  March 2, 2023

  Στις 16 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά (18/6/1934-16/2/2017). Οι Γυναίκες στην Ογκολογία τιμούμε τη μνήμη του με ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς το 2014, στις απαρχές του οράματός μας, υπήρξε συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος μας.

  Περισσότερα για την ιστορία πίσω από το λογότυπό μας εδώ

   

 • Οι βιοδείκτες κλειδί για τις στοχευμένες θεραπείες. Η συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)
  March 2, 2023

  Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή ως πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΠΕ να χαιρετήσω την έναρξη μιας πολύ σημαντικής εκδήλωση για τους βιοδείκτες και τη σημασία τους στις στοχευμένες θεραπείες.

  Με τις συνεχείς προσπάθειες όλων μας εμείς στην ΕΟΠΕ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι για τους ασθενείς μας και να προσφέρουμε τις πολύτιμες αυτές αναλύσεις, έτσι ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ελλάδα να μπορούν να λαμβάνουν τις καλύτερες και ορθότερες στοχευμένες, εξατομικευμένες, καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες.

  Στον όμορφο χώρο του Αίθριου του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ.Σοφίας, Αθήνα), η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) ως ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας για την ενημέρωση στον τομέα της κλινικής ογκολογίας και την προώθηση της πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και έρευνας των ογκολογικών παθήσεων, διοργάνωσε την ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: “Ο ρόλος των βιοδεικτών και η συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στις καινοτόμες εξατομικευμένες θεραπείες των ασθενών με καρκίνο στη Ελλάδα”. Η εκδήλωση είχε ως βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού για αυτό το καίριο ζήτημα και την ευαισθητοποίηση της πολιτείας, ώστε να προβεί άμεσα σε ενέργειες επικαιροποίησης του δημοσίου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

  Στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκα όπως αναφέρει το ΔΤ της ΕΟΠΕ “για το ρόλο των βιοδεικτών και ανέλυσα τον τρόπο με τον οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ορθότερη εξατομικευμένη ογκολογική θεραπεία. Τόνισα, επίσης, ότι στο πλαίσιο της ίσης και ισότιμης πρόσβασης όλων σε όλα δεν μπορεί να μην είναι ενταγμένοι σε ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καταλήγοντας ότι χρειάζεται άμεσα επικαιροποίηση της λίστας των βιοδεικτών που θα αποζημιώνεται από το ελληνικό κράτος. Αυτό ήταν και είναι ένα πάγιο αίτημα της ΕΟΠΕ, για το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτεία και τις αντίστοιχες αρχές. Παρουσίασα τέλος τη συνεισφορά της ΕΟΠΕ, η οποία από το 2011 υλοποιεί μια σειρά από Προγράμματα Ανίχνευσης Βιοδεικτών (δηλαδή Μεταλλάξεων και άλλων Μοριακών Χαρακτηριστικών), σε διάφορους τύπους καρκίνου (ενδεικτικά σε καρκίνο μαστού, ωοθηκών, πνεύμονα, παχέος εντέρου, ουροποιητικού συστήματος, στομάχου), για τους οποίους υπάρχουν καινοτόμες εξατομικευμένες θεραπείες που μπορούν να χορηγηθούν μόνο εφόσον ανευρεθούν οι συγκεκριμένοι βιοδείκτες στους όγκους των ασθενών και οι οποίοι δεν καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι ασθενείς εντασσόμενοι σε κάποιο από αυτά τα προγράμματα, μέσω αιτήσεων από τους Ογκολόγους-Μέλη της ΕΟΠΕ που τους παρακολουθούν, επωφελούνταν από τις πολύτιμες αυτές εξετάσεις, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν για τη διενέργειά τους. Συνολικά, μέχρι σήμερα η ΕΟΠΕ έχει υλοποιήσει 21 τέτοια προγράμματα, τα οποία απολαμβάνουν ιδιαίτερης αναγνώρισης από ολόκληρη την ογκολογική κοινότητα. Μέσα από αυτά, έχουν ελεγχθεί δωρεάν, χωρίς δική τους επιβάρυνση, περισσότεροι από 4500 ογκολογικοί ασθενείς, μια και η ΕΟΠΕ έχει καλύψει από ίδιους πόρους, αλλά και από σημαντικές χορηγίες από την φαρμακοβιομηχανία, το κόστος των αναλύσεων αυτών, το οποίο ξεπερνά τα 5,6 εκ. ευρώ.”

  Read more →

 • Οι τέσσερις σύμμαχοι κάθε γυναίκας εναντίον του καρκίνου του μαστού – Metropolitan Hospital
  March 2, 2023

  Ενημέρωση για τέσσερις συμμάχους κάθε γυναίκας

  Στις μέρες μας τρέχει το πρώτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο μάλιστα έχει το όνομα της Ελληνίδας πολιτικού που πάλεψε με θάρρος με τη νόσο, χωρίς ποτέ να κρυφτεί ή να αποφύγει, ως δημόσιο πρόσωπο, να μιλήσει γι’ αυτήν.

  Η πολιτικός «έφυγε» αλλά το παράδειγμα της ανοιχτής της στάσης έμεινε για να βοηθήσει, καθώς το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου είναι ακριβώς μια τέτοια στάση, που σίγουρα δεν είναι εύκολη. Περιλαμβάνει πράγματα όπως το να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να εξεταστούμε έχοντας κατά νου ότι η πιθανότητα νόσησης μας αφορά προσωπικά, ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να συμβεί και σε μας. Για καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί μια τέτοια πιθανότητα, πόσο μάλλον να ενεργεί έχοντας την ως κίνητρο. Γι’ αυτό, καλό θα είναι κάθε γυναίκα να έχει, κατά νου τους τέσσερις μεγάλους συμμάχους της, που είναι:

  Περισσότερα στο άρθρο

 • Το Βήμα -Science: Οι βιοδείκτες και ο καρκίνος
  February 26, 2023

  Μια σημαντική συζήτηση για τους βιοδείκτες, καθώς οι αλματώδεις εξελίξεις στις στοχευμένες εξατομικευμένες καινοτόμες θεραπείες είναι διαθέσιμες άμεσα και στην Ελλάδα, και επιβάλλουν την αναγκαιότητα επικαιροποίησης της λίστας των βιοδεικτών που αποζημιώνεται από το κράτος.

  Read more →

 • Εκδήλωση: Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της ογκολογίας
  February 23, 2023

  Επιτακτικής σημασίας αναδεικνύεται η ενίσχυση του ρόλου του παθολόγου ογκολόγου στο «ταξίδι» των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο χώρος της υγείας μετασχηματίζεται διεθνώς, με κινητήριο δύναμη τις επαναστατικές εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η προαγωγή της συναντίληψης, κυρίως μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αλλά και η αξιοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων, αποτελούν βασικά οχήματα, ώστε το οικοσύστημα της ογκολογίας να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες των ασθενών.

  Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα που αναδείχθηκαν από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της ογκολογίας», που διοργανώθηκε από τη Roche Hellas, με την πολύτιμη συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και τη συνδρομή συμμετεχόντων εγνωσμένης αξίας.

  Read more →

 • ATHENS VOICE: Καρκίνος του μαστού: Οι τέσσερις σύμμαχοι κάθε γυναίκας εναντίον του
  February 22, 2023

  Καρκίνος του μαστού: Οι τέσσερις σύμμαχοι κάθε γυναίκας εναντίον του – Οι καλές συνήθειες και οι νέες θεραπείες Γράφει η Σοφία Νέτα σε συνομιλία με την κ. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, MD, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital. 

  Οι τέσσερις παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να μη συναντηθούμε ποτέ με τον καρκίνο του μαστού

  Το πρώτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο μάλιστα έχει το όνομα της Ελληνίδας πολιτικού που πάλεψε με θάρρος με τη νόσο, χωρίς ποτέ να κρυφτεί ή να αποφύγει, ως δημόσιο πρόσωπο, να μιλήσει γι’ αυτήν, έχει ξεκινήσει και τρέχει στις μέρες μας. Μπορεί η πολιτικός να «έφυγε», αλλά το παράδειγμα της ανοιχτής της στάσης έμεινε για να βοηθήσει, καθώς το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου είναι ακριβώς μια τέτοια στάση, που σίγουρα δεν είναι εύκολη. Περιλαμβάνει πράγματα όπως το να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να εξεταστούμε έχοντας κατά νου ότι η πιθανότητα νόσησης μας αφορά προσωπικά, ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να συμβεί και σε μας. Για καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί μια τέτοια πιθανότητα, πόσο μάλλον να ενεργεί έχοντάς την ως κίνητρο. Γι’ αυτό, καλό θα είναι κάθε γυναίκα να έχει, κατά νου τους τέσσερεις μεγάλους συμμάχους της, που είναι:

  Read more →

 • Τι σκέφτεται ένας άντρας όταν πάει στον ογκολόγο του; Η Δρ. Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) απαντά στο μικρόφωνο του Κώστα Γιαννακίδη και του pod.gr
  February 22, 2023

  Έχω τη χαρά να συμμετέχω σε μια σειρά podcast με θέμα τον προστάτη σε μια απολαυστική  συζήτηση με τον δημοσιογράφο Κώστα Γιαννακίδη. Τα podcast είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας janssen υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.).

  Στόχος να παροτρύνουμε τους άνδρες να ξεπεράσουν πιθανούς φόβους και ανησυχίες και να προβούν στους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους για τον προστάτη.

  Η δική μου συνεισφορά είναι να αναδείξω τη στάση των γυναικών, αλλά και να απαντήσω στα ερωτήματα που θέτουν ή θέλουν να θέσουν οι άντρες σε μια γυναίκα ογκολόγο.

  Ακούστε τη συζήτηση:

   

  Αναλυτικά:

  Read more →

 • 7ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ | “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο” Μήνυμα της ΕΟΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
  February 22, 2023

  Για έβδομη χρονιά πραγματοποιήθηκε φέτος το Ετήσιο Συνέδριό της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), έχοντας ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου). Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συμμετέχω και να μεταφέρω ως πρόεδρος το μήνυμα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) για αυτήν την ημέρα, μια ημέρα αφορμή για να υπενθυμίσουμε τα τεράστια βήματα και τον καθημερινό αγώνα των ασθενών και των φροντιστών τους, αλλά και των οργανώσεων όπως της ΕΛΛΟΚ και της ΕΟΠΕ.

  Η φετινή θεματική του Συνεδρίου είχε ως τίτλο «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» και ήταν ευκαιρία να θυμίσουμε τις δράσεις της ΕΟΠΕ με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ασθενή και επαγγελματία.

  Ολόκληρη η ομιλία:

  Read more →

 • Δράση «Μαθαίνω για τον Καρκίνο»
  February 22, 2023

  Η πρόοδος της ογκολογίας είναι πραγματικά θαυμαστή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της σωστής ενημέρωσης παραμένει πρόκληση. Σε αυτόν τον αγώνα, κάθε πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη.

  Με μεγάλη μου χαρά και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, συμμετείχα στην παρουσίαση μιας εξαιρετικής κίνησης του τμήματος Ογκολογίας της Pfizer Hellas, της δράσης «Μαθαίνω για τον καρκίνο». 17 βίντεο που είναι προσβάσιμα σε όλους στο YouTube δίνουν απλές, κατανοητές αλλά έγκυρες και χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι είναι η βιοψία, αλλά και υποστήριξη σε ερωτήματα όπως πώς να μιλήσω για τον καρκίνο στο παιδί μου;

  Όπως ανέφερα στην παρουσίαση της δράσης, «αυτά τα videos έρχονται να καλύψουν ένα κενό. Με απλή αλλά όχι απλοϊκή γλώσσα, με ορθό, κατανοητό λόγο, έρχονται να βοηθήσουν τους ογκολογικούς ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους σε μια δύσκολη στιγμή. Videos πρωτότυπα, υψηλής αισθητικής, όμορφα, φτιαγμένα με ευαισθησία και ανθρωπιά, μας βάζουν στα παπούτσια του κάθε χαρακτήρα. Τονίζουν τη σημασία της σωστής ενημέρωσης, τον κεντρικό ρόλο του γιατρού ογκολόγου, εξηγούν μια σειρά από θέματα που κανένας στο κατώφλι αυτής της ασθένειας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει. Θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια και για εμάς τους γιατρούς ογκολόγους, και ένα εργαλείο για ορθή επικοινωνία με τους ασθενείς μας».

  Η ανταπόκριση της Athens Voice από την εκδήλωση: https://rb.gy/kn955l

  Read more →

 • 4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
  February 20, 2023

  Κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου το ημερολόγιο μας θυμίζει ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Αυτή τη μέρα αναγνωρίζουμε την πρόοδο της ιατρικής κοινότητας και της ογκολογίας, και όλα εκείνα τα εργαλεία που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να αντιμετωπίσει μια νόσο όπως ο καρκίνος. Για αυτό η σημερινή ημέρα ας λειτουργήσει ως υπενθύμιση ότι η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές.

  Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα fake news και η παραπληροφόρηση έχουν επίπτωση και στον τομέα της πρόληψης και της σωστής πληροφόρησης για τα θέματα της υγείας, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο.Δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζονται κινδυνολογίες. Χρειάζεται σωστή πληροφόρηση και σωστά μηνύματα. Το πιο ηχηρό μήνυμα είναι αυτό της αλήθειας! Ισχύει ότι το 50% των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί με κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας!

  Read more →

 • ιατρονετ: Οι 4 σύμμαχοι κάθε γυναίκας εναντίον του καρκίνου του μαστού
  February 16, 2023

  Στις μέρες μας τρέχει το πρώτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Tο πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνει πράγματα όπως το να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να εξεταστούμε έχοντας κατά νου ότι η πιθανότητα νόσησης μας αφορά προσωπικά, ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να συμβεί και σε μας. Για καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί μια τέτοια πιθανότητα, πόσο μάλλον να ενεργεί έχοντας την ως κίνητρο. Γι’ αυτό, καλό θα είναι κάθε γυναίκα να έχει, κατά νου τους τέσσερεις μεγάλους συμμάχους της, που είναι:

  Read more →

 • Ημερίδα «Μία 10ετία Φαρμάκου»: Διάλογος πάνω στα κρίσιμα προβλήματα της πολιτικής φαρμάκου στη χώρα μας την τελευταία 10ετία
  February 16, 2023

  Ελλιπής χρηματοδότηση, υποχρεωτικές επιστροφές και έλλειψη συναίνεσης των ενδιαφερόμενων μερών στο χώρο του φαρμάκου είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της Ημερίδας «Μία 10ετία Φαρμάκου-  Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον» η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023. Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στο Φάρμακο και την Πολιτική Φαρμάκου στη χώρα μας, τις εξελίξεις της προηγούμενης δεκαετίας καθώς και του σχεδιασμού της επόμενης, που αφορά στους περιορισμούς, στις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, τις απειλές και το αύριο του φαρμάκου. 

  Read more →

 • Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής μια σπουδαία πρωτοβουλία
  January 30, 2023

  Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος δράσεων της All.Can Greece για το 2022, η ελληνική πλατφόρμα διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του White Paper με τίτλο “Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής” (30 Ιανουαρίου 2023,  12:00-13:00).

  Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece…..

  Read more →

 • Βράβευση με ERMIS AWARD για την πολυσυζητημένη καμπάνια της ΕΟΠΕ
  January 30, 2023

  Βραβεύτηκε με ERMIS AWARD η πολυσυζητημένη καμπάνια της ΕΟΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου 2022.

  Η καμπάνια σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Sunny Side και έτρεξε τον Φεβρουάριο του 2022 με bus stops σε όλη την Αττική με την υποστήριξη του Politis Group , τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρεια Κρήτης / Region of Crete .

  «Μην εύχεσαι να μη σου τύχει. Φρόντισε να μη σου συμβεί»

  «Θυμήσου, 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί»

  Read more →

 • ιατρονετ: Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα
  January 23, 2023

  Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στηρίζεται στους 4 βασικούς πυλώνες – πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων.

  Read more →

 • Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Συνταγογράφηση γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο
  January 9, 2023

  Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κυρία Ζένια Σαριδάκη σχολιάζει στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» την ένταξη γονιδιακών εξετάσεων για κληρονομικό καρκίνο μαστού ή και ωοθηκών στη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ. Αναφέρει ποιες κατηγορίες γυναικών χρειάζεται ακόμη να μπουν στο σύστημα, καθώς επίσης και σε ποιές άλλες περιπτώσεις πρέπει να συνταγογραφούνται τέτοιου είδους εξετάσεις.

   

 • Η Καθημερινή: Μια μεγάλη γυναίκα της επιστήμης: Το έργο «Photograph 51» της Aννας Ζίγκλερ ανεβάζει ο Τάκης Τζαμαργιάς στο «Υπόγειο» του Θεάτρου Τέχνης με την υποστήριξη της ΕΟΠΕ
  December 19, 2022

  .. Τα ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό υποτίμησης της έρευνας της Φράνκλιν από τους άνδρες συνεργάτες της αιωρούνται και οι απόψεις συχνά διίστανται. Το «Photograph 51» ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα και η παράσταση υποστηρίζεται από την Ενωση Oγκολόγων Παθολόγων (ΕΟΠΕ) και την Ενωση Γυναίκες στην Oγκολογία (W4OHellas)…

  Read more →

 • Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2022
  December 15, 2022

  Ένα Συνέδριο υψίστης σημασίας με φετινή θεματική “Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας”. Για αυτό στην τοποθέτησή μου επέμεινα στο ζήτημα της ρύπανσης και της σύνδεσής της με τον καρκίνο του πνεύμονα, σύνδεση που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το 2022 σε μελέτη.

  Read more →

 • Το 1ο Συνέδριο με θέμα: “Καρκίνος και υπογονιμότητα¨
  December 6, 2022

  Ήταν ιδιαίτερη χαρά να απευθύνω χαιρετισμό στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Καρκίνος – υπογονιμότητα & υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μύθος και πραγματικότητα». Ένα συνέδριο με διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συζητούν για ένα ευαίσθητο θέμα που συνοδεύεται από μύθους. Οι ειδικοί μιλούν για την πραγματικότητα και τις ιατρικές εξελίξεις διαλύοντας μυθεύματα και ενημερώνοντας το κοινό και προωθούν τον επιστημονικό διάλογο.

  Read more →

 • Open Health Ιατρικά Νέα: Νέες καινοτόμες θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα
  November 29, 2022

  Συνέντευξή στην εκπομπή «Open Health Ιατρικά Νέα» του Open, όπου συζητάμε με τη δημοσιογράφο Αμέλια Αναστασάκη για την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης καθώς και για τις νέες καινοτόμες θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα.

  Read more →

 • Ημερίδα: “‘’Ο Καρκίνος του Πνεύμονα στην εποχή της Καινοτομίας’’
  November 23, 2022

  Ο ογκολόγος σήμερα ζει σε καιρούς καινοτομίας που του δίνει εργαλεία στη φαρέτρα του να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα: “Ο Καρκίνος του Πνεύμονα στην εποχή της Καινοτομίας: Η σημασία του Προσυμπτωματικού Ελέγχου, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, και οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα” διοργανώνει η FairLife LCC, ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

  Η δική μου συμμετοχή με σχολιασμό σε ένα επίκαιρο ζήτημα στη θεματική : “Σύγχρονη προσέγγιση στον μοριακό έλεγχο – O ρόλος της ιατρικής ακριβείας στον Καρκίνο του Πνεύμονα και η αξία για τον ασθενή”. Όπως τόνισα για το ρόλο της ΕΟΠΕ  «ως επιστημονική εταιρεία προσπαθούμε για την ένταξη όλων των βιοδεικτών στο σύστημα της εθνικής συνταγογράφησης και ενσωμάτωση του NGS για τη σωστή θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών. Υπάρχει κενό στην κάλυψη των βιοδεικτών, η οποία αποτελεί σημαντική αναγκαιότητα».

  Read more →

 • TV CRETA – “LIVE με την Αντιγόνη”
  November 1, 2022

  – Τα νέα θεραπευτικά όπλα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού
  – Η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του καρκίνου
  – Αυξητικός ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο

 • ΑΝΤ1 – “Καλημέρα Ελλάδα”
  October 27, 2022

  Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση & σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

  Η κυρία Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, μιλάει για το πόσο σημαντικός είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος στον καρκίνο του μαστού, σε ποια ηλικία και σε τι συχνότητα συστήνεται οι γυναίκες να πραγματοποιούν τις προληπτικές εξετάσεις τους. Εξηγεί αν μπορεί κάποια γυναίκα να ακολουθήσει συμβουλές υγιεινής ζωής που μπορούν να την προστατεύσουν και αν υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις για τις ασθενείς.

 • Ναυτεμπορική: Είναι ανάγκη η κοινωνία μας να μην αντιμετωπίζει τον καρκίνο ως ταμπού
  October 25, 2022

  Πηγή: Η Ναυτεμπορική

  Ειδήσεις τόσο τραγικές, όπως ο πρόσφατος χαμός του γνωστού Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη από καρκίνο, μας γεμίζουν θλίψη για το νέο άνθρωπο που έφυγε, για τον αγώνα που δόθηκε αλλά δεν κερδήθηκε, για την οικογένεια και τους αγαπημένους του που έμειναν πίσω και πρέπει να μάθουν να ζουν με την απώλεια.

  Ένας σπάνιος όγκος, ένα δύσκολο στην αντιμετώπιση νεόπλασμα, παρά το γεγονός ότι είχε απέναντί του το μεγαλείο της ψυχής του αθλητή και τις συντονισμένες προσπάθειες μιας εξαιρετικής ογκολογικής ομάδας που προσπάθησε να κάνει τα πάντα, επικράτησε δυστυχώς, σταματώντας οριστικά μια πορεία που ήταν λαμπρή και άφησε το αποτύπωμά της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

  «Ως άνθρωπος που έχει χάσει δικούς του από τη νόσο, ως πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και ως ιατρός ογκολόγος, που δίνει την μάχη καθημερινά μαζί με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, δεν μπορώ παρά να προβληματίζομαι, ιδιαίτερα κάτι τέτοιες στιγμές, που ο πόνος και ο θάνατος παίρνουν τόσο μεγάλη δημοσιότητα.

  Read more →

 • Πρώτο Θέμα: Καρκίνος μαστού: Πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση
  October 21, 2022

  Πηγή: Πρώτο Θέμα

  Ένας σπάνιος όγκος, ένα δύσκολο στην αντιμετώπιση νεόπλασμα, παρά το γεγονός ότι είχε απέναντί του το μεγαλείο της ψυχής του αθλητή και τις συντονισμένες προσπάθειες μιας εξαιρετικής ογκολογικής ομάδας που προσπάθησε να κάνει τα πάντα, επικράτησε δυστυχώς, σταματώντας οριστικά μια πορεία που ήταν λαμπρή και άφησε το αποτύπωμά της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

  “Ως άνθρωπος που έχει χάσει δικούς του από τη νόσο, ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και ως ιατρός ογκολόγος, που δίνει την μάχη καθημερινά μαζί με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, δεν μπορώ παρά να προβληματίζομαι, ιδιαίτερα κάτι τέτοιες στιγμές, που ο πόνος και ο θάνατος παίρνουν τόσο μεγάλη δημοσιότητα. Εύχομαι και ελπίζω από αυτή τη δημοσιότητα να πήραμε όλοι το σωστό μήνυμα, αυτό το οποίο αφήνει να εννοηθεί στα τελευταία λόγια του και ο ίδιος ο αθλητής…”

  Read more →

 • Καλύτερα δεν γίνεται: η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού
  October 17, 2022

  Στην εκπομπή “Καλύτερα δεν γίνεται”, με αφορμή τον Οκτώβριο που έχει καθιερωθεί ως μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού, συζητάμε για την ανάγκη ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού, την πρόληψη, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “Φώφη Γεννηματά” καθώς και τις νέες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας.

  Και δεν ξεχνάμε: κάθε μέρα είναι ημέρα πρόληψης!

 • Το Βήμα: «Στην ΕΟΠΕ έχουμε το όραμα να κάνουμε την διαφορά στις ζωές των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους»
  June 29, 2022

  H Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, κ. Ζένια Σαριδάκη μίλησε στο tovima.gr στο πλαίσιο του πρόσφατου 6ου Ελληνικού Συνεδρίου Ογκολογίας (6ο ΕΣΟ)

  Στο πλαίσιο του πρόσφατου 6ου Ελληνικού Συνεδρίου Ογκολογίας (6ο ΕΣΟ), που πραγματοποίησε η Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) με τίτλο, «Ογκολογία 2022: Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο δυνατά» στην Θεσσαλονίκη, συναντήσαμε την Πρόεδρο της ΕΟΠΕ, κ. Ζένια Σαριδάκη. Η κ. Σαριδάκη αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας με τη δημιουργία του μητρώου καρκίνου και του ηλεκτρονικού φακέλου του ογκολογικού ασθενούς και ανέδειξε την ανάγκη εδραίωσης μιας κουλτούρας πρόληψης. Παράλληλα επεσήμανε τις προσπάθειες για την ίση και ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις καλύτερες καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες υγείας και τόνισε τη σημασία της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. Τέλος μίλησε για την αξία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και την ανάγκη Εθνικής Στρατηγικής, αναδεικνύοντας την πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στον καρκίνο του πνεύμονα.

  Read more →

 • Συζήτηση στην Επιστημονική Εκδήλωση “Ιατρική & Δικαιοσύνη – Συνοδοιπόροι στο δρόμο μέσω σύγκλισης και αμφισβήτησης”
  May 20, 2022

  Με ομιλητές σπουδαίους συναδέλφους συζητάμε για ένα πρωτότυπο θέμα τη σχέση Ιατρικής και Δικαιοσύνης.

 • iatronet: Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα
  November 19, 2021

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στην διαδικτυακή ημερίδα του iatronet.gr για τον πνευμονολογικό καρκίνο από την Παθολόγο – Ογκολόγο, Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Επιστημονική Υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος “Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ” – Κλινική “Ασκληπιείο Κρήτης”, κ. Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ακροατών και παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την διάγνωση και θεραπεία του πνευμονολογικού καρκίνου αλλά πάνω απ΄όλα την σχέση του με το κάπνισμα.

  Read more →

 • Η επιλογή κατάλληλης θεραπείας με τη βοήθεια των νέων βιοδεικτών
  July 15, 2021

  Στη Διαδικτυακή Ημερίδα της ΕΛΛΟΚ για τους καρκινικούς βιοδείκτες μιλάμε για την επιλογή της κατάλληλης για κάθε ασθενή θεραπείας με τη βοήθεια των νέων βιοδεικτών και για την από κοινού λήψη αποφάσεων με τον ασθενή.

 • Κρήτη TV: Η ολιστική προσέγγιση του καρκίνου
  January 20, 2019

  Στο φιλόξενο κανάλι ΚΡΗΤΗ YV και την Ανδριανή Αγγελιδάκη συζητάμε από κοινού με τη Σοφία Αγγελάκη για τη δράση του δικτύου μας “Γυναίκες στην Ογκολογία” (www.w4ohellas.gr), ένα δίκτυο  που βοηθά οικονομικά αδύναμες, γυναίκες ασθενείς με καρκίνο.

   

   

 • 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛ.Ο.Κ
  February 8, 2017

  3η Ενότητα: Η ογκολογική κοινότητα συμμετέχει στη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου