Επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος: “Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο”

Στις 15 Νοεμβρίου 2023 είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω σε μια σημαντική Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνει κάθε χρόνο Συλλόγου Καρκινοπαθών  Εθελοντών Φίλων Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών

Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Ζωή Γραμματόγλου για την τόλμη να πραγματεύεται κάθε χρόνο αυτό το δύσκολο θέμα με μαι κοινή προσπάθεια να καταφέρουν να ενημερώσουν όχι μόνο το κοινό αλλά και εμάς τους γιατρούς. Μια ευκαιρία συνάντησης επιστημόνων και κοινωνίας σε ένα κοινό αγώνα για να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε για έναν δύσκολο καρκίνο.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους βασικούς τύπους καρκίνου

Για αυτό και απαιτείται ευαισθητοποίηση και κυρίως σωστή ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και φυσικά τα βήματα για την έγκαιρη διάγνωση. Ιδίως σε έναν καρκίνο που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια σε νεαρούς ενήλικες.

Στην παρουσίαση μου επιχείρησα να αναδείξω στοιχεία από το παρόν και στοιχεία από το μέλλον. Μιλήσαμε για τη μελέτη των γενετικών συνδρόμων που προωθεί την έρευνα μπροστά, για τη σημασία της μοριακής χαρτογράφησης (NGS), για το μέλλον της θεραπείας, φάρμακα στοχευμένης θεραπείας.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά! Και όσο διοργανώνονται τέτοιες Επιστημονικές Ημερίδες όπου συναντόμαστε όλοι, το μήνυμα είναι αισιόδοξο για το μέλλον της ογκολογίας και την κοινή αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου.


https://www.facebook.com/skkefi/videos/576666054600795

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την Ημερίδα εδώ