Πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς στο πλαίσιο του CAre Art

Νέο εργαστήριο με το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας σε μουσεία για ογκολογικούς ασθενείς με τίτλο CAre Art, υπό την επιμέλεια του MOMus – Metropolitan Organisation of Museums of Visual Arts of Thessaloniki, της Hellenic Cancer Federation | ELLOKκαι της ΕΟΠΕ – HeSMO

Με αφορμή τα έργα της αναδρομικής έκθεσης του Χρήστου Δικαιάκου «Η πόλη ως ανοιχτό στούντιο» που φιλοξενείται στον χώρο του στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει ένα εργαστήριο εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς. Στόχος του εργαστήριου είναι οι συμμετέχοντες/ουσες με την υποστήριξη της εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας Ιωάννας Βογιατζή να εκφράσουν και να επεξεργαστούν μέσω εικαστικών δημιουργιών και φωτογραφίας προσωπικές σκέψεις, βιώματα και συναισθήματα.

Η ΕΟΠΕ με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση της αντιμετώπισης του ασθενή με καρκίνου, υποστηρίζει δράσεις που αναγνωρίζουν τη θεραπευτική επίδραση της τέχνης. Κοινωνικοποίηση, μοίρασμα, έκφραση συναισθημάτων, με λίγα λόγια ψυχική ενδυνάμωση, είναι μερικά από τα οφέλη που αναγνωρίζονται διεθνώς.

Όπως αναφέρει το Momus: “Η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να αποβεί μια ιδιαίτερα μεταμορφωτική ψυχοθεραπευτική διαδικασία αν αναλογιστούμε ότι η βαθιά και ουσιαστική εμπειρία με τα αντικείμενα συνδέεται στενά με την ψυχική υγεία. Οι εκθέσεις των μουσείων στοχεύουν στην προσωπική εμπλοκή του επισκέπτη με το θέμα που πραγματεύονται. Ως εκ τούτου, αποτελούν την αφορμή για την αρχή μιας θεραπευτικής διαδικασίας. Σημαντική θεραπευτική αξία έχει το γεγονός ότι ο χώρος του μουσείου δεν είναι ένας ιατρικός χώρος, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα διαφυγής από την καθημερινότητα καθώς και της περισυλλογής και του αναστοχασμού. Κάθε συνάντηση ξεκινά με μία σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης. Οι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο θα δημιουργήσουν το δικό τους έργο έχοντας ως αφορμή τις αφηγήσεις που θα προκύψουν από την επαφή με τα έργα τέχνης καθώς και τα προσωπικά τους αιτήματα με στόχο να εκφράσουν και να διαχειριστούν συναισθήματα και σκέψεις.”

Πληροφορίες στο σύνδεσμο:

https://lnkd.in/duBbVtGc