8 Μαρτίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας…. Αν δεν ήταν γυναίκα;

Η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μάς καλεί να αναστοχαστούμε για τη θέση της γυναίκας στον 21ο αιώνα, αναρωτώμενοι πόσα βήματα έχουν γίνει για την ισοτιμία και τη συμπερίληψη, την εποχή που μιλάμε για τον άνθρωπο στην ψηφιακή εποχή.

Στην  Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), έχοντας πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο, προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των καιρών και να στεκόμαστε αρωγοί, όχι μόνο μέσα από την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας, αλλά και ως κοινωνοί των σύγχρονων αναγκών και προβληματισμών.

Η εξωστρέφεια της Εταιρείας μας αναζητά πολύμορφες δράσεις που να αγγίζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο για την επίτευξη των στόχων μας και του οράματός μας. Όραμα μας είναι πάντα η εξέλιξη της επιστήμης και των ανθρώπων της με τελικό αποδέκτη την κοινωνία. Το μέλλον της επιστήμης αφορά όλους μας ισότιμα.

Για αυτό και φέτος είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι που το ζήτημα της θέσης της γυναίκας στην επιστήμη και στην έρευνα μεταφέρεται μέσα από την εξαιρετική παράσταση Photograph 51,  με την υποστήριξη της ΕΟΠΕ και των Γυναικών στην Ογκολογία. Για εμένα προσωπικά η υλοποίηση της παράστασης ήταν πραγματοποίηση ενός ονείρου που μοιραστήκαμε -με ώρες συζητήσεων- με τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΠΕ κ. Γιάννη Μπουκοβίνα.

Η ζωή της Ρόζαλιντ Φράνκλιν μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν, μέσα από την αφήγηση του πολυβραβευμένου έργου της Άννα Ζίγκλερ. Το έργο, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End του Λονδίνου, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μας αφηγηθεί την ιστορία μιας γυναίκας που με αυτοθυσία για την επιστήμη, κατάφερε να αποτυπώσει σε μια φωτογραφία την έλικα του DNA, ανοίγοντας το δρόμο για πλήθος ιατρικών ανακαλύψεων και καινοτομιών.

Η ίδια, ωστόσο, εκτεθειμένη ώρες στην ακτινοβολία, απεβίωσε σε ηλικία μόλις 38 ετών (1920-1958) από καρκίνο ωοθηκών, χωρίς να αναγνωριστεί η συμβολή της από την επιστημονική κοινότητα. Το έργο της οικειοποιήθηκαν συνάδελφοι της που βραβεύτηκαν με Νόμπελ, ενώ η συνεισφορά της Φράνκλιν έμεινε στην αφάνεια για πολλά χρόνια. Πλέον η ιστορία της είναι σύμβολο για την άνιση θέση της γυναίκας επιστήμονα.

Τι θα γινόταν, όμως, αν δεν ήταν γυναίκα; Με αφορμή την παράσταση πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δυστυχώς επίκαιρη συζήτηση, που αναζήτησε το ρόλο που παίζει το φύλο στην επιστήμη και στην κοινωνία.

Τον Ιανουάριο 2023 γυναίκες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους βρεθήκαμε στη σκηνή του Υπογείου του Κουν και συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα. Χριστίνα Γαλανοπούλου, Λένα Δροσάκη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Άννα Κανδαράκη, Όλγα Κεφαλογιάννη, αναδείξαμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έχει μια σύγχρονη γυναίκα στο σπίτι, στη δουλειά, στην academia.

Αξίζει να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, αλλά και την παράσταση που συνεχίζεται στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 4/4/2023