Κλειστή συνάντηση εργασίας για τους βιοδείκτες

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μαζί με τον Νίκο Τσουκαλά εκπροσωπήσαμε την ΕΟΠΕ στην κλειστή συνάντηση εργασίας με θέμα την αποζημίωση των βιοδεικτών στην Ελλάδα, μια σημαντική συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και συγκεκριμένα ο κ. Κ. Αθανασάκης. Στο πάνελ εργασίας συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, θεσμικοί εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, εκπρόσωποι ασθενών, μέλη της ιατρικής κοινότητας και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Με τις συνεχείς προσπάθειες όλων μας εμείς στην ΕΟΠΕ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, με στόχο οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ελλάδα να μπορούν να λαμβάνουν τις καλύτερες και ορθότερες στοχευμένες, εξατομικευμένες, καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες.

Οι βιοδείκτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ορθότερη εξατομικευμένη ογκολογική θεραπεία και στο πλαίσιο της ίσης και ισότιμης πρόσβασης στην υγεία απαιτείται άμεσα επικαιροποίηση της λίστας των βιοδεικτών που θα αποζημιώνεται από το ελληνικό κράτος. Αυτό ήταν και είναι ένα πάγιο αίτημα της ΕΟΠΕ, για το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτεία και τις αντίστοιχες αρχές.

Η ΕΟΠΕ, εξάλλου, από το 2011 υλοποιεί μια σειρά από Προγράμματα Ανίχνευσης Βιοδεικτών (δηλαδή Μεταλλάξεων και άλλων Μοριακών Χαρακτηριστικών), σε διάφορους τύπους καρκίνου για τους οποίους υπάρχουν καινοτόμες εξατομικευμένες θεραπείες που μπορούν να χορηγηθούν μόνο εφόσον ανευρεθούν οι συγκεκριμένοι βιοδείκτες στους όγκους των ασθενών και οι οποίοι δεν καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Συνολικά, μέχρι σήμερα η ΕΟΠΕ έχει υλοποιήσει 21 τέτοια προγράμματα, τα οποία απολαμβάνουν ιδιαίτερης αναγνώρισης από ολόκληρη την ογκολογική κοινότητα. Μέσα από αυτά, έχουν ελεγχθεί δωρεάν, χωρίς δική τους επιβάρυνση, περισσότεροι από 4500 ογκολογικοί ασθενείς, με ίδιους πόρους της ΕΟΠΕ, αλλά και από σημαντικές χορηγίες από την φαρμακοβιομηχανία.