Την 3η ημέρα του 7ου Ελληνικού Συνεδρίου Ογκολογίας ήταν ακόμα μία ημέρα με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα, με καταξιωμένους συναδέλφους.
Ήταν, όμως και ιδιαίτερη ημέρα με μια ξεχωριστή Τελετή Έναρξης. Μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις σημαντικές αλλαγές που οι δράσεις και το έργο της ΕΟΠΕ φέρνουν στο πεδίο της ογκολογίας και της εκπαίδευσης, αλλά και να τιμήσουμε τους συναδέλφους μας και να μιλήσουμε για τη δυαδική σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας στην ψηφιακή εποχή.
Έτσι, λοιπόν, με χαρά, συγκίνηση αλλά και χιούμορ, απονείμαμε φέτος το βραβείο «Γεώργιος Σταθόπουλος» από κοινού στους καθηγητές κ.κ. Γ. Φούτζηλα και Β. Γεωργούλια, ως αναγνώριση του σημαντικού έργου τους στον τομέα της ογκολογίας, και ως βαθιά εκτίμηση για την άοκνη και πολύχρονη προσπάθεια τους στην έρευνα και στην εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη απονομή του Βραβείου Ογκολογίας «Γεώργιος Σταθόπουλος», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΔΣ της ΕΟΠΕ, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον πρώτο Πρόεδρο της Εταιρείας μας.
Μαζί μας, επίσης, βρέθηκε ο Πρόεδρος της ESMO κ. Andrés Cervantes, τονίζοντας για ακόμα μια φορά τη σημασία της σύμπραξης και διάδρασης των Εταιρειών Ογκολογίας ανάμεσα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθούμε στην πρωτοβουλία του ESMO ενόψει των ευρωεκλογών, με ένα Manifesto που έχει στόχο να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των 35.000 μελών της Εταιρείας σε πάνω από 172 χώρες, και να συνεισφέρει στην αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Αναλυτικά: https://www.esmo.org/policy/esmo-manifesto
Η βραδιά στάθηκε ιδιαίτερα στη φετινή θεματική του 7ου ΕΣΟ «Ανθρώπινο Άγγιγμα στην Ψηφιακή Εποχή». Εξάλλου, όπως τόνισε εύστοχα ο Πατήρ Δ. Τάνος, εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αφετηρία πάντα αυτών των συναντήσεων είναι η αγάπη για τον άνθρωπο που μας φέρνει κοντά.
Η ιατρική δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά αγγίζει όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως τόνισε με τον ξεχωριστό φιλοσοφικό του τρόπο ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Σεβ. Νικόλαος Χατζηνικολάου. Έτσι, η ανάγκη για άγγιγμα οφείλει να μετουσιωθεί σε αγκαλιά στον άνθρωπο, μια αγκαλιά που θα υπενθυμίσει την χαρά της υπάρξεως ακόμα και την ύστατη στιγμή.