Υπερήφανη για την υποδοχή της ραδιοφωνικής καμπάνιας ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου της ΕΟΠΕ

Με ιδιαίτερη περηφάνια από τη θέση της προέδρου του Δ.Σ. της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) παρακολουθώ την υποδοχή της νέας, ραδιοφωνικής αυτή τη φορά, καμπάνιας για την ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου.

Η φετινή εκστρατεία που ακούμε όλοι στα ραδιόφωνα με τις φωνές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, της Αγγελικής Δημητρακοπούλου, της Ελένης Καρακάση, του Πυγμαλίων Δαδακαρίδη και του Λευτέρη Ελευθερίου, έχει ένα δυνατό μήνυμα «Όταν αρχίζουν οι υπερβολές σταματάς να ακούς».

Όπως γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινή για τα σποτ: “Μακριά από μας, που λένε. Όμως, για να μείνει μακριά από μας δεν χρειάζεται να γίνουμε μάρτυρες της υγείας μας. Και γι’ αυτό έχει αξία το σύνθημα: «Όταν αρχίσουν οι υπερβολές σταματάς να ακούς». Αρκεί, δεν ξέρω τι αρκεί. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η καμπάνια της ΕΟΠΕ τείνει χείρα φιλίας του γιατρού προς τον ασθενή.”

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά υπερβολές, ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες, και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημερά του Καρκίνου, η ΕΟΠΕ εστιάζοντας πάντα στη σημασία της πρόληψης και της έγκυρης ενημέρωσης, επιχειρεί μέσα από την αμεσότητα του ραδιοφώνου και μέσα από την αγάπη όλων μας στους ηθοποιούς της εκστρατείας, να μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα για την πρόληψη: ακούμε τους ειδικούς, εμπιστευόμαστε την επιστήμη.

Τέσσερα διαφορετικά σποτ στοχεύουν να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη πρόκληση της ενημέρωσης: την κινδυνολογία γύρω από τον καρκίνο, με υπερβολές που προκαλούν φόβο, και ο φόβος είναι τροχοπέδη για την πρόληψη. Η ΕΟΠΕ έχει ως καταστατικό της στόχο την προαγωγή της έρευνας και της πρόληψης, συνδέοντας την επιστήμη και την έρευνα με την κοινωνία. Η σωστή πληροφόρηση σε ένα κλίμα κινδυνολογίας είναι εμπόδιο στην πρόληψη και για αυτό είναι χρέος της Εταιρείας να διαδώσει το σωστό μήνυμα.

Και αυτό είναι το μήνυμα της αλήθειας και ενός καλού νέου: το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί. «Και αυτό είναι ένα καλό νέο που θα είναι κρίμα να μην το ακούσεις. Ας κρατήσουμε τον καρκίνο, όσο γίνεται, μακριά από μας» ακούμε τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη να κλείνει κάθε σποτ.

Τα σποτ παρουσιάζουν την υπερβολή και αντιπαραθέτουν την αλήθεια. Φίλοι συνομιλούν σε ένα ασανσέρ, σε ένα μπαρ, σε ένα εστιατόριο, μια μάνα εκφράζει το φόβο της για τη μόλυνση της πόλης. Τι έχουν κοινό; την υπερβολή.

Η αλήθεια, όμως, δεν βρίσκεται στην κινδυνολογία, αλλά στη σωστή ενημέρωση και πληροφορία. Σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, περιορισμός του αλκοόλ, ό,τι γνωρίζουμε όλοι για έναν υγιεινό τρόπο ζωής δηλαδή, αλλά και φυσικά τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά και ερευνητικά συσχετίζεται άμεσα η ατμοσφαιρική ρύπανση με τον καρκίνο του πνεύμονα, μια αλήθεια που παρουσιάζεται στο 4ο ραδιοφωνικό μας σποτ . Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υπόθεση όλων μας για να προστατεύσουμε την πόλη και τα πνευμόνια μας.

Όχι στην υπερβολή, ναι στην ενημέρωση, ναι στην πρόληψη χωρίς φόβο. Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας οδηγούν συχνά σε συνήθειες που κοστίζουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, όμως, διασφαλίζουν μια καλύτερη υγεία.

Όπως γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινή για τα σποτ: “Μακριά από μας, που λένε. Όμως, για να μείνει μακριά από μας δεν χρειάζεται να γίνουμε μάρτυρες της υγείας μας. Και γι’ αυτό έχει αξία το σύνθημα: «Όταν αρχίσουν οι υπερβολές σταματάς να ακούς». Αρκεί, δεν ξέρω τι αρκεί. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η καμπάνια της ΕΟΠΕ τείνει χείρα φιλίας του γιατρού προς τον ασθενή.”

Η εκστρατεία αποτελεί συνέχεια της περσινής καμπάνιας που με αφίσες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο προσπάθησε να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Η καμπάνια βραβεύτηκε στα ERMIS Awards και για αυτό ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές μας, τη  Sunny Side που είχε το σχεδιασμό αλλά και τη στήριξη του Politis Group  και της Περιφέρειας Κρήτης / Region of Crete.

Όταν αρχίζουν οι υπερβολές, σταματάς να ακούς. Άκου όμως αυτό.

Ισχύει ότι 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί.

Ένα καλό νέο που αξίζει να το ακούσουμε και να το διαδώσουμε!

Ακούστε τα σποτ:

Σποτ νο 1

Σποτ νο 2

Σποτ νο 3

Σποτ νο 4

#παγκοσμιαημερακατατουκαρκινου #worldcancerday #hesmo #eope #sunnysideup