29ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας: Επιστήμη, Τεχνολογία, Άνθρωπος

Πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 29ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας [29ο ΕΣΚΟ] που διοργάνωσε η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στο Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental), με την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO-European Society of Medical Oncology) και με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, της Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας, του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος–Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Το 29ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι ογκολόγοι, ερευνητές, κλινικοί ιατροί άλλων ειδικοτήτων και άλλοι επαγγελματίες υγείας είχε διεθνή συμμετοχή και αποτέλεσε μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων, καινοτόμων ιδεών και απόψεων γύρω από την ογκολογική πραγματικότητα. Περιελάμβανε ομιλίες και διαλέξεις, συζητήσεις σε πάνελ, workshops και πρωτότυπες παρουσιάσεις ελεύθερων και αναρτημένων ανακοινώσεων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την έρευνα, τη διάγνωση, τη θεραπεία, αλλά και την υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο.

Στο συνέδριο, που αποτέλεσε μια πραγματική γιορτή της ογκολογίας, συμμετείχαν 326 συνάδελφοι του χώρου ως Μέλη Επιτροπών, Ομιλητές, Συντονιστές και Σχολιαστές. Με αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων και διαδραστικές συζητήσεις, το ετήσιο συνέδριο της ΕΟΠΕ αποτέλεσε απόδειξη της αυξανόμενης σημασίας της ογκολογίας στην ιατρική σήμερα. Αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων και από το εξωτερικό, από διάφορες χώρες εκτός της Ελλάδας, όπως Κύπρος, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Ισπανία κ.ά. Οι εγγραφές έφθασαν τις 968 (546 με φυσική παρουσία και 422 με διαδικτυακή συμμετοχή). Το συνέδριο αυτό, το πρώτο μας εθνικό στην Αθήνα με φυσική παρουσία στη μετα-covid εποχή, σημείωσε σημαντική αύξηση της συμμετοχής σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, με εκπροσώπους από όλους τους χώρους της ογκολογίας, οι οποίοι συναντήθηκαν για να προωθήσουν τη συνεργασία και την καινοτομία στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο Καθηγητής και Πρόεδρος της ESMO Andrés Cervantes παρείχε μία δυνατή Εναρκτήρια Ομιλία στην Τελετή Έναρξης του συνεδρίου αναλύοντας τις πολύπλευρες πρωτοβουλίες για την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, όπως ενέργειες που βοηθούν τις χώρες στο σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της νόσου, την εκπαίδευση των ογκολόγων, τα πολύτιμα εργαλεία των guidelines, αλλά και εστιάζοντας στο θέμα του κόστους των φαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στο πανελλήνιο συνέδριο της ΕΟΠΕ είχαμε την τιμή να συμμετέχουν και ο νυν και η τέως πρόεδρος της ESMO, Καθηγήτρια Solange Peters, καθώς και ο Πάρις Κοσμίδης (πρόεδρος της ESMO 2004-2006). Στην Τελετή Έναρξης είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε για τη μεγάλη ευθύνη και το δύσκολο εγχείρημα σχεδιασμού και οργάνωσης του φετινού ΕΣΚΟ. Συγκεκριμένα, η κα. Αθηνά Χριστοπούλου μετέφερε το φετινό όραμα για ένα πρόγραμμα που αποτυπώνει το σύγχρονο πρόσωπο της ογκολογίας, από την πρόληψη έως και την αποκατάσταση, αλλά και την ανάγκη της διεπιστημονικής σύμπραξης. Η Καθηγήτρια Αμάντα Ψυρρή εστίασε στα αλματώδη βήματα που κάνει η επιστήμη σήμερα, αλλά και στο γεγονός ότι παραμένουν ανισότητες και διακρίσεις που απαιτούν διεκδικήσεις και δράσεις. Ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης συνηγόρησε ότι είναι μια συναρπαστική εποχή να είναι κανείς ογκολόγος και πρέπει οι νέες γενιές να είναι περήφανες για την ειδικότητά τους με σύμμαχο την τεχνολογία και με επίκεντρο τον άνθρωπο/ασθενή. Παράλληλα, η Πρόεδρος της ΕΟΠΕ κα. Ζένια Σαριδάκη μίλησε για το χρόνο που αφιερώνουμε όλοι στους ασθενείς μας, που είναι πάρα πολύς. Ευχαρίστησε τους ογκολόγους για αυτό και επεσήμανε ότι η ΕΟΠΕ ήταν και θα είναι πάντα δίπλα τους, διευκολύνοντας τους όταν και όποτε το χρειαστούν. Επίσης, αναφέρθηκε με συντομία στα Πεπραγμένα της τελευταίας διετίας και στα πολλά και σημαντικά βήματα που έγιναν, όπως θεσμικές παρεμβάσεις, επένδυση στην εκπαίδευση, ενημερωτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια, αλλά και καινοτομίες και πρωτότυπες δράσεις όπως η θεατρική παράσταση Photograph 51 και τα Oncotalks, όπου οι ογκολόγοι μέλη της ΕΟΠΕ ενημερώνουν το κοινό με απλά λόγια για όλες τις πτυχές του καρκίνου. Αυτά είναι μερικά από τα πεπραγμένα αδιάκοπης και σκληρής δουλειάς, στα χνάρια και την παρακαταθήκη των προηγούμενων. «Η ΕΟΠΕ, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της, είναι οι άνθρωποί της. Δεν αφήνουμε πίσω, αλλά ούτε και ξεχνάμε κανένα» είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.

 

Ενεργό ρόλο στο 29ο ΕΣΚΟ είχαν και μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας ογκολογικής σκηνής, όπως ο Ghassan Abou-Alfa, η Eileen O’Reilly, ο Jaffer Ajani, ο Florian Lordick, η Evanthia Galanis, η Virginia Kaklamani, η Priscilla Brastianos, ο MJ Van Den Bent, ο Harald H.H.D. Schmidt αλλά και Έλληνες του εξωτερικού σε θέσεις κλειδιά, όπως ο Γεώργιος Πενθερουδάκης, ο Θοδωρής Φουκάκης, ο Δημήτριος Παπαμιχαήλ και τόσοι ακόμα. Ειδικά στον τομέα της Γαστρεντερολογικής Ογκολογίας, το επίπεδο των παρουσιάσεων και συζητήσεων ήταν συνταρακτικά υψηλό όπως συζητήθηκε και σχολιάστηκε ευνοϊκά από όλους τους προσκεκλημένους ομιλητές. Νέα δεδομένα για τη διάγνωση και θεραπεία, την ψηφιακή υγεία, το drug repurposing με το πρόγραμμα REPO4EU, αλλά και ζητήματα διαχείρισης που απασχολούν τον ογκολόγο καθημερινά στην υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών, αλλά και τον ίδιο ως άνθρωπο και ως γιατρό, ήταν μερικές από τις θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν σε ένα ιδιαίτερα μεστό τετραήμερο γνώσης και διαρκούς επιμόρφωσης. Η ανθρωπιστική πλευρά της ιατρικής και η αξία της κλασικής παιδείας βρέθηκε στο επίκεντρο με την συζήτηση μεταξύ του Οδυσσέα Ζώρα, Καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας και Γεν. Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, συγγραφέα και αρθρογράφο στην Καθημερινή. Η Ομάδα Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) για πρώτη φορά σε συνέδριο της ΕΟΠΕ παρουσίασε στρογγυλό τραπέζι με mentoring sessions και speed dating, ενώ επίσης για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και το FCO Workshop «Medical Writing and Publishing: tips and tricks» του αγγλόφωνου επιστημονικού περιοδικού της Εταιρείας μας, του Forum of Clinical Oncology (FCO).

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την Τελετή Λήξης, στην οποία βραβεύτηκαν οι καλύτερες εργασίες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιό του, ενώ πραγματοποιήθηκε η απονομή των Τίτλων Σπουδών στους επιτυχόντες των Τελικών Εξετάσεων του 7ου Κύκλου της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας (ΕΑΚΟ) και η βράβευση των τριών πρώτων σπουδαστών. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα πρώιμα, αλλά σημαντικά, αποτελέσματα τριών βασικών προγραμμάτων ανίχνευσης μεταλλάξεων της ΕΟΠΕ σε ειδικό session για τις Κλινικές Μελέτες της Εταιρείας μας. Οι Πρόεδροι της Επιστημονικής Επιτροπής παρουσίασαν τα απολογιστικά στοιχεία των εργασιών του, ανανεώνοντας το επιστημονικό ραντεβού για το επόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΟΠΕ, στη Θεσσαλονίκη στις 24-27 Απριλίου 2024.

Εκτός από το επιστημονικό πρόγραμμα, το 29ο ΕΣΚΟ παρείχε επίσης άφθονες ευκαιρίες δικτύωσης για τους συμμετέχοντες να συνδεθούν με ομολόγους τους, να συνάψουν συνεργασίες και να οικοδομήσουν επαγγελματικές σχέσεις. Το συνέδριο διευκόλυνε τις γόνιμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ερευνητών, κλινικών ιατρών και επαγγελματιών του κλάδου, προωθώντας διεπιστημονικές συνεργασίες που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον της ογκολογικής έρευνας και κλινικής πρακτικής. Η επιτυχία του αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον και τη σημασία της ογκολογίας στον τομέα της ιατρικής. Η συντριπτική συμμετοχή και οι επιδραστικές συζητήσεις στο συνέδριο αποτελούν απόδειξη της αφοσίωσης της ογκολογικής κοινότητας στην προώθηση της έρευνας για τον καρκίνο και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.

Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή του 29ου ΕΣΚΟ αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους τους συμμετέχοντες που τίμησαν με την παρουσία τους δια ζώσης και διαδικτυακά, καθώς επίσης και τους συνδιοργανωτές και υποστηρικτές του συνεδρίου, τους σχολιαστές και τα προεδρεία για τη ζωντανή συζήτηση και το δύσκολο έργο του συντονισμού, τα μέλη της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας της Ελλάδας και του εξωτερικού, τους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών επιστημών, το γραφείο διοργάνωσης ETS και το γραφείο της ΕΟΠΕ. Όλοι βοήθησαν αποφασιστικά στην πραγματοποίηση και την επιτυχία του.

Η Πρόεδρος της ΕΟΠΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής

Ζένια Σαριδάκη
Παθολόγος Ογκολόγος

Οι Πρόεδροι της Επιστημονικής Επιτροπής

Αθηνά Χριστοπούλου Αμάντα Ψυρρή Ηλίας Αθανασιάδης
Παθολόγος Ογκολόγος Παθολόγος Ογκολόγος Παθολόγος Ογκολόγος

Πηγή: HESMO