Στις 15 Φεβρουαρίου είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια συνάντηση εργασίας, σημαντική αλλά και αισιόδοξη για το μέλλον της ογκολογίας στην Ελλάδα, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο Κτήριο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών, της φαρμακοβιομηχανίας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε μια ιστορική εξέλιξη για τη χώρα και την Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο, η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. Τόσο ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κ. Γιώργος Καπετανάκης, εξήραν την τεράστια συμβολή της ΕΟΠΕ στο επίτευγμα αυτό. Ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας που εργάστηκε άοκνα για τη συγκρότηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ήταν και για μένα, μεγάλη συγκίνηση να είμαι πλέον σε θέση να πω ότι ξεκινά η επόμενη σελίδα για την ογκολογία στη χώρας μας, για ασθενείς, επαγγελματίες υγείας αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Η ΕΟΠΕ, επιφανείς επιστήμονες, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, συμπράξαμε συλλογικά και με διεπιστημονική συνεργασία, ώστε να γίνει πραγματικότητα ένα πραγματικό εργαλείο που αλλάζει τα δεδομένα στην ογκολογία στην Ελλάδα και γεφυρώνει το χάσμα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο.
Τα τελευταία χρόνια είμαστε πραγματικά τυχεροί να είμαστε ογκολόγοι στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας γίνονται σημαντικά βήματα που επιτρέπουν την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτομίες της κλινικής ογκολογίας. Πριν δέκα χρόνια ο ίδιος Υπουργός Υγείας τόλμησε να μιλήσει για εξατομικευμένη θεραπεία, εντάσσοντας τους βιοδείκτες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Σήμερα αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι το μέλλον της ογκολογίας, και πιστεύουμε ότι τύχη αγαθή, οδήγησε τον άνθρωπο αυτό, στο ίδιο πόστο, έτσι ώστε να κάνει το επόμενο βήμα, να πραγματοποιήσει το πάγιο αίτημα της ΕΟΠΕ, των ασθενών αλλά και όλων των εμπλεκομένων, που είναι η επικαιροποίηση της λίστας των συνταγογραφούμενων βιοδεικτών, ώστε να εξασφαλιστεί η ίση και ισότιμη πρόσβαση όλων σε όλα.
.
Αυτά τα 10 χρόνια η ΕΟΠΕ καλύπτει τη διενέργεια βιοδεικτών που εξαιρούνται από τη συνταγογράφηση με ίδιους πόρους και χορηγίες από την φαρμακοβιομηχανία. Συνολικά στη 10ετία , έχουμε επενδύσει πάνω από 6 εκ. ευρώ. Ειδικά για το 2023, για τις μοριακές αναλύσεις για τον μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NGS και PDL1) η ΕΟΠΕ έχει καλύψει τις ανάγκες των ασθενών αποκλειστικά με ίδιους πόρους.
Από την τοποθέτησή μου δεν θα μπορούσε να λείπει η τεράστια σημασία της πρόληψης, μήνυμα το οποίο ακούγεται σταθερά και δυνατά, σε όλες τις καμπάνιες της ΕΟΠΕ στα ραδιόφωνα με το νέο σποτ της Εταιρείας μας για την Παγκόσμια Μέρα του Καρκίνου 2024, αλλά και στα ΜΚΔ. Εξάλλου, η Εταιρεία μας, ιδίως τα τελευταία 4 χρόνια, έχει συνδράμει στη διαμόρφωση των προγραμμάτων πρόληψης της πολιτείας (πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, πρόγραμμα για τον HPV και τους συσχετιζόμενους με αυτό καρκίνους, στην πρόληψη για το κάπνισμα στα σχολεία, στην προληπτική αξονική θώρακος, στην προληπτική διενέργεια κολονοσκόπησης).
Αυτή η συνάντηση ήταν ουσιαστική και σημαντική. Αποτυπώθηκαν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, και τέθηκαν επί τάπητος, οι στόχοι και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας στην διαρκή μάχη μας ενάντια στον καρκίνο.