ΣΚΑΙ FM “Όποιον πάρει η μπάλα”: Συζήτηση για τη δημόσια υγεία και τον ογκολογικό ασθενή

Με αφορμή την επικαιρότητα, συζητήσαμε με τον δημοσιογράφο κ. Πέτρο Κιρκιλή στην εκπομπή «Όποιον πάρει η μπάλα» στη ραδιοφωνική συχνότητα του ΣΚΑΙ για την υγεία που θέλουμε.

Η εμπειρία μου των τελευταίων ετών ως Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ενός ισχυρού θεσμικού συνομιλητή με τους πολιτειακούς και πολιτικούς θεσμούς, μου επιτρέπει να εστιάσω στα σχεδόν «κοσμογονικά» βήματα που έχουν επιτευχθεί και που καθιστούν τους ογκολογικούς ασθενείς ασφαλείς σε μια χώρα που μεν είναι μικρή, αλλά σημαντική στην κεντρική ογκολογική σκηνή διεθνώς.


Στην Ελλάδα, οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν την τύχη να έχουν καθολική και δωρεάν πρόσβαση στις καλύτερες, καινοτόμες και στοχευμένες θεραπείες. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα όπως η γραφειοκρατία και η χρονική καθυστέρηση ως επακόλουθο. Ωστόσο, εργώδεις προσπάθειες από πλευράς της πολιτείας και φυσικά φορέων όπως η ΕΟΠΕ, έχουν οδηγήσει σε αλματώδη βήματα, ιδίως τα τελευταία 4 χρόνια, σε όλους τους πυλώνες της προαγωγής υγείας, από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, έως την κατάλληλη θεραπεία. Για πρώτη φορά μπορούμε να μιλάμε για την ψηφιοποίηση της υγείας, όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος ογκολογικού ασθενή, ή το μητρώο ασθενή, εργαλείων πολύτιμων για τον γιατρό και φυσικά τον ίδιο τον ασθενή. Δεν πρέπει να αγνοούμε την τεράστια σημασία και τα αποτελέσματα των ισχυόντων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού, και σύντομα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και ελπίζω σύντομα να εφαρμοστεί και για άλλους τύπους καρκίνου. Ακόμα και στον πυλώνα της ανακουφιστικής φροντίδας που συχνά παρερμηνεύεται, καθώς αφορά όλους τους ογκολογικούς ασθενείς και όχι μόνο αυτούς του τελικού σταδίου, έχει ψηφιστεί πρόσφατα νομοσχέδιο και μένει να γίνει η αποτελεσματική εφαρμογή του.

Η ΕΟΠΕ συνεχίζει να παρεμβαίνει θεσμικά για την ανάγκη σχεδιασμών με βάση το τρίπτυχο πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση – κατάλληλη θεραπεία. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κοντά στο να επιτύχουμε ένα πάγιο αίτημα, την ανανέωση της λίστας των βιοδεικτών μετά από δέκα χρόνια, το οποίο θα επιτρέψει τις κατάλληλες μοριακές εξετάσεις στους ογκολογικούς ασθενείς και τη στοχεύουσα θεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΟΠΕ έχει δαπανήσει ίδιους πόρους ~ 5,5 εκ. ευρώ σε συνολικά 21 προγράμματα ανίχνευσης μεταλλάξεων και μοριακών αλλαγών, ενώ πάνω από 4500 ογκολογικοί ασθενείς έχουν ελεγχθεί δωρεάν.

Έχει, λοιπόν, σημασία σε ό,τι αφορά την υγεία, να συντελείται ένας υγιής διάλογος για τη δημόσια υγεία και ευχαριστώ τον κ. Κιρκιλή και τον ΣΚΑΙ FM για την ευκαιρία να μιλήσουμε για καίρια ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της κλινικής ογκολογίας στη χώρα μας.