7ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ | “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο” Μήνυμα της ΕΟΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Για έβδομη χρονιά πραγματοποιήθηκε φέτος το Ετήσιο Συνέδριό της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), έχοντας ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου). Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συμμετέχω και να μεταφέρω ως πρόεδρος το μήνυμα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) για αυτήν την ημέρα, μια ημέρα αφορμή για να υπενθυμίσουμε τα τεράστια βήματα και τον καθημερινό αγώνα των ασθενών και των φροντιστών τους, αλλά και των οργανώσεων όπως της ΕΛΛΟΚ και της ΕΟΠΕ.

Η φετινή θεματική του Συνεδρίου είχε ως τίτλο «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» και ήταν ευκαιρία να θυμίσουμε τις δράσεις της ΕΟΠΕ με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ασθενή και επαγγελματία.

Ολόκληρη η ομιλία:

Η τρέχουσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για να επιτευχθούν σημαντικά βήματα, καθώς η αγαστή συνεργασία με την πολιτεία έχει συντελέσει στην πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ικανοποιώντας πάγια αιτήματα, όπως τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ογκολογικού Ασθενούς (ΗΦΟΑ), ένα πολύτιμο εργαλείο για την/τον ογκολόγο.

Επιπλέον, συμπληρώνονται 10 χρόνια συμβολής της ΕΟΠΕ στην επικοινωνία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με ετήσιες οδηγίες προς τους ογκολόγους για τα φάρμακα εντός και εκτός ενδείξεων. Φέτος για πρώτη φορά και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ, μας ζητήθηκε η χωριστή αποστολή φαρμάκων εντός ενδείξεων και χαμηλού κόστους εκτός ενδείξεων για συμπερίληψη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κίνηση ιδιαίτερης σημασίας για τον ογκολογικό ασθενή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι υποστήριξη χρειάζεται και ο επαγγελματίας της ογκολογίας. Για αυτό και η ΕΟΠΕ επενδύει στην εκπαίδευση, χορηγώντας υποτροφίες εξωτερικού και ερευνητικά προγράμματα. Σταθμός το 2002 όταν εισήχθη ο κορυφαίος εκπαιδευτικός θεσμός της «Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας» (Ε.ΑΚ.Ο.), ενώ για πρώτη φορά τώρα αναβαθμίζεται με συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Ο τρέχων Κύκλος Σπουδών εντάσσεται σε Πρόγραμμα Βραχείας Μετεκπαίδευσης του ΕΑΠ (Εκπαίδευση στην Ογκολογία- Ελληνική Ακαδημία Ογκολογίας -ΕΑΚΟ) και οδηγεί σε Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΑΠ.

Το επόμενο στοίχημα της ΕΟΠΕ είναι οι βιοδείκτες, καθώς η εξατομικευμένη ιατρική αλλάζει τα δεδομένα στην ογκολογία. Η Εταιρεία, ήδη, από το 2011 με ιδίους πόρους και με τη στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας επενδύει σε προγράμματα βιοδεικτών σε χιλιάδες ασθενείς, προσφέροντας ακριβή δεδομένα για την καταλληλότερη εξατομικευμένη θεραπεία.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς, αλλά και την κοινωνία. Σε αυτό το σημείο, είναι που πολλές φορές μου επισημαίνει ο γιος μου ότι επαναλαμβάνομαι. Και όντως, ενημέρωση και πρόληψη είναι ένα επίσης μεγάλο στοίχημα που επιβάλλει την εξωστρέφεια της ΕΟΠΕ, με στόχο να αγγίξει όσους δυνατόν περισσότερους με το μήνυμα της πρόληψης. Στο κανάλι μας στο YouTube εγκαινιάστηκε η σειρά Oncotalks, ενημερωτικά βίντεο από ειδικούς που ενημερώνουν αξιόπιστα ανά τύπο καρκίνου, ενώ η παρακαταθήκη της περσινής βραβευμένης καμπάνιας με σύνθημα «μην εύχεσαι να μην σου τύχει, φρόντισε να μην συμβεί», συνεχίζεται φέτος στα ραδιόφωνα με κεντρικό μήνυμα «όταν αρχίζουν οι υπερβολές σταματάς να ακούς». Σημειώνεται ότι τα φετινά 4 σποτ ενημερώνουν για την άσκηση, τη διατροφή, το κάπνισμά και το αλκοόλ, αλλά και για τη ρύπανση που για πρώτη φορά συσχετίστηκε με τον καρκίνο του

Και η τέχνη, όμως, συμπράττει με την επιστήμη. Η ΕΟΠΕ υποστηρίζει τη θεατρική παράσταση Photograph 51 που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, και πραγματεύεται την ανισότητα στο ρόλο της γυναίκας στην έρευνα.

Ο άνθρωπος, λοιπόν, είναι στο επίκεντρο και εμείς ΕΛΛΟΚ και ΕΟΠΕ είμαστε μαζί σε αυτό το στόχο για περισσότερα βήματα για την ογκολογία, τον ασθενή, την επιστήμη. Μαζί με εσάς, για εσάς, για όλους μας.

Ολόκληρη η ομιλία: https://www.youtube.com/watch?v=MzJ7UDmQ2XQ