Κλείσε ένα ραντεβού μαστογραφίας με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά: “Ένα ραντεβού που κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της”

Δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε μια μεγάλη αλήθεια που αφορά τον καρκίνο: ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές.

Στη χώρα μας το Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά» είναι μια εξαιρετική πρώτη πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του καρκίνου του στήθους, καθώς μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο μαστού κατά 40% σε γυναίκες 50 με 69 ετών, ενώ σημαντικές αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και στις ηλικιακές ομάδες 40 με 49 και πάνω από 70. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εξετάσεις έχουν μεγάλη αξία και για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Ο φόβος δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη για την υγεία μας, καθώς η πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση είναι σύμμαχοι μας στη ζωή μας. “Ένα ραντεβού που κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της.”

Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους καταγράφουμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος και την οπτική της ογκολόγου.

Πηγή: TVXS

Με μια απλή, εύκολη, γρήγορη και χωρίς κόστος διαδικασία 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών μπαίνουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού προλαμβάνοντας τη νόσο που «χτυπάει» τον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό.

Το πρόγραμμα βάζει τέλος στην ταλαιπωρία και τις αναμονές για μια απλή, αλλά σωτήρια εξέταση για τον καρκίνο του μαστού η οποία γίνεται χωρίς κανένα κόστος για τη δικαιούχο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα «άνοιξε» τον φάκελο του προσυμπτωματικού ελέγχου στην χώρα μας από τον καρκίνο του στήθους ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και νέα προγράμματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και του παχέος εντέρου. Η επιλογή του καρκίνου του στήθους για να «εγκαινιαστεί» ο προσυμπτωματικός έλεγχος στην Ελλάδα οφείλεται και στο γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 6000 νέες διαγνώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μία στις επτά γυναίκες θα νοσήσουν κάποια στιγμή.

Η Dr. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος – Ε.Ο.Π.Ε, Επιστημονική Υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος “Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ” / Κλινική “Ασκληπιείον Κρήτης” επισημαίνει την ανάγκη της μαστογραφίας για τις γυναίκες: « Η μαστογραφία είναι η σημαντικότερη εξέταση για την εκτίμηση του μαστού. Σε κάποιες περιπτώσεις συμπληρώνεται από το υπερηχογράφημα μαστών, ενώ σε άλλες, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ένδειξη έχει και η μαγνητική μαστών.

Αναφερόμενη στην έγκαιρη διάγνωση η Dr. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα επισημαίνει ότι η «συμμετοχή σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που υλοποιείται στην χώρα μας από τον Ιούνιο του 2022 , μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο μαστού κατά 40% σε γυναίκες 50 με 69 ετών, ενώ σημαντικές αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και στις ηλικιακές ομάδες 40 με 49 και πάνω από 70. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εξετάσεις έχουν μεγάλη αξία και για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων».

Διαπιστώνει παράλληλα ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid19 καταγράφηκε μεγάλη μείωση στη διενέργεια προσυμπτωματικών εξετάσεων όπως η μαστογραφία, σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, και αυτό είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει σε καθυστερημένες διαγνώσεις και τελικά σε αύξηση των θανάτων από την νόσο.« Θα ήθελα να παροτρύνω τις γυναίκες να μην ξεχνάνε ή αμελούν την μαστογραφία τους» τονίζει.

Μάλιστα προτρέπει τις γυναίκες να ξεπεράσουν τον φόβο τους για την πιθανότητα ευρήματος επισημαίνοντας ότι ένας καρκίνος μαστού που θα διαγνωστεί εγκαίρως έχει τεράστιες πιθανότητες πλήρους ίασης.

Οι επισημάνσεις της ειδικού δείχνουν ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού αποτελεί «εισιτήριο» για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με έγκαιρη διαχείριση ακόμη και στην περίπτωση ευρημάτων.

Πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία καθώς οι γυναίκες από 50 έως 69 ετών λαμβάνουν το SMS και μπορούν να πραγματοποιούν το ραντεβού τους δωρεάν και άμεσα σε διαγνωστικό κέντρο που επιλέγουν οι ίδιες μέσα από αυτά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Όσες δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση μπορούν να ενημερώνονται από το γιατρό τους καθώς στην ψηφιακή τους καρτέλα υπάρχει ένδειξη ότι πληρούν τα κριτήρια και έχει ήδη δημιουργηθεί παραπεμπτικό για να μπορούν να διενεργήσουν δωρεάν τη μαστογραφία.

Σε περίπτωση ευρήματος που χρήζει περαιτέρω ελέγχου ή σε περιπτώσεις μη ασφαλούς εκτίμησης μόνο με την εξέταση της μαστογραφίας, δημιουργείται παραπεμπτικό για διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού στη γυναίκα καθώς και για κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό. Και οι δύο αυτές εξετάσεις μπορούν να εκτελεστούν επίσης δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος είτε η γυναίκα έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση είτε όχι.

Ακόμα και οι γυναίκες σε απομακρυσμένες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να εξεταστούν καθώς το επόμενο διάστημα κινητές μονάδες θα επισκεφτούν αυτές τις περιοχές που δεν διαθέτουν διαγνωστικά κέντρα δίνοντας στις γυναίκες την δυνατότητα να κάνουν την μαστογραφία τους.

Η διαδικασία βήμα – βήμα για γυναίκες πάνω από 50 ετών

Κάλεσμα στις γυναίκες από 50 έως 69 ετών για την πρόληψη του καρκίνου τους στήθους κάνει το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά. Ακολουθώντας τρία απλά βήματα οι γυναίκες μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο εύκολα χωρίς αναμονές και κυρίως χωρίς κανένα κόστος.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά-Πρόληψη κατά του Καρκίνου του Μαστού» αποτελεί την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής του Υπουργείου Υγείας. Το Πρόγραμμα που ξεκίνησε να τρέχει τον περασμένο Ιούνιο αφορά 1.300.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού στην τελευταία πενταετία.

Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
  • Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
    Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)
  • Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι εύκολη και συνάμα πολύ γρήγορη, χωρίς αναμονές και αναβολές. Αρκεί οι γυναίκες δικαιούχοι να ακολουθήσουν τα εξής τρία βήματα που μπορούν να βρουν πιο αναλυτικά στο mastografia.gov.gr :

Βήμα 1ο

Οι γυναίκες-δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Αν οι γυναίκες δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους στα Συνεργαζόμενα Κέντρα που θα βρουν στο mastografia.gov.gr δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους.

Βήμα 2ο

Με το παραπεμπτικό- άυλο ή μη- μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα συνεργαζόμενα κέντρα του προγράμματος ανά περιοχή, βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στον ιστότοπο του προγράμματος, mastografia.gov.gr.

Υπάρχει πρόβλεψη και για τις γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε διαγνωστικά κέντρα. Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, κινητές μονάδες θα επισκέπτονται δυσπρόσιτες περιοχές με στόχο καμία γυναίκα δικαιούχος να μην ταλαιπωρηθεί για να κάνει την μαστογραφία της.

Βήμα 3ο

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της ψηφιακής μαστογραφίας, εκδίδεται η γνωμάτευση από τον ειδικό της Μονάδας Υγείας (Δημόσια ή Ιδιωτική) στην οποία διενεργήθηκε η εξέταση. Σε περίπτωση μη ανίχνευσης ευρήματος, ολοκληρώνεται ο προληπτικός έλεγχος.

Βήμα 4ο μόνο σε περίπτωση ευρήματος

Σε περίπτωση που ο ειδικός συστήσει κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό, τότε ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Η γυναίκα παραπέμπεται για τη διενέργεια δωρεάν υπερηχογραφήματος μαστού, και πάλι μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ της. Η γυναίκα θα κάνει το υπερηχογράφημα και θα λάβει ενημέρωση για το αποτέλεσμα από τη Μονάδα Υγείας στην οποία διενήργησε την εξέταση.

Δημιουργείται αυτόματα δικαίωμα επίσκεψης και η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό κατάλληλης ειδικότητας που συμμετέχει στο Πρόγραμμα μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ της. Αν ο ιατρός διαπιστώσει ότι δεν συντρέχει λόγος για περαιτέρω έλεγχο μετά την κλινική εξέταση και γνωμάτευση της ψηφιακής μαστογραφίας, ο κύκλος προληπτικού ελέγχου ολοκληρώνεται σε αυτό το στάδιο.

Πάντως, όλα τα βήματα γίνονται ακόμα πιο απλά και πιο εύκολα με την άυλη συνταγογράφηση, η οποία υλοποιείται εύκολα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr στο link ehealth.gov.gr. Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. Για να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση, θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ τον δικό σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας
  • τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου ή/και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail)

Με αυτά τα εύκολα βήματα, η μαστογραφία μετατρέπεται σε ένα απλό, ετήσιο «ραντεβού», γρήγορα, χωρίς κόστος και χωρίς φόβο. Ένα ραντεβού που κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της.