Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την πρόληψη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 είχα τη χαρά να έχω το χρόνο να αναλύσω ζητήματα με έμφαση στην πρόληψη με τον δημοσιογράφο κ. Κουφόπουλο στην εκπομπή “Στιγμιότυπα” στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3, αλλά και την τεράστια ευκαιρία να συνομιλήσω με τους ακροατές για ζητήματα που αφορούν τη νόσο, αλλά και ζητήματα καθημερινότητας, πρόσβαση για ανασφάλιστους στις δομές υγείας.

Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης η εστίαση δόθηκε στην πρόληψη, με αφορμή και την πανελλαδική φετινή ραδιοφωνική καμπάνια της ΕΟΠΕ που φέτος εστιάζει στον πυλώνα των προληπτικών εξετάσεων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η εστίαση ήταν στις υγιεινές συνήθειες.

Υγιεινές συνήθειες και πρόληψη είναι οι δύο πυλώνες για καλή υγεία. Διατροφή, άσκηση, προσεκτική και περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, αποχή από το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών καπνικών προϊόντων, όπως το άτμισμα, περιορισμός του αλκοόλ είναι μερικές συνήθειες που θα έπρεπε να είναι καθημερινές πρακτικές.

Τα μηνύματα που εμείς επικοινωνούμε είναι προσπάθεια να σπάσουμε τον φόβο και την προκατάληψη και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να προσέξει τον εαυτό του και τους οικείους του προτρέποντας σε προληπτικές εξετάσεις.

Κάποιες γενικές οδηγίες για το ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει κανείς να ακολουθεί αυτές είναι:

  • HPV DNA Test ανά πενταετία για γυναίκες από τη δεκαετία των 20 ή Τest pap ετησίως
  • Μαστογραφία και υπέρηχος αν συνίσταται σε γυναίκες από τη δεκαετία των 40
  • Κολονοσκόπηση σε άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 45 και πάνω
  • Καπνιστές πρώην και νυν, αξονική θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας
  • Ουρολογικός έλεγχος και PSA σε άνδρες

Και ένα μήνυμα: ό,τι βρεθεί εγκαίρως θεραπεύεται και με καλές συνήθειες μπορούμε να κρατήσουμε τον καρκίνο μακρυά μας. Με αυτούς τους δύο πυλώνες πρόληψης και υγιεινών συνηθειών το 50% των καρκίνων δεν εμφανίζεται.