iatronet: Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στην διαδικτυακή ημερίδα του iatronet.gr για τον πνευμονολογικό καρκίνο από την Παθολόγο – Ογκολόγο, Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Επιστημονική Υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος “Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ” – Κλινική “Ασκληπιείο Κρήτης”, κ. Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ακροατών και παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την διάγνωση και θεραπεία του πνευμονολογικού καρκίνου αλλά πάνω απ΄όλα την σχέση του με το κάπνισμα.

Η Ελλάδα, όπως τονίζει η κ. Σαριδάκη, δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα και κυρίως για την έναρξη και διακοπή του καπνίσματος. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Ελλάδα άλλα και παγκοσμίως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πρώτος σε επίπτωση. Συγκεκριμένα είναι ο πρώτος στους άνδρες και ο τρίτος στις γυναίκες, και γενικότερα ο πρώτος σε θανάτους και στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να γίνει μέσω απεικονιστικών εξετάσεων και στην συνέχεια βρογχοσκοπήσεων και μεσοθωρακοσκοπήσεων ώστε να υπάρχει και μία ιστολογική επιβεβαίωση.

Σημαντικό ρόλο έχει το PET/CT για να διαπιστωθεί αν μπορεί να χειρουργηθεί ο ασθενής. Στον 20ο αιώνα ήταν το χειρουργείο, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία. Στον 21ο υπάρχει η στοχευμένη θεραπεία που προέκυψε λόγω εξελίξεων στην μοριακή βιολογία, κατανόηση των μηχανισμών καρκινογένεσης και ειδικών γονιδίων και φυσικά με την φαρμακοβιομηχανία που μπορούσαν να βρουν φάρμακα που να στοχεύσουν στην καρκινογένεση.

Υπάρχει πλέον μία φαρέτρα γονιδίων, επισημαίνει η κ. Σαριδάκη όπου μπορούμε να στοχεύσουμε με φαρμακευτικούς παράγοντες και ο καρκίνος του πνεύμονα στο θέμα της στοχευμένης θεραπείας πρωτοστατεί.

Η ανοσοθεραπεία είναι από το 2010 και μετά ο τέταρτος πυλώνας της θεραπείας του καρκίνου.
Με δεδομένο ότι περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα να οφείλονται στο κάπνισμα, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως είναι μία ασθένεια που θα μπορούσε να εξαφανιστεί.

Καλές πρακτικές για αυτό είναι η μη έναρξη αλλά και μείωση του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, η αύξηση φόρου και τιμής, η απαγόρευση διαφήμισης και ατα απλά πακέτα με μηνύματα για τη νόσο.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι το κάπνισμα (87%), η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε ακτινοβολία, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, το αλκοόλ, η κληρονομικότητα κλπ.

Ο σχετικός κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνει περίπου 20 φορές με το ενεργητικό κάπνισμα και 1,5 φορά με μακροχρόνια παθητική έκθεση.

Πηγή: iatronet