3ο Διεθνές Συνέδριο Economist – Συνδιοργάνωση με ΕΟΠΕ: «Η Ατζέντα της Ελλάδας για τη μάχη κατά του καρκίνου»

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή για τη χώρα μας, βρεθήκαμε στις 7 Μαρτίου 2023 σε μια σημαντική, αλλά και ελπιδοφόρα στιγμή για την ελληνική ογκολογία, στο διεθνές 3ο Συνέδριο που συνδιοργάνωσε η ΕΟΠΕ με τον Economist, με θέμα «Η Ατζέντα της Ελλάδας για τη μάχη κατά του καρκίνου» και μιλήσαμε για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας, προσωπικά, στην καθημερινή δουλειά του, αλλά και για το τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί, όταν συμπορευτούμε σε ένα κοινό στόχο.

Μιλήσαμε για την ελπίδα που δίνουν σε όλους μας οι εξελίξεις στην ογκολογία, αλλά και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέσω της ΕΟΠΕ σε ένα μόλις χρόνο που συμπληρώθηκε από την προηγούμενη συνάντησή μας.

Αναβάθμιση για πρώτη φορά του θεσμού της «Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας» (Ε.ΑΚ.Ο.) σε συνεργασία με το ΕΑΠ, ερευνητικά προγράμματα και μελέτες, πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό με αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, αλλά και βήματα στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Το μέλλον είναι η ιατρική ακριβείας, η στοχευμένη υγεία με όπλα την πρόληψη, την ενημέρωση, και τη θεραπεία ακριβείας. Σε αυτό το μέλλον επενδύουμε ως ΕΟΠΕ έχοντας έως τώρα συμπαραστάτες τους χορηγούς μας και καλούμε την πολιτεία να βαδίσει στο ίδιο μονοπάτι μαζί μας. Ένα εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης του καρκίνου απαιτεί δομές που με ασφάλεια και ταχύτητα θα διασφαλίσουν την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή και άμεση θεραπεία.
Κλείνοντας το Συνέδριο, και μιλώντας για τις προτεραιότητες της ΕΟΠΕ για το 2023, για ακόμα μια φορά βρίσκουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Μερικές από τις πολύμορφες δράσεις της ΕΟΠΕ αφορούν σε ενημερωτικά βίντεο στην περίοδο της πανδημίας και μετά, στην πρωτοβουλία της playlist Oncotalks στο κανάλι μας στο YouTube με τους ειδικούς να μιλούν για τον καρκίνο, στα ραδιοφωνικά σποτς που τρέχουν τώρα στο ραδιόφωνο και τονίζουν ξανά την αξία της πρόληψης, στην παράσταση Photograph 51 που μιλά για το ρόλο της γυναίκας στην επιστήμη και τα εμπόδια που συναντά στην έρευνα.
Δέσμευση της ΕΟΠΕ είναι να αφουγκράζεται τις ανάγκες και να μεριμνά για αυτές, με προτεραιότητα την πρόληψη και τη σωστή ενημέρωση, αγγίζοντας όσους περισσότερους γίνεται.
Σήμερα, μαζί μας, σε μια κατάμεστη αίθουσα, περισσότερα από 12.500 άτομα παρακολούθησαν διαδικτυακά το Συνέδριο δείχνοντας την ανάγκη όλων μας να σχεδιάσουμε από κοινού την εθνική ατζέντα για το αύριο για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο.
Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα.