Τι σκέφτεται ένας άντρας όταν πάει στον ογκολόγο του; Η Δρ. Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) απαντά στο μικρόφωνο του Κώστα Γιαννακίδη και του pod.gr

Έχω τη χαρά να συμμετέχω σε μια σειρά podcast με θέμα τον προστάτη σε μια απολαυστική  συζήτηση με τον δημοσιογράφο Κώστα Γιαννακίδη. Τα podcast είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας janssen υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.).

Στόχος να παροτρύνουμε τους άνδρες να ξεπεράσουν πιθανούς φόβους και ανησυχίες και να προβούν στους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους για τον προστάτη.

Η δική μου συνεισφορά είναι να αναδείξω τη στάση των γυναικών, αλλά και να απαντήσω στα ερωτήματα που θέτουν ή θέλουν να θέσουν οι άντρες σε μια γυναίκα ογκολόγο.

Ακούστε τη συζήτηση:

 

Αναλυτικά:

Όμως, η συζήτηση αφορά και τις ίδιες τις γυναίκες. Εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε τη σημασία της πρόληψης για τους γυναικολογικούς καρκίνους και καλούμε τους άνδρες να ενημερώνονται και να μάς υποστηρίζουν. Αντίστοιχα και εμείς οι γυναίκες οφείλουμε να συμμαχούμε με τους άνδρες και να τους παροτρύνουμε για τον τακτικό τους έλεγχο.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο κ. Γιαννακίδης μοιράστηκε την ανησυχία των ανδρών  για τα θέματα του προστάτη, και τόνισε τη σημασία του τακτικού ελέγχου, την απλή εξέταση αίματος PSA που καλύπτεται και από ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και τη δακτυλική εξέταση. Βεβαίως, τα αποτελέσματα αξιολογούνται από την/τον γιατρό, καθώς μια υψηλή τιμή PSA δεν σημαίνει αυτόματα και ύπαρξη καρκίνου.

Μοιραστήκαμε τις εξελίξεις στη θεραπεία του προστάτη  στη χειρουργική, στην ακτινοθεραπεία, ακόμα και στη φαρμακευτική αγωγή, ενώ ακόμα και σε μεταστατικά περιστατικά, οι θεραπείες εν δυνάμει καθιστούν τη νόσο αντιμετωπίσιμη και με ποιότητα ζωής.

Όπως τόνισα στη συνέντευξη, το να μην μεγαλώνουμε δεν είναι πρόληψη. Η άσκηση, η διατροφή, ο έλεγχος πίεσης, μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι πρόληψη. Τακτικός έλεγχος, αλλά και γνώση του οικογενειακού ιστορικού είναι πρόληψη.

Στο podcast, όμως, συζητήσαμε και για θέματα ταμπού, ζητήματα αμηχανίας και ντροπής στον ανδρικό καρκίνο. Ποια είναι η σχέση των ανδρών με μια γυναίκα ογκολόγο. Η δική μου εμπειρία μαρτυρά πως το κλειδί στη σχέση ασθενή – γιατρού είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, και όχι το φύλο. Σαφέστατα υπάρχει μια αμηχανία, η οποία, όμως, φαίνεται να ανήκει σταδιακά στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχει ντροπή να ρωτούν οι άνδρες ό,τι τους απασχολεί· θέματα ούρησης, στυτικής δυσλειτουργίας κ.ο.κ. Το βασικό είναι να αισθάνεται εμπιστοσύνη για να μοιραστεί ό,τι τον απασχολεί.

Ενδιαφέρουσα ήταν η διαπίστωση του κ. Γιαννακίδη ότι ενδεχομένως η σχέση γυναίκας ογκολόγου και άνδρα ασθενή ανακαλεί μια αρχετυπική σχέση παιδιού και μητέρας.

Και εγώ η ίδια, καταγόμενη από την Κρήτη, μια μητριαρχική κοινωνία, αντιλαμβάνομαι τον ρόλο της γυναίκας εν γένει στην έγκαιρη διάγνωση. Οι γυναίκες έχουμε μεγάλο ρόλο στο να κινητοποιήσουμε τους άνδρες για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Όπως είναι το μήνυμα της σειράς του podcast, με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε.

Η πρόληψη είναι το ίδιο σημαντική με τη θεραπεία και το ίδιο σημαντική με την έγκαιρη διάγνωση.

Μπορείτε να ακούσετε το podcast σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες (spotify, apple podcast, Google Podcasts, Pocket Casts, castbox, Soundcloud) ή πατώντας εδώ

Πληροφορίες για την καμπάνια εδώ

@pod.gr

#prostatecancer