Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος και μια πρόταση για ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου 2023), και μετά από την ευγενική πρόσκληση των κ.κ. Λουκίδη και Ζέρβα, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), είχα τη χαρά να απευθύνω χαιρετισμό εκπροσωπώντας την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν, όπου και παρουσιάστηκε η Προτεινόμενη Διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΠΕΚΠ).

Ένα εμβληματικό έργο που προωθεί την εφαρμογή ενός οργανωμένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα και είναι φυσικά αποτέλεσμα της διεπιστημονικής συνεργασίας φορέων (Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου- ΕΛΛΟΚ). Η πρόταση που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας έχει εκπονηθεί από 55 ειδικούς επιστήμονες υγείας, οι οποίοι εργάστηκαν επί 19 μήνες για την κατάρτιση των προτεινόμενων Κατευθυντήριων Οδηγιών και της ΠΕΚΠ εξετάζοντας τις ανάγκες της χώρας μας. Είναι όμως και καρπός της κοινωνικής συμμαχίας Χάρτα Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» που έχουμε συνυπογράψει ως ΕΟΠΕ με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Κοινός μας στόχος η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τον καρκίνο του πνεύμονα, και φυσικά η αξία της πρόληψης με την μη έναρξη του καπνίσματος, ειδικά στα παιδιά και στους εφήβους, την όσο πιο έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε προτεινόμενες Cancer Free πόλεις.

Με αρωγούς την ψηφιακή μεταρρύθμιση της υγείας (ηλεκτρονική συνταγογράφηση) και την ιατρική τεχνολογία (αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας) η πρόταση αφορά σε ένα πρόγραμμα προσυμπττωματικού ελέγχου για άτομα υψηλού κινδύνου, 50-80 ετών, διαδικασία που διεξάγεται από επαγγελματίες υγείας που την ελέγχουν και την παρακολουθούν, με στόχο την έγκαιρη παρέμβαση, όπου απαιτείται.

Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη διετή λειτουργία των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος του Δήμου Αθηναίων, στα οποία 187 πολίτες ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος!


Η εξωστρέφεια των φορέων, όπως η ΕΟΠΕ, και η αναγνώριση της ανάγκης ύπαρξης ισχυρών συνεργασιών και συμμαχιών είναι ο δρόμος για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στον πληθυσμό της χώρας, αλλά και στοχευμένα στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον έλεγχο τους, χωρίς φόβο, χωρίς προκατάληψη, με τους επαγγελματίες υγείας συμμάχους τους.

Η είδηση στα μέσα:

Iatronet

Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Libre

Health Daily

Shape

News247.gr

Liberal.gr