Νέο ΔΣ της ΕΟΠΕ & τα πεπραγμένα της προηγούμενης διετίας

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της ΕΟΠΕ για την εμπιστοσύνη και την ανανέωση της θητείας μου ως Προέδρου της Εταιρείας. Η διετία 2021-2023 υπήρξε για εμένα πρόκληση, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκε μια γυναίκα στο τιμόνι της ΕΟΠΕ. Είχα, όμως, ως φάρο το παράδειγμα των ανθρώπων που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση στο παρελθόν, αλλά και την τύχη να έχω συνοδοιπόρο ένα δυναμικό ΔΣ, με το οποίο συμπράξαμε συλλογικά και αποτελεσματικά για την εξέλιξη της κλινικής ογκολογίας, τη συνδρομή στον ογκολόγο, την ουσιαστική βοήθεια στον ασθενή.

Τα πεπραγμένα της προηγούμενης διετίας εκφράζουν το σύγχρονο πρόσωπο της ογκολογίας και την ανανέωση της Εταιρείας μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ο εκσυγχρονισμός της εσωτερικής λειτουργίας συνέβαλε στη λειτουργική ανανέωση οδηγώντας την Εταιρεία στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

Η ΕΟΠΕ συνεχίζει να αποτελεί φορέα διαλόγου με την Πολιτεία και τα όργανα διοίκησης της Υγείας και κλήθηκε και σε αυτή την διετία να συνεισφέρει στο διάλογο και σε διεκδικήσεις, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με συλλόγους ασθενών και λοιπούς φορείς.

Φυσικά, κοιτώντας το μέλλον η Εταιρεία μας επενδύει στους νέους ογκολόγους και συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε με υποτροφίες και ερευνητικά προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά αναβαθμίστηκε η Ελληνική Ακαδημία Ογκολογίας (ΕΑΚΟ), ο κορυφαίος εκπαιδευτικός θεσμός της ΕΟΠΕ, με συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Η ΕΟΠΕ στοχεύει πάντα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να τις επικοινωνεί στα μέλη της, αλλά και στοχεύει οι καινοτομίες να είναι ισότιμα προσβάσιμες σε επιστήμονες, συλλόγους, ασθενείς. Πανελλήνια Συνέδρια, Webinars, κλινικές μελέτες είναι μερικές από τις δράσεις που κρατούν το διάλογο ανοικτό επιστημονικά, κοινωνικά. Η Εταιρεία σε αυτή τη διετία εμβάθυνε στην εξωστρέφεια αναζητώντας δράσεις που επικοινωνούν, ενημερώνουν σωστά και έγκυρα τους ασθενείς (Oncotalks, εκστρατείες ενημέρωσης, κ.λπ) με καινοτόμους τρόπους και μάλιστα ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς η βράβευση της καμπάνιας 2022 με το βραβείο ERMIS.

Συνεργασία MOMus-ΕΛΛΟΚ-ΕΟΠΕ, υποστήριξη της παράστασης Photograph 51 είναι μερικές από τις πολύπλευρες δράσεις που με εργαλείο την τέχνη υποστηρίζουν τον ογκολογικό ασθενή, αλλά εξετάζουν και σύγχρονες συζητήσεις όπως τον ρόλο της γυναίκας στην επιστήμη. Η Εταιρεία μας με επίκεντρο τον άνθρωπο επιδιώκει να συνδέσει την επιστήμη της ογκολογίας με την τέχνη, τη φιλοσοφία, καθώς οι ογκολόγοι βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι που προκλήσεις που δεν αφορούν μόνο την επιστήμη μας, αλλά και ηθικά ζητήματα που χρειάζεται η Εταιρεία μας να ακούσει και να ανοίγει διαλόγους, όπως η πρόσφατη ημερίδα «Κλασική Παιδεία, Σύγχρονη Ιατρική και Ογκολογία».

Αυτό είναι το πρόσωπο της ΕΟΠΕ, αυτές είναι οι ανάγκες της σύγχρονης ογκολογίας και καλωσορίζοντας το νέο ΔΣ δεσμευόμαστε για μια νέα διετία εξέλιξης και καινοτομίας. Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη για την επιτυχία της ανάδειξής τους στο νέο ΔΣ και εύχομαι καλή συνεργασία και επιτυχία στο έργο μας!

Pepragmena-2023_21x24cm-INTERNET